Så store er egentlig scoringssjansene i Premier League

TV 2s ekspert forklarer begrepet du har hørt på sendingene: Dette er «Expected goals».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Premier League-fotball igjen denne helgen på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Her får du tilgang

For å se bak fotballresultater, er det veldig vanlig å telle sjanser eller avslutninger. Slik har det vært gjennom alle tider, og de fleste fotballsupportere- og spillere har nok brukt unnskyldninger som «vi hadde flest sjanser» for å forklare urettferdighet etter sure og bitre tap.

Men det er forskjell på å avslutte fra fem eller 25 meter, og nå har man for alvor begynt å ta i bruk et verktøy som er med på å differensiere sjansene. Det såkalte «expected goals» (xG), som du allerede har hørt snakk om ved flere anledninger i TV 2s Premier League-sendinger denne sesongen.

– Det gir deg et tall som sier hvor mange mål et lag burde scoret i løpet av en kamp, og legger det sammen gjennom en hel sesong, forklarer Erik Thorstvedt.

Se hele forklaringen - dette er xG - i videovinduet øverst!

TV 2s ekspert viser fram eksempler på sjanser fra denne Premier League-sesongen - bildelagt i all hovedsak med Liverpools kamp mot Arsenal - og forteller at dette handler om big data. Verktøyet, som er brukt mye av oddseksperter, er også kjent for dem som har fulgt med på TV 2s FotballXtra, der Davy Wathne, Jesper Mathisen, Runar Endestad og co. har latt seerne stifte bekjentskap med fenomenet gjennom hele sesongen.

– Det ligger flere hundre tusen avslutninger fra de største ligaene i Europa i bånn. I tillegg tar det hensyn til avstand til målet, vinkel i forhold til målet, om det er et angrep etter en kontring, avslutning etter dribling eller pasning og i så fall hvilken pasning det er snakk om. Alt dette er med på å beregne sannsynligheten for scoring, sier Thorstvedt.

Foretrekker du å leseThorstvedts forklaring? Les bloggen hans fra august her!

Les også: Alle ekspertens blogger i den nye PL-portalen

Kan se både på lag og enkeltspillere
Hver målsjanse tallfestes og gis en prosentmessig sannsynlighet for scoring, hvilket vil si at man i etterkant kan legge sammen alle sjanser i en kamp og regne ut hvor mange mål laget egentlig burde scoret. Men hva kan man bruke dette tallet til?

– For det første kan man se på hvor flinke man er på å skape sjanser. Hvor mye skaper man i forhold til det motstanderne gjør. Så kan man bruke det til å se på hvor effektive man er. Er vi flinke? Scorer vi mer eller mindre enn det forventes utifra sjansene?

— Og så kan man se på enkeltspillere. Hvor flink er Lukaku til å komme til sjanser, og hvor flink er han til å sette dem? Forrige sesong scoret både han og Harry Kane ca ti mål mer enn man kan forvente utifra sjansene. Ofte blir jeg litt forundret over hvor lav scoringssannsynligheten er, men det skyldes én ting, forklarer Thorstvedt.

Se hele forklaringen - dette er xG - i videovinduet øverst! Der ser du også TV 2s ekspert forklare hvordan man kan vri perspektivet fra offensivt til defensivt.