SKAPER DEBATT: Slik valgte Lillehammer Byavis å tegne daværende forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide, i en kommentar om norsk forsvarspolitikk.
SKAPER DEBATT: Slik valgte Lillehammer Byavis å tegne daværende forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide, i en kommentar om norsk forsvarspolitikk. Foto: Faksimile Lillehammer Byavis/Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

Redaktør: – Ikke hensikten å seksualisere forsvarsministeren

Avistegner og redaktør Tore Feiring angrer på fremstillingen av Ine Marie Eriksen Søreide, men han angrer ikke på selve tegningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag publiserte Lillehammer Byavis en karikatur av daværende forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide.

Tegningen viser ministeren på kne mellom to amerikanske soldater, iført en kort kjole. «Velkommen gutter», sier hun mens hun klyper dem i rumpa.

Dette har skapt reaksjoner, og flere går hardt ut mot avisen på sosiale medier.

Det var Gudbrandsdølen Dagningen som først skrev om saken, som er bredt omtalt i både Nettavisen og NRK.

Ubegripelig

«Hvorfor har Ine Eriksen Søreide på seg kort, svart kjole? Hvorfor er hun plassert på en krakk, i høyde med underlivet til de to mannlige soldatene?» spør kultursjef Olav Bostrup Müller i Lillehammer kommune i et innlegg på Facebook. Innlegget er hyppig delt og kommentert.

Kultursjefen synes det er ubegripelig at redaktør Tore Feiring valgte å tegne Søreide som en sexdukke, all den tid hun er et av regjeringens mest betrodde medlemmer, og fredag ble utnevnt som utenriksminister.

– Gammeldags

Marta Breen, forfatter og feminist, er blant dem som har delt kultursjefens innlegg.

– Det å bruke sex og kjønn når man skal kommentere saker der kvinner er involvert, er veldig utbredt. Jeg mener at det er lite oppfinnsomt og gammeldags. Ikke minst fordi vi vet at mannlige politikere i sjelden grad blir framstilt på samme vis, sier hun til GD.

Også fiskeriminister Per Sandberg reagerer på tegningen, og går hardt ut mot redaktøren, som ifølge Sandberg «ikke forstår at kvinnebevegelsen og feministene reagerer».

– For det første, vår nye utenriksminister rister dette av seg uten å vie en rød redaktør en tanke, og, det er nok andre enn feministene som reagerer på oppslaget og karikaturen, skriver ministeren på Facebook.

Ikke vanlig for menn

Politisk redaktør i Vårt Land, Berit Aalborg, sier til TV 2 at hun reagerer på hele situasjonen i tegningen.

– Det er sjelden man ser mannlige politikere og samfunnsdebattanter avbildet på denne måten. At redaktøren ikke ser på tegningen som seksualiserende sier noe om at vi er så vant til dette at vi ikke reagerer, sier hun.

Aalborg tror tegninger av denne typen kan føre til at unge kvinner kvier seg for å ta plass i det offentlige rom.

– Det er krevende for mange unge kvinner å snakke åpent på grunn av trakassering og måten de blir fremstilt på. Eksempler som dette gjør at mange vegrer seg.

– Ikke hensikten

Redaktør og avistegner, Tore Feiring, forteller til TV 2 at han har fått mange hatefulle kommentarer etter at debatten har rast i sosiale medier.

– Jeg er skuffet over at temaet ble feminisme, og ikke det som var hensikten – nemlig at forsvarsministeren knelet for amerikanerne. Jeg er litt overrasket over at den ble tolket slik, sier han.

Det falt ikke redaktøren inn at tegningen var seksualiserende. På spørsmål om han ville tegnet en mannlig forsvarsminister på samme måte, svarer han at han ikke ville tegnet en mannlig forsvarsminister i kjole.

– I etterkant ser jeg at jeg heller kunne tegnet henne stående i bukse og bluse.

Angrer ikke

Han forstår i etterkant at han kan ha bommet litt, og forsikrer at det ikke var meningen å provosere. Tegningen var ment som en kommentar til norsk forsvarspolitikk.

Feiring angrer ikke på selve tegningen, kun på at han ikke tegnet henne stående i bukse og bluse.

– Hva tenker du om kritikken på at tegningen kan bidra til at kvinner kvier seg til å ta plass i det offentlige rom?

– Da tenker jeg at det legges litt for mye i tegningen.

Ine Marie Eriksen Søreide vil ikke kommentere tegningen, ifølge NRK.