ANERKJENT: Her snakket den anerkjente poeten Pablo Neruda med pressen etter at han vant nobelprisen i litteratur i 1971.
ANERKJENT: Her snakket den anerkjente poeten Pablo Neruda med pressen etter at han vant nobelprisen i litteratur i 1971. Foto: Laurent Rebours

Bekrefter at nobelprisvinneren ikke døde av kreft

Den prisbelønte poeten Pablo Neruda (69) døde ikke av kreft likevel. Dette styrker teorien om at han kan ha blitt forgiftet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den chilenske poeten og politikeren Pablo Neruda døde 23. september 1973. Han var verdenskjent mens han levde, og regnes som en av Sør-Amerikas mest innflytelsesrike poeter.

Dødsfallet fant sted tre dager etter at han ble tilbudt asyl i Mexico og tolv dager etter militærkuppet som styrtet den sosialistiske presidenten Salvador Allende.

Poeten hadde prostatakreft, men den skal ikke ha vært livstruende. Likevel ble det konkludert med at kreften var dødsårsaken.

Nå skriver BBC at nye tester viser at Neruda ikke døde av prostatakreft, men rettsmedisinerne har foreløpig ikke funnet svar på hva som tok livet av nobelvinneren.

– Ekspertene er 100 prosent overbevist om at dødsattesten ikke gjenspeiler realiteten, sier rettsmedisiner Aurelio Luna på en pressekonferanse fredag.

– Ble forgiftet

Hans team oppdaget noe som muligens kan være en laboratorie-dyrket bakterie. Den vil bli analysert, men resultater er ikke forventet før om bortimot et år, skriver Reuters.

Nerudas sjåfør, Manuel Arya, har hele tiden påstått at Neruda ble forgiftet av diktator Augusto Pinochets sikkerhetsvakter.

Sjåføren påstår at Neruda, den dagen han døde, ringte og fortalte at han hadde blitt injisert med gift i magen mens han sov og at han måtte til sykehuset raskt.

– Neruda ble drept. De ville ikke at han skulle forlate landet, så de tok livet av ham, uttalte Arya til BBC i 2013.

Rettsmedisinerne kan verken bekrefte eller avkrefte at andre var involvert i dødsfallet.

Flere rettsmedisinere holdt en pressekonferanse fredag for å forklare de nye funnene. De påstår at det ikke er mulig at Pablo Neruda døde av prostatakreft. Det betyr likevel ikke at han ble forgiftet, slik mange tror.
Flere rettsmedisinere holdt en pressekonferanse fredag for å forklare de nye funnene. De påstår at det ikke er mulig at Pablo Neruda døde av prostatakreft. Det betyr likevel ikke at han ble forgiftet, slik mange tror. Foto: Leo Oyarzo

Nobelvinner

Nerudas levninger ble gravd opp i april 2013 etter mistanken fra blant andre Arya om at han kan ha blitt drept, men det er foreløpig ikke funnet bevis for dette.

Poeten ble gravlagt for fjerde gang i 2016.

Neruda, som selv tilhørte det chilenske kommunistpartiet, var en sterk tilhenger, og venn, av president Salvador Allende.

Han fikk nobelprisen i litteratur i 1971.