SNAKK I VEI: Med «Hushme» kan du ha private samtaler i all åpenhet - uten at noen hører.
SNAKK I VEI: Med «Hushme» kan du ha private samtaler i all åpenhet - uten at noen hører. Foto: Hushme

teknologi klar for hjemmet:

Oppfinnelsene som vil endre hverdagen din

Teknologien har nå blitt så billig og effektiv at nyvinningene er klare for privatmarkedene. Om ikke lenge kan de være en del av hverdagen din.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den teknologiske utviklingen skjer i enorm fart. Tenk bare på at telefonen du har i hånda er mange ganger mer effektiv enn den NASA hadde tilgjengelig da de sendte folk til månen.

Magnus Brøyn i Coxit PR har akkurat kommet hjem fra verdens største teknologimesse i Portugal. Han sier at en av endringene som preger nyvinningene er at tastene blir utkonkurrert av snakketøyet.

– Vi kommer til å snakke til tv-en, telefonen, høyttaleren og bilen – det vil folk merke allerede nå i løpet av vinteren, sier han.

Men den største snakkisen på verdens største tekonologimesse er kunstig intelligens, såkalt artificial intelligense (AI), som bygges inn i nesten all teknologi nå.

– Det kommer til å menneskliggjøre kommunikasjon og gjøre samhandling mellom selskaper og kunder enklere. Telefonselgeren som ringer deg kommer om ikke lenge til å være en såkalt «bot» sier Brøyn.

Allerede nå kan du ta i bruk mer eller mindre nyttige teknologiske nyvinninger. Vi har samlet sammen noen eksempler:

Elbilen har for alvor gjort sitt inntog, og som TV 2 har omtalt tidligere, er det snart førerløse busser på veiene i Norge. Alt tilsier at det i løpet av få år er laget et system for førerløse biler i ordinær trafikk. Google har store planer og er i førersetet med informasjonen de allerede har hentet inn til Google Maps.

For de med tykkere lommebok er elektrisk drone-helikopter uten pilot allerede tilgjengelig. I Tyskland har en gruppe utviklere nå gått fra idé til produksjon, og tatt med oppfinnelsen sin til Dubai. Der har Volocopteret hatt sin første testflyvning, og planen er å ta førerløse taxi-helikoptere på plass innen utgangen av året. Tidligere denne uken lanserte Uber at de jobber med NASA om en lignende løsning.

Kjør - ikke bær!

Volocopteret er nok i dyreste laget for privatmarkedet enn så lenge, men denne kan kanskje være noe – for de som ikke orker å bære tungt. Modobag er en elektrisk koffert som også er et kjøretøy.

Hvis du ikke er komfortabel med å kjøre rundt på kofferten din, er det neste eksemplet mer passende for de mer stilbevisste. Piaggio, som ellers er kjent for å produsere den klassiske Vespa-mopeden, kommer nå med denne elektriske kofferten som følger etter eieren sin. Den kan også gjøre handleturen lettere, ser Piaggio for seg.

DHL og de andre store selskapene som driver med varelevering har også begynt å teste ut hvordan de skal få levert varer hjem til folk på en raskere og mer effektiv måte. Med droner. Amazon, som i utgangspunktet var en nettbutikk, tar opp kampen. Sjekk hvordan de skal få produktene ut til kundene:

En revolusjonerende nyhet, som nok er litt lenger inn i fremtiden, ble lansert av Elon Musk på en konferanse tidligere i år. Han ser for seg å frakte passasjerer til andre siden av jorda med rakett. Reisetid USA til Australia: 60 minutter, og prisen ikke dyrere enn en ordinær flybillett, påstår han.

Skjerm på rull

Innen kommunikasjon er fleksible skjermer og telefoner snart på markedet. Samsung har lenge jobbet med en fleksible telefon, som de lover skal komme på markedet. Og det er liten tvil om at du snart kan rulle sammen tv-skjermen din, og brette telefonen og nettbrettet.

Høylytt kollega?

For de som plaget av å ha private samtaler i det åpne kontorfellesskapet eller på bussen, er det mulig å investere i en maske som gjør det mulig å prate i vei, uten at noen hører hva du sier.

Innen medisin spås en teknologisk revolusjon, der sensorer vil overvåke puls, blodtrykk og gi advarsler til enten deg selv eller andre når noe er urovekkende. Allerede nå kan du ta i bruk teknologi som før kun var tilgjengelig på sykehus. En ultralyd-maskin som kobles til smarttelefon er allerede på markedet.

I tillegg til alt dette kommer selvkjørende støvsugere, komfyrer som regulerer temperaturen for deg, og kjøleskap som automatisk bestiller mat når noe går tomt. Snart går du i butikken uten å betale i kassa, fordi det automatisk trekkes penger via telefonen når du tar varer fra hylla. Og en ting er Brøyn helt sikker på.

– Vi kommer til å ta feil!, sier han.

– Det er en del fremtidsdrømmer som ikke blir som man så for seg, fordi det kommer oppfinnelser som forandrer alt.

Framtidsvisjonene før internet innebar ikke kommunikasjonsrevolusjonen som preger teknologien nå. Alle skjønte at telefoner kom til å bli bærbare, men ikke at de ville være basert på internett, sier han.

– Vi vet ikke hva det neste internettet er. Det kommer helt sikkert noe vi ikke klarer å se for oss i det hele tatt, og derfor er dette så spennende, sier han.