En rustikk gorumetmiddag som lager seg selv

Wenche lager lammeskanker med krydret tomatsaus og potetmos. – Dette skal stå å godgjøre seg i ovnen noen timer, så da kan man gå seg en tur - og komme tilbake til ferdig gorumetmiddag, forteller Wenche.

Lammeskanker er den nederste delen av låret til lammet. De trenger lang steketid, men til gjengjeld blir smaken helt utrolig god!

Ingredienser

4 lammeskanker

1 ts salt

grovmalt pepper

1 ts korianderfrø

2 ts hakket, fersk chili

1 ss hakket, fersk rosmarin (kan byttes med 1 ½ ts tørket)

1 ts tørket merian eller oregano

2-3 ss olivenolje til steking

1 gulrot

6 stilker stangselleri

2 løk

1 fedd hvitløk

2 ss balsamicoeddik

2 dl tørr hvitvin, rødvin, øl eller eplemost

2 bokser hermetiske tomater

2 ss frisk hakket basilikum eller persille

2-3 ts sukker

Slik gjør du

Gni skankene inn med salt og pepper. Knus salt, pepper, korianderfrø, finhakket chili, rosmarin og merian eller oregano, i en morter. Rull skankene i krydderblandingen og stek de i olje. Legg de så i en ildfast form eller gryte. Brun gulrot, stilkselleri og løk i biter i 4-5 min på stekepannen. Ha i finhakket hvitløk mot slutten av steketiden. Tilsett balsamicoeddik, hermetiske tomater og hvitvin (rødvin, øl eller eplemost dersom du velger det istedenfor). La koke i 3-4 min og hell over lammeskankene. Dekk formen/gryten med lokk eller aluminiumsfolie. Sett inn i stekeovn som er varmet opp til 180 grader. Stek i 1 ½ -2 timer, til kjøttet løsner fra bena.

Ta opp knokene, legg i et fat og dekk over med aluminiumsfolie. Hell grønnsaksblandingen og sjyen fra knokene over i en kasserolle, kok opp og la den småkoke i 10-15 min. Kjør blandingen med en stavmikser til det blir en glatt saus. Smak til med salt og pepper, eventuelt litt balsamicoeddik. Om ønskelig kan man tilsette rømme, fløte eller 2-3 ss smør i sausen.

Server med kokte poteter, ris, potetpuré eller godt brød.

Potetpuré

Skrell og del 6-8 mellomstore mandelpoteter, 2-3 jordskokk eller 2 skiver sellerirot biter. Kok de møre i usaltet vann. Hell ut mesteparten av kokevannet, tilsett 2-3 ss smør og mos til en halvgrov pure. Smak til med salt og pepper.

Tips: Kok et par fedd hvitløk sammen med potetene.