Nadia, Rebiba og Mebrak funnet døde på romsås:

– Vi har sviktet dem

SOFIENBERG (TV 2): Det var kvinnene Nadia, Rebiba og Mebrak som ble funnet døde i en leilighet på Romsås i Oslo forrige torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag kveld er det eritreiske miljøet samlet til minnestund på Sofienberg i Oslo. De sørger over tapet av Mebrak (69) og hennes to døtre Nadia (35) og Leah Rebiba (28).

Det ble tent lys og mange gråt. Til stede var også jentenes to fedre. De fikk trøst og gode ord fra de over hundre personene som i løpet av kvelden var innom menigheten.

Politiet mener at de tre har ligget døde i en leilighet på Romsås siden sensommeren i år. Dødsårsaken er foreløpig ukjent, men det har ifølge politiet ikke skjedd noe kriminelt med kvinnene.

Politiet har flere teorier om dødsårsaken. De mistenker blant annet at de kan ha dødd som følge av avmagring eller sykdom, får TV 2 opplyst.

– En tragedie

Familien skal ha levd et svært isolert liv, sier både politiet og bekjente av de avdøde.

– Dette er noe de selv har valgt å gjøre, sier politioverbetjent i Oslo politidistrikt, Kjetil Moen til TV 2.

På minnestunden var blant andre Abdulkader Shifa, Zighe Cashai og Ghenet Tekle til stede. Alle tre kjente familien. De forteller at de så døtrene i sommer, men at det er lenge siden de har sett moren.

Cashai forteller at hun forsøkte å kontakte familien, men at hun ble avvist.

– Hun ville ikke ha kontakt, sier hun.

Nå stiller de spørsmål ved om kommunen og det øvrige hjelpeapparatet gjorde en god nok jobb med å hjelpe familien.

– Bydelen kunne ha tatt initiativ, særlig overfor barna, mener Tekle.

– Selv om de trakk seg tilbake, så mener jeg at kommunen kunne ha kommet inn i bildet, sier Shifa.

– Vi har sviktet

Familien bodde i Bydel Grorud i Oslo. Bydelsdirektør Øystein Eriksen Søreide sier det er naturlig at man spør seg om hvordan dette kunne skje og om noe kunne vært gjort annerledes.

– De bodde i en kommunal leilighet, og så vidt vi vet var dette den eneste kontakten familien hadde med kommunen. Om man ønsker å være privat og være for seg selv, så har man rett til det.

Selv om Shifa, Tekle og Cashai er kritiske til hjelpeapparatet, har de selv dårlig samvittighet.

– Vi kunne ha hjulpet dem, og det har vi ikke gjort. Vi har dårlig samvittighet, og jeg føler at vi har sviktet dem. Vi kunne ha varslet, sier Tekle.