HENNES PARK: Prinsesse Ingrid Alexandra sto for avdukingen av skulpturene i sin egen park.
HENNES PARK: Prinsesse Ingrid Alexandra sto for avdukingen av skulpturene i sin egen park. Foto: Åserud, Lise
VAR MED: Dronning Sonja var sammen med prinsesse Ingrid Alexandra under avdukingen av skulpturene i Prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark i Slottsparken i Oslo.
VAR MED: Dronning Sonja var sammen med prinsesse Ingrid Alexandra under avdukingen av skulpturene i Prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark i Slottsparken i Oslo. Foto: Åserud, Lise
HÅND I HÅND: Også mamma, og kronprinsesse, Mette-Marit var med i Slottsparken i Oslo.
HÅND I HÅND: Også mamma, og kronprinsesse, Mette-Marit var med i Slottsparken i Oslo. Foto: Åserud, Lise
ALLE: Prinsesse Ingrid Alexandra, dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit sammen med Emilie Forsmo Bratberg og Kaisa Øksdahl (t.v.) som har formgitt Roggbif, og Evald Møller Johansen som har tegnet «Ansiktsløse mann».
ALLE: Prinsesse Ingrid Alexandra, dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit sammen med Emilie Forsmo Bratberg og Kaisa Øksdahl (t.v.) som har formgitt Roggbif, og Evald Møller Johansen som har tegnet «Ansiktsløse mann». Foto: Åserud, Lise
ANSIKTSLØS: Ingrid Alexandra betrakter Evald Møller Johansens skulptur «Ansiktsløse mann».
ANSIKTSLØS: Ingrid Alexandra betrakter Evald Møller Johansens skulptur «Ansiktsløse mann». Foto: Åserud, Lise

Prinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i sin egen park

Tenåringsprinsessen (13) avduket to nye skulpturer i parken som er oppkalt etter henne.

Det var en tydelig stolt og glad prinsesse Ingrid Alexandra som torsdag kom for å avduke to nye skulpturer i sin egen skulpturpark utenfor Slottet – arm i arm med farmor, og dronning, Sonja.

– Men det er jo ikke bare bare for en 13-åring å være midtpunkt og hovedperson ved en slik anledning – med militære fanfarer og det hele – så Ingrid, som hun kalles i familien, var nok glad for å ha selskap av både mamma Mette-Marit og farmor Sonja, sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland. Han legger til:

– Hun holdt da også sin bestemor godt i armen ved ankomsten til parken. Sonja på sin side legger ikke skjul på at hun elsker å være bestemor for alle sine barnebarn – og at hun er spesielt opptatt av å hjelpe sin unge sønnedatter med råd og dåd. Det er da også veldig tydelig at de to har en helt spesiell kjemi.

Av og for barn

Skulpturene er tegnet av og for barn. Det var skulpturene «Ansiktsløs mann» og «Roggbif» som ble avduket torsdag. Tidligere har skulpturene «Geometrisk rev» og «Kanin i trøbbel» fått sine hjem i parken.

– Det var veldig hyggelig å se Ingrid Alexandra igjen ved en offisiell seremoni. Hun begynner jo å få erfaring i å avduke skulpturer. I fjor avduket hun de to første bidragene til skulpturparken – og i juli i år avduket hun en statue av bestemor Sonja sammen med sin bror og sine kusiner et annet sted i Slottsparken, sier Totland.

«Ansiktsløs mann» er formgitt av femteklassingen Evald Møller Johanssen fra Lilleby skole i Trondheim. Skulpturen «Roggbif» er laget av sjetteklassingene Emilie Forsmo Bratberg og Kaisa Øksdahl fra Slåstad skole i Sør-Odal.

Etter avdukingen var de tre formgiverne og deres foresatte invitert inn på Slottet, der det ble servert kakao og noe å bite i.

Tegnekonkurranse

Skulpturene blir til gjennom tegnekonkurranse blant barn i 5. og 6. klasse i alle landsdeler. De tre nordligste fylkene var først ute. Denne gangen var konkurransen mellom Trøndelag, Oppland og Hedmark.

Ingrid Alexandras skulpturpark ble åpnet av kong Harald i mai i fjor. Totalt ti skulpturer skal fylle parken.

– Vår unge arveprinsesse har alltid vært en veslevoksen liten dame – og nå er hun jo attpåtil blitt tenåring. Både foreldre og besteforeldre har i alle år vært opptatt av at barna på Skaugum gradivis skal venne seg til rampelyset – og opptre offentlig sammen med de voksne når anledningen passer og kanskje er litt lystbetont. Dette gjelder spesielt Ingrid Alexandra, som jo er den som en gang skal følge i sin farfar og far fotspor. Og da hun for noen år siden ble spurt av en journalist hva hun ville bli når hun blir voksen, svarte hun resolutt: Kronprinsesse!, forteller TV 2s kongehusekspert.