Tobarnsmor (28) lever i skjul i Norge i frykt for å bli steinet til døde

Somaye (28) sier hun risikerer å bli steinet hvis politiet sender henne tilbake til Afghanistan. Men Utlendingsnemnda tror ikke på historien hun har fortalt.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er kjempevanskelig for meg. Jeg er her med to spedbarn på ett og to år, men jeg kunne ikke leve i leiligheten min, for der er jeg redd for at politiet skal komme og hente meg hele tiden, sier Somaye.

TV 2 møter henne og ungene et sted på Østlandet, der et kristent nettverk gjennom flere ledd har skaffet henne og barna et skjulested.

28-åringen søkte asyl i Norge i april 2013. I asylintervjuet forteller hun at hun flyktet fra et tvangsekteskap i Herat -provinsen i Afghanistan for å leve med den mannen hun selv har valgt som ektemann i Norge.

– Jeg bestemte meg for å gifte meg med den jeg ville. Det var en revolusjon for meg. Jeg kan ikke leve livet mitt med en mann jeg ikke vil ha. Jeg er glad i han som er her, og vil fortsette å leve sammen med ham hele livet, sier hun.

Somaye fikk endelig avslag på søknaden om beskyttelse og opphold på humanitært grunnlag 28. august, men vil ikke reise tilbake til Afganistan.

– Eksmannen min er der. Han er en veldig mektig mann. De skal drepe meg med en gang, hevder Somaye.

Knuste familiens ære

Somaye forteller at familien tvangsgiftet henne bort til en religiøs, eldre mann med nær tilknytning til Taliban. Under den religiøse seremonien «Nikah» ble ekteskapet velsignet av en imam med vitner tilstede, sier hun.

Men det ble aldri noen påfølgende bryllupsfest, for i mellomtiden forelsket hun seg i norsk-afghaneren Ahmad, og innledet et hemmelig forhold til ham da han besøkte sin familie i hjemlandet.

– Folk er veldig religiøse i Herat by, og opptatt av religion, så det var jo en skam, forklarer hun i asylintervjuet hun ga til UDI da hun kom til Norge i 2013.

Ifølge Somaye innledet hun et intimt forhold til Ahmed, noe hun fortalte familien, for at de skulle gå med på at hun brøt ut av tvangsekteskapet med den eldre mannen før den tradisjonelle bryllupsfesten.

– Hvis en familie vil gifte seg med en jente, så er det viktigste for familien at jenta er jomfru. Så familien til jenta må garantere at jenta som skal giftes bort skal være jomfru.

Familien til Somaye skal motvillig ha gått med på at hun giftet seg med Ahmad, i et forsøk på å gjenopprette tapt ære. Somaye sier hun fryktet at familien ville drepe henne på stedet da hun fortalte at hun hadde et forhold til Ahmed.

– Jeg knuste familiens ære. Jeg bestemte meg for å gifte meg med den jeg ville. Det er ikke vanlig i Afghanistan.

Etter at eksmannen og hennes utvidede familie i Afghanistan fikk kjennskap til at hun hadde nektet å bekrefte tvangsekteskapet gjennom den planlagte bryllupsfesten, sier Somaye at hun ikke lenger turde bli i Afghanistan.

Hun forteller at hun flyktet til Norge for å få beskyttelse, og leve sammen med Ahmad.

– Jeg har sett mange som er tvangsgiftet. De har enten skadet seg selv med en gang, og ville ikke fortsette å leve, eller de sa ja til tvangsgifte, og lever det verste livet, sier 28-åringen.

Frykter pisking eller steining

Etter at Somaye kom til Norge i 2013, har hun og ektemannen fått to barn sammen. Ahmad (34) kom selv til Norge som enslig mindreårig flyktning for 17 år siden, er norsk statsborger, og har klart seg godt. Han er i ferd med å avslutte en mastergrad i statsvitenskap på Universitetet i Oslo, og driver sin egen kiosk for å forsørge familien.

– Alt var på stell. Det var helt fantastisk å få min kone hit. Men så raste alt ned, sier Ahmad til TV 2.

For Utlendingsnemnda (UNE) fester ikke lit til Somayes forklaring, og har utvist både henne og barna. UNE mener det ikke foreligger noen risiko for forfølgelse i hjemlandet, og mor og barn kan når som helst bli pågrepet av politiet og bli tvangsreturnert til Afghanistan.

Somayes norske ektemann advarer mot at hun kan bli utsatt for æresdrap.

– Eksmannen har anmeldt henne i Afghanistan, så hun kan bli pågrepet med en gang, fengslet og pisket. Eller eksmannen kan levere henne til religiøse krefter, som kan steine henne, sier Ahmad.

UNE har ikke intervjuet henne

Ekteparets advokat reagerer sterkt på at en nemndleder i UNE har avgjort saken alene, uten at Somaye har fått lov til å forklare seg for et nemndmøte.

– I slike saker kan man nesten aldri bevise hva som har skjedd, så troverdighet har stor betydning. Det er klart uheldig at UNE ikke har snakket med henne, men bare lest det UDI og andre involverte i saken har skrevet, sier advokat Kjersti Andbo Sandvik til TV 2.

Hun mener UNE ikke har gjort en grundig nok jobb.

– Hun risikerer svært alvorlige overgrep, hvis det hun sier stemmer. Et viktig prinsipp i asylretten, på grunn av den vanskelige bevissituasjonen, er at tvilen skal komme Somaye til gode, sier hun.

Men UNE konkluderer med at det ikke er noen tvil i saken, og mener verken barnets beste eller sterke menneskelige hensyn er tungtveiende nok til at mor og barn får bli i Norge.

Kvalm av frykt

Ahmad lever i frykt for at familien skal bli splittet ved tvangsretur av mor og barn til Afghanistan. Belastningen ved å leve sammen i leiligheten, i frykt for at politiet kom for å pågripe Somaye og barna, ble for stor.

– Når jeg var feridg med studiene mine på dagtid og skulle hjem, ble jeg kvalm. Når jeg skulle stenge kiosken på kvelden, kom tanken på at politiet skulle dukke opp på døra, forteller han.

Verken han eller Somaye fikk sove hjemme på nettene, og Somaye og ungene har de siste ukene bodd store deler av tiden i en liten hytte i skogen.

– Jeg har ikke gjort noen feil. Jeg ville bare ikke tvangsgiftes. Det er livet mitt, jeg vil bestemme, ikke de andre, sier Somaye.

Mor og barn har også søkt om familieinnvandring med Ahmed, og advokaten har nå bedt om at de får bli i Norge inntil søknaden er ferdig behandlet.

UNE sier til TV 2 at de ikke ønsker å gå i detaljer om saken, men påpeker at konklusjonen om manglende troverdighet bygger på en rekke forhold og at de ikke har vært i tvil om resultatet.

Overfall og drap

Advokat Kjersti Andbo Sandvik mener overgrep og straffbare handlinger mot paret i Norge, og drap på familiemedlemmer i Afghanistan trolig har sammenheng med at Somaye flyktet fra tvangsekteskapet.

Etter at Somaye anmeldte et overfall utenfor leiligheten i Oslo, rådet politiet henne til å gå med voldsalarm og søke om hemmelig adresse.

I juni i år skal en bombe utenfor en moske i Herat ha skadd og drept flere av Ahmads familiemedlemmer. Videre ble Ahmads bror senere påkjørt, men overlevde.

– Det er snakk om mange hendelser både i Norge og Afghanistan, som tilsier at det ikke er en tilfeldighet, sier advokaten.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook