INNESPERRET: Airbus A320-214 fra Air Berlin har stått bom fast på Keflavik siden torsdag kveld. Islandske luftfartsmyndigheter forlanger oppgjør for ubetalte flyplassavgifter før de frigir flyet. REUTERS/Gerix
INNESPERRET: Airbus A320-214 fra Air Berlin har stått bom fast på Keflavik siden torsdag kveld. Islandske luftfartsmyndigheter forlanger oppgjør for ubetalte flyplassavgifter før de frigir flyet. REUTERS/Gerix

Island: Holder igjen passasjerfly med brøytebiler

En Airbus A320 fra konkursrammede Air Berlin er satt i arrest av islandske luftfartsmyndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brøytebiler er parkert foran og bak flyet for å hindre at det skal ta av fra Keflavik. Årsaken til at Airbus-maskinen holdes tilbake, er at Air Berlin ikke har betalt det de skylder i flyplassavgifter.

Flyet landet klokken 22.35 torsdag og skulle gått videre til Düsseldorf like etter midnatt, skriver Reuters.

Slik skulle det ikke gå.

Innesperret

Flyplassoperatøren Isavia tok flyet i arrest på grunn av ubetalte regninger. Flere kraftige brøytebiler ble parkert foran og bak flyet, noe som gjør det umulig å flytte maskinen.

Isavia, som driver islandske lufthavner, skriver i en pressemelding at de ubetalte flyplassavgiftene stammer fra tiden før selskapet slo seg konkurs.

– Det er ikke til å unngå at handlingen rammer passasjerene som hadde kjøpt billetter med Air Berlin, men denne handlingen anses å være den siste muligheten for å sikre betaling for tjenester som allerede er levert, heter det i meldingen fra selskapet.

Står på sitt

Air Berlin kaller arrestasjonen ulovlig og uakseptabel, men Isavia lar seg ikke skremme.

– Isavias handling (...) er i overensstemmelse med islandsk lov. Tyske lover gjelder ikke på Island, skriver Isavia, og legger til at de ikke har tenkt å arrestere flere tyske fly.

– Isavia vil ikke gjennomføre noen slike handlinger mot andre Air Berlin-fly, opplyser selskapet.

«Æresrunde» med A330

Air Berlin ble begjært konkurs i august, og i disse dager gjennomføres de siste flyvningene med selskapet. Air Berlins siste flyvning fra Miami til Düsseldorf havnet i medier over hele verden etter at flygerne tok en spektakulær «farvel-runde» rett før landing med 200 passasjerer om bord.

Flygerne er suspendert etter mandagens hendelse.