Erna presenterte sitt nye mannskap

Norge har fått sin første kvinnelige utenriksminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Som dere skjønner, har vi gjort endringer i regjeringen i dag. Vi har vår første norske kvinnelige utenriksminister, Ine Marie Eriksen Søreide. Vi har ny forsvarsminister, Frank Bakke-Jensen, og vi har ny minister for EU- og EØS-spørsmål, Marit Berger Røsland, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun kom ut på Slottsplassen etter fredagens statsråd.

Marit Berger Røsland (H) er det eneste nye ansiktet i Solbergs regjering. Røsland tar over som EU- og EØS-minister etter Frank Bakke-Jensen (H).

Marit Berger Røsland er jurist og kommer fra stillingen som statssekretær i Utenriksdepartementet. Hun har tidligere vært statssekretær ved Statsministerens kontor.

Røsland er 39 år gammel og gift med Oslos tidligere byrådsleder Stian Berger Røsland.

Første kvinnelige utenriksminister

Frank Bakke-Jensen (52) overtar posten som forsvarsminister etter Ine Eriksen Søreide (H). Søreide (41) blir Norges første kvinnelige utenriksminister.

Duoen som skal styre Utenriksdepartementet, Ine Eriksen Søreide og Marit Berger Røsland, er nære venninner. De har holdt kontakt siden de var henholdsvis leder og nestleder i Unge Høyre, og de to var forlovere i hverandres bryllup.

Børge Brende (H) går av som utenriksminister for å bli president i World Economic Forum i Genève. På sin siste dag på jobben fikk Brende skryt fra sjefen.

STOR DAG: Marit Berger Røsland får blomster av sine barn på Slottsplassen. I bakgrunnen står Frank Bakke-Jensen og Ine Eriksen Søreide. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
STOR DAG: Marit Berger Røsland får blomster av sine barn på Slottsplassen. I bakgrunnen står Frank Bakke-Jensen og Ine Eriksen Søreide. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix

– Børge har vært høyt og lavt i disse fire årene og dratt nytte av det enorme nettverket han har hatt personlig, og som han har utviklet de siste fire årene. Norge står sterkere etter fire år med Børge som utenriksminister, skriver statsminister Erna Solberg på sin blogg.

Kvinner på toppen

Med fredagens endringer i regjeringen er det klart at kvinner bekler alle de tre tyngste statsrådpostene: Erna Solberg (H) er statsminister, Siv Jensen (Frp) er finansminister og Ine Eriksen Søreide (H) er utenriksminister.

– Vi er ikke de første i verden som har kvinner i disse ministerpostene, men det er viktig historieskriving i Norge. Men det er ikke fordi hun er kvinne at Ine får jobben, det er fordi hun blir en ekstremt dyktig utenriksminister. Ine kan både utenrikspolitikk og sikkerhetspolitikk og har et stort nettverk. Hun har en unik standing internasjonalt, sa Solberg på en pressekonferanse i regjeringens representasjonsbolig fredag formiddag.

Forsvarsminister fra nord

Frank Bakke-Jensen kommer fra Båtsfjord i Finnmark. Solberg la vekt på at Bakke-Jensen kan se forsvarspolitikken fra et nordnorsk perspektiv. Den nye forsvarsministeren kjenner forholdet til Russland bedre enn mange andre i regjeringen.

Bakke-Jensen blir også den som må fronte saker rundt lokalisering av Forsvarets anlegg i tiden fremover. Under valgkampen ble nedleggingen av flystasjonen på Andøya en stor sak, og mer enn 70 prosent av velgerne stemte Senterpartiet i det som ikke kan karakteriseres som noe annet enn et rent protestvalg.

AVTROPPENDE OG PÅTROPPENDE EUROPAMINISTER: Marit Berger Røsland får kontornøkkelen av Frank Bakke-Jensen. Foto: TV 2
AVTROPPENDE OG PÅTROPPENDE EUROPAMINISTER: Marit Berger Røsland får kontornøkkelen av Frank Bakke-Jensen. Foto: TV 2

Bakke-Jensen tok i bruk et solid nordnorsk uttrykk da han overrakte EU-departementets nøkkel til sin etterfølger Marit Berger Røsland.

– Du kommer til å mollkose deg, sa Bakke-Jensen.

Røsland sa at Brexit kommer til å bli en av de viktigste sakene i hennes portefølje framover.

– Dette blir en kjempestor og viktig prosess for oss, sa Røsland, og roste Bakke-Jensen for grunnarbeidet som er gjort i saken.

Høytidelig

Endringene ble gjort kjent for Kongen i statsråd klokken 11.00. Klokken 11.13 kom Erna Solberg og hennes regjering ut på Slottsplassen, og statsministeren presenterte de nye statsrådene. Deretter fikk de overrakt blomster.

Litt senere fredag var det klart for de tradisjonelle nøkkeloverrekkelsene i de tre departementene som får ny sjef.

  • Få med deg alle hendelsene direkte på Nyhetskanalen i videovinduet øverst i saken.
GOD STEMNING: Nøkkeloverrekkelse i Forsvarsdepartementet. Foto: TV 2
GOD STEMNING: Nøkkeloverrekkelse i Forsvarsdepartementet. Foto: TV 2
HISTORISK: Ine Marie Søreide på plass i Utenriksdepartementet. Foto: TV 2
HISTORISK: Ine Marie Søreide på plass i Utenriksdepartementet. Foto: TV 2