Åtte ulike prototyper på murelementer er satt opp i San Diego langs grensen mellom USA og Mexico.

Variasjoner i utseende og materialer

Murelementene varierer både i utseende og materialer. Noen er i betong, andre metall. Noen har skarpe metallkanter på toppen for å hindre at uvedkomne klatrer over. En prototype er laget i blått metall med hvit kant. De andre er grå eller brune, og tanken er at de skal gå i ett med ørkenfargen.

Amerikanske myndigheter har betalt 500.000 dollar, eller over 4 millioner kroner, for hver prototype. Kravene har vært at de måtte være mellom 5,5 og ni meter høye, og kunne stå imot minst en times hamring med slegge, hakke, meisel, batteridrevet verktøy eller flammekaster, skriver nyhetsbyrået AP.

Det skal heller ikke være mulig å feste gripekroker i muren, og det er oppfordret til å gjøre muren «estetisk tiltalende» sett fra USA-siden.

Ukjent tidsplan

Fristen for å presentere murforslagene er 26 oktober, men alle produsentene har allerede satt opp sitt bidrag i en lang rekke langs grensen. Det er ikke gjort kjent hvordan eller når myndighetene vil få videre med å velge murtype, eller om president Donald Trump selv vil være med i prosessen.

Trump har bedt kongressen om 1,6 milliarder dollar for å bygge en 22,4 kilometer lang mur på grensen ved den mexicanske grensebyen Tijuana, og 96 kilomenter langs gresen i Rio Grande Valley i Texas, som er de vanligste krysningspunktene for ulovlige innvandrere til USA.

Hver prototype har kostet amerikanske myndigheter fire millioner kroner å konstruere. FOTO: AP.

Den kontroversielle muren kan ifølge CNN koste opp mot svimlende 170 milliarder kroner, og det er fortsatt langt fra enighet om hvem som skal betale den regningen.

President Donald Trump har helt siden valgkampen garantert overfor sine velgere at det er Mexico som skal betale for det omfattende byggeprosjektet.

Men myndighetene i Mexico har hele tiden nektet for å at de skal ha noe med muren – og regningen å gjøre.