MÅ FESTET TIL VEGGEN: En test med en dukke viser hvordan en kommode kan tippe over et barn.
MÅ FESTET TIL VEGGEN: En test med en dukke viser hvordan en kommode kan tippe over et barn. Foto: Carolyn Kaster / AP

Gutt (2) døde – fikk Ikea-kommode over seg

Jozef Dudek (2) fra California ble det åttende amerikanske offeret for kommoden Malm fra Ikea.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kommoden ble tilbakekalt i USA for mer enn et år siden, på grunn av faren for at den skal tippe over.

I USA er ikke lovgivningen like klar som i Europa på at man er helt nødt til å skru fast slike møbler til veggen, noe som har ført til flere dødsfall.

Ifølge advokater som jobber med barnesikkerhet, er Jozef Dudek (2) det åttende offeret totalt siden 1989, og det første offeret siden kommoden ble tilbakekalt i 2016, skriver ABC News.

– Var ikke ordentlig festet

Dudek-familiens advokat, Daniel J. Mann, sier ingen andre var i rommet da ulykken skjedde. Ikea har blitt enige med familien om å betale nesten 400 millioner kroner (50 millioner dollar) i erstatning.

Selv om kommoden er tilbakekalt, er det umulig å si hvor mange som fortsatt har den hjemme hos seg. I en skriftlig uttalelse til ABC News uttaler Ikea:

«Våre tanker går til den rammede familien, og vi gir våre dypeste kondolanser i denne vanskelige tiden». Selskapet skriver også at etterforskningen i saken «indikerer at kommoden ikke var ordentlig festet til veggen».

Ulike lover

Kommunikasjonsrådgiver i Ikea Norge, Kristian Willanger, forklarer at kommode-serien Malm ikke er tilbakekalt i Europa. Etter EU-standarder anses kommodene som sikre, fordi det etter lovverket kommer klart frem at kommodene må festes i veggen.

– Ikea USA ble enige med amerikanske forbrukermyndigheter om å iverksette tilbakekalling av Malm-kommoder som følge av ulykkene. Samtidig jobber vi for å utvikle lovverket i USA slik at montering til veggen skal bli påbudt også der, sier Willanger.

Ifølge kommunikasjonsrådgiveren er reglene i Europa klare på at møbler over én meter skal festes i veggen. Likevel er ikke alle flinke nok til å følge disse reglene.

– Vi ser dessverre at noen glemmer dette også i Norge. Hvis en smårolling åpner en skuff og begynner å klatre uten at møbelet er festet til veggen, kan det fort tippe uansett hvilken produsent som har laget det, sier Willanger.

I Norge skal det være godt opplyst i bruksanvisningen at kommoden Malm må festet i veggen, ifølge Willanger.