Tar et oppgjør med taklingene som ryster norsk hockey: – Få det bort!

Lillehammer-spiller Patrick Ulriksen mener klubbene og spillerne må ta et standpunkt om hva som er akseptabelt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se kveldens fire kamper i Get-ligaen på TV 2 Sumo kl. 18.30.

Get-ligaen har vært preget av flere stygge taklinger og slåsskamper de siste ukene, senest tirsdag kveld da Lillehammer-spiller Emil Nyhus ble liggende livløs på isen etter en grusom takling fra Stavanger Oilers' Daniel Rokseths.

– Hver gang vi går ut på isen må vi ha respekt for kollegene våre. Jeg tror vi må begynne å tenke oss om og prate om det i garderoben. Vi må få bort stygge taklinger mot hodet, for vi skal føle oss trygge på isen, sier Lillehammers Patrick Ulriksen i siste episode av TV 2 Hockeys podkast.

Hør podkasten på Soundcloud, Spotify eller ITunes (søk på TV 2 Hockey).

Patrick Gandolfi Hellman, medlem av sportskomiteen i Frisk Asker, mener det er taklingene som er et problem, ikke slåsskamper.

– Noen vil ha bort slåssingen fra norsk hockey, men det kommer alltid til å være slåssing, for det er en intens idrett og det kommer til å koke over for folk. Da synes jeg det er mye mer innenfor at folk tar «en liten dans» enn at man får hevnaksjoner med stygge taklinger mot hode eller nakke.

– På tide å ta et standpunkt
Ulriksen mener taklinger må straffes strengere enn slåsskamper.

– Jeg tror ikke norsk hockey har godt av at miljøet godtar slåssing. Jeg synes ikke det skal være lovlig, men det kan likevel ikke straffes på samme måte som andre stygge taklinger og overfall, for den siste tiden har sporten vist at kan kan by på verre ting enn en rettferdig slåsskamp, sier han, og fortsetter:

– Alle kan forstå at man kan miste hodet i kampens hete, men når man velger å sette andres karriere i fare, er det på tide at forbundet, klubber, spillere og trenere tør å ta et strandpunkt som går på overfall mot forsvarsløse spillere ikke kan aksepteres. Det må straffes mye hardere.

Hellmann og Ulriksen mener mye av ansvaret ligger hos klubbene.

– Klubbene kan bli tøffere i slike situasjoner. Jeg skjønner at de ønsker å forsvare egne spillere, men i situasjoner det er klinkende klart hva som har skjedd, og at det er stygt og farlig, så synes jeg det nesten blir en parodi når man åpenlyst skal forsvare spillene, i hvert fall når videobildene viser at det ganske åpenbart er gjort med overlegg, sier Hellmann, og får støtte.

– Spillerne, trenere og klubber må sette seg ned med hele laget og si at dette aksepterer vi ikke. Da kommer det en uttalelse som er rettferdig mot spillet og ikke bare verner eget lag. Vi må verne våre spillere også, og vi spillere skal bygge opp Get-ligaen som en god liga å komme til, men det er destruktivt med sånne uttalelser og taklinger. Det er ikke bra for ligaen i det hele tatt. Vi må få det bort, sier Patrick Ulriksen.

Norges Ishockeyforbund la onsdag ut en melding på sin nettside om at «Player Safety» har utvidet sitt mandat, slik at også utvalget kan vurdere situasjoner uten at det foreligger en rapport fra enten klubb eller dommerveileder.

Respekt for andre mennesker
Hellmann og Ulriksen trekker frem Twitter-meldingen til TV 2s hockeyekspert Erik Follestad under tirsdagens kamp mellom Stavanger Oilers og Lillehammer.

– Mye mas om straff og dårlig dømming her nå. Nå handler det om respekt for sporten, men mest av alt respekt overfor andre mennesker, skrev Follestad.

– Jeg er helt enig med hva Erik sier. Få det bort. Det er ikke positivt for spillerne, ligaen eller noen andre. At det kommer overskrifter som «Ligger livløs på isen etter skrekktakling» er ikke positivt, sier Hellman, som mener tirsdagens takling var med å ødelegge avslutningen på kampen.

– Det tok piffen ut av kampen. Det var dødt både på isen og tribunen.