PÅ FLOMBESØK: I kjølvannet av flommen på Dragsholt i Kristiansand, besøkte statsrådene Jan Tore Sanner og Terje Søviknes stedet. Neste blir det mindre penger til flom- og rassikring. Her sammen med fylkesmann Stein Ytterdahl.
PÅ FLOMBESØK: I kjølvannet av flommen på Dragsholt i Kristiansand, besøkte statsrådene Jan Tore Sanner og Terje Søviknes stedet. Neste blir det mindre penger til flom- og rassikring. Her sammen med fylkesmann Stein Ytterdahl. Foto: NTB Scanpix

Her er milliardregningen som regjeringen ikke vil betale for

Det vil koste milliarder å flomsikre Norge. Likevel ønsker regjeringen å kutte i bevilgningene til flom- og rassikring i neste års statsbudsjett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ekstremnedbør og klimaendringer har fått NVE til å slå alarm. Det forventes flere alvorlig skadeflommer, slik den Sørlandet opplevde i begynnelsen av oktober.

Spesielt utsatt er tettbygde strøk med små og bratte elver.

TV 2 har fått tilgang til en liste tilhørende Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), som frem til i dag har vært hemmelig. Den viser en oversikt over rundt 70 kommuner og hvor mye det vil koste å sikre dem mot flom og ras.

Listen viser at prislappen blir minst 2,5 milliarder kroner.

Samtidig mangler flere flom- og rasutsatte kommuner på listen, noe som gjør at summen trolig blir mye høyere.

– Vi mener det er bedre å forebygge enn å løpe etter og sikre når skaden først er skadd. Det er dyrt i et samfunnsøkonomisk perspektiv, sier Petter Glorvigen, som er regionleder i NVE.

Vil kutte igjen

To av stedene som er på NVEs sikringsliste, er Øyer og Brandbu. I Øyer vil det koste rundt 40 millioner kroner å sikre bygda. I Brandbu, hvor behovene er prekære, er prislappen 35 millioner kroner.

Sikringstiltakene i Brandbu skulle iverksettes i 2018, men så kom regjeringens forslag til statsbudsjett.

– Det vil være tragisk for Brandbu hvis dette kuttes. Nå har vi kommet så nær en løsning, sier ordfører i Gran kommune, Willy Westhagen.

I regjeringens forslag til statsbudsjett legges det opp til å kutte i posten som omhandler skred- og flomsikring. Her ble det også kuttet i 2016 og i 2017.

Derfor kutter de

Det er Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) som er ansvarlig for bevilgningene til NVE.

– Kuttene skyldes at vi økte bevilgningene til flomsikring som følge av tiltakspakkene for økt sysselsetting på Vestlandet i kjølvannet av oljeprisfallet i 2014.

– Når leverer dere 2,5 milliarder til flomsikring?

– Listen til NVE er omfattende og baseres på kartlegginger som er gjort. Dette er ingen endelig liste. Dermed kan vi ikke bevilge 2,5 milliarder og så tro at vi er ferdige med sikringstiltakene.

– Føler du deg trygg på at flomsikringen i Norge er god nok?

– Vi må ta innover oss at vi står overfor et klima med våtere, villere og mer ekstremt vær. Derfor må vi prioritere forebygging.

Ber regjeringa snu

– Hvorfor prioriterer dere ikke forebygging i større grad i neste års budsjett?

– Nivået vi ligger på er høyere enn alle årene med rødgrønt flertall. Vi prioriterer dette fordi vi er opptatt av at folk skal føle trygghet, sier Søviknes.

På Brandbu er er ikke ordfører Westhagen overbevist. Han ber nå regjeringen om å legge penger på bordet.

– De bør legge bort dette kuttet og gjennomføre sikringstiltakene som er mulig å få gjort.

– Har du tro på at det vil skje?

– Jeg tror alltid på morgendagen, så jeg tror at det skjer, sier ordføreren.