Mari (26) steriliserte seg som 25-åring

UNDERHUSET (TV 2): Forskning viser at man ikke blir lykkeligere av å få barn, snarere tvert om. – Noen steder blir man ikke like lykkelig igjen før barna flytter ut, forteller lykkeforsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Våkenetter med en baby eller våkenetter med venner på byen? Valget om å få barn kan være lett for noen og vanskelig for andre.

Mange tror at man blir lykkeligere av å få barn, men dette stemmer ikke nødvendigvis.

– Det har vært et paradoks i lykkeforskningen at folk flest forventer å bli mye lykkeligere, men så ser man veldig mange steder i verden at folk blir mindre lykkelige og mindre tilfreds med livet. Noen steder blir man ikke like lykkelige igjen før barna flytter ut, sier lykkeforsker Ragnhild Bang Nes i denne fredagens episode av Underhuset.

I de skandinaviske landene er ikke utslaget like stort som mange andre steder.

– Det er kanskje fordi vi har så mye gode velferdsordninger. Man kan både ha barn, fritid og være i jobb, og det er vanskelig mange andre steder i verden, påpeker Bang Nes.

Lykkelig uten barn

Mari Groven Holmboe er en av dem som ikke ønsker å få barn. Hun tok valget om å sterilisere seg i fjor. Da var hun 25 år.

– Det er veldig mye som kan gi livet mening, som ikke er barn. Jeg har mye i mitt liv som både har mening og betydning, sier hun.

LYKKELIG: Mari Groven Holmboe valgte å sterilisere seg som 25-åring.
LYKKELIG: Mari Groven Holmboe valgte å sterilisere seg som 25-åring. Foto: TV 2

Mange har reagert kraftig på valget om å sterilisere seg.

– Det virker som at ganske mange føler seg støtt på et personlig plan, som om det at jeg ikke vil ha barn er en kritikk av deres valg om å få. Og det handler jo ikke om dét over hodet, sier hun.

Mari mener det er bra at det er 25-årsgrense for å sterilisere seg. Selv har hun visst lenge at det var det hun ønsket å gjøre.

– Hvorfor ikke, hvis jeg ikke vil ha barn? Hva er poenget med at jeg skal gå rundt med graviditetsangst og bruke masse penger på prevensjon av ulike slag, og generelt sett bare gjøre noe halvveis når det er noe jeg har bestemt meg for på forhånd, sier hun.

Lykkelig tibarnsmor

Karina Rege Olsen står på den andre siden av skalaen sammenlignet med Mari. Mens en gjennomsnittlige norsk kvinne får 1,7 barn, har Karina 10. Den yngste er fem måneder mens eldstemann er 19 år.

– Jeg kunne aldri sett for meg et liv uten barn. At det ble så mange var ikke akkurat planlagt, men de kom på løpende bånd og hver og én var hjertelig velkommen. For meg gir det mye mening, forteller hun.

Heller ikke det å få mange barn har vist seg å være populært hos alle. Karina har fått flere stygge kommentarer.

– De håper jeg har råd til sterilisering, og jeg måtte vite at jorda var allerede overbefolket så jeg trengte liksom ikke å spe på mer, sier hun.

Kan gi livet mening

Tibarnsmoren mener hun definitivt blir lykkeligere av å ha barn. Lykke for henne er for eksempel når hele familien er samlet rundt middagsbordet.

– For meg betyr det utrolig mye. Jeg ser at dette er en god søskengjeng som har så mye glede i hverandre og som på en måte gir veldig mye til hverandre. Jeg kjenner liksom at det er min plass, sier Karina.

LYKKEFORSKER: Ragnhild Bang Nes mener man ikke blir lykkeligere av å få barn.
LYKKEFORSKER: Ragnhild Bang Nes mener man ikke blir lykkeligere av å få barn. Foto: TV 2

Lykkeforsker Ragnhild Bang Nes påpeker at mange kan føle seg lykkeligere av å få barn, nettopp fordi det gir livet en slags mening, og en slik hensikt med livet forbindes av mange med lykke.

– Men hvis vi ser på befolkningen som helhet så er det allikevel ikke barn som gir den store lykken, sier hun.

– Det man ser, ikke bare i norske utvalg, men også i USA, er at folk som har barn har kanskje flere øyeblikk med glede. Men så har man også mer bekymring. Man blir mer sint, frustrert og provosert. Man har mer negative følelser også, ikke bare positive. Barn bringer kanskje frem både det beste i deg, og det verste.

Se hele Underhuset i videovinduet øverst