Makeupartist i åpenhjertig intervju:

Ble mobbet for utseendet – så tok hun et drastisk valg

Hun har 75.000 følgere på Instagram, flere titalls tusen på Snap, og er en av mest innflytelsesrike skjønnhetsbloggerne i Norge - men det har ikke alltid vært sånn. For Dajana Tomanovic (29) var oppveksten preget av mobbing og dårlig selvtillit.

– Barndommen min var både bra og dårlig. Bra fordi jeg hadde en god familie rundt meg. Dårlig fordi jeg ble mobbet ganske mye fra barneskolen av, forteller Dajana i et åpenhjertig intervju på God morgen Norge.

Makeupartisten ble mobbet for utseendet gjennom hele grunnskolen.

– Jeg var ikke annerledes fra andre barn. Jeg hadde lysebrunt hår og grønne øyne, men likevel ble jeg et offer.

Slapp aldri unna mobberne

Tidligere i oktober skrev hun for første gang åpen på bloggen sin om den vonde tiden, som fremdeles preger henne i dag.

Dajana kjenner ofte på kroppspresset i skjønnhetsbransjen, men har etterhvert blitt mer trygg på seg selv. Foto: Privat
Dajana kjenner ofte på kroppspresset i skjønnhetsbransjen, men har etterhvert blitt mer trygg på seg selv. Foto: Privat

– Mamma hadde kjøpt en ganske dyr jakke til meg, men den var litt for stor. Jeg ville være kul og passe inn, men det slo helt feil. De andre barna begynte å le og kalte meg for pingvin. Det var sårende. Til slutt ødela jeg jakka, og fortalte til mamma at jeg hadde raspet den på et gjerde, slik at jeg skulle slippe å måtte gå med den igjen, sier hun preget.

Hun forteller at mobbingen har satt dype spor.

– Det ødela selvbildet mitt i mange år. Frem til nå har jeg alltid tenkt at utseende mitt har ødelagt sjansene mine til å få jobber og slike ting.

Det var da hun startet på hudpleielinja på videregående at hun slapp unna mobberne i skolegården. Som voksen startet Dajana å poste sminketutorials på Instagram. Men da kom nettrollene.

– Som barn var det hele meg som ble mobbet. På sosiale medier var det nesen min som ble fokuset.

Etter et brudd i nesen, ble den skeiv og endret fasong.

– Jeg har aldri fått så stygge kommentarer som jeg fikk på nesa mi den gangen, men jeg følte meg sterk nok til å ikke gjøre noe med det. Men en dag tok jeg et valg..

Opererte nesa

Dajana fikk utført to operasjoner - en som fikset det som var skadet innvending, og etterpå en som endret utseende på den. Etter dette har hun ikke fått en eneste kommentar på nesa.

– Jeg har ikke vært åpen om neseoperasjonen min fordi jeg ikke vil være med på å påvirke noen til å gjøre noe lignende. Det er jo ikke riktig at man må fikse på seg selv for å passe inn. Man kan heller ta i bruk andre ting, slik som sminke. Det er gøy og kreativt. Det er viktig å huske på at sminke skal være gøy, ikke noe man skal bruke for å skjule seg selv.

Hva tenker du om at du endte opp med å operere nesa fordi så mange kommenterte den?

– Det burde jo ikke være sånn, og jeg synes det er helt grusomt. Men på sosiale medier er det sånn at jo penere man er, jo flere likerklikk og større suksess får man.

Gir mer faen

Nå som Dajana nærmer seg 30 har hun blitt mer komfortabel med seg selv og sitt utseende.

– Nå er jeg eldre og mer sikker på meg seg. Jeg gir rett og slett mer faen, og jeg får masse positivt ut av det! Så lenge jeg trives med meg selv trenger jeg ikke se ut som Kim Kardashian.

Selv om hun har blitt mer komfortabel med seg selv betyr det ikke at hun ikke blir preget av å være i en bransje som fokuserer så mye på det ytre.

– Jeg vet at jeg ikke er syltynn, og det hender at jeg føler meg ukomfortabel når jeg står sammen med andre tynne, pene jenter i jobbsammenheng. Men jeg fokuserer på det positive. Om jeg blir tynnere betyr det ikke nødvendigvis at jeg blir lykkeligere. Jeg er glad for at jeg ikke er lik som alle andre og fremdeles har greidd å gjøre suksess! forteller hun engasjert.

– Du reddet livet mitt

Dajanas åpenhet om sin egen usikkerhet og det å ikke være "perfekt" i en bransje som i stor grad fokuserer på akkurat å være det - har hjulpet andre som sliter med det samme. På et sminkekurs sammen med Sophie Elise hadde hun et rørende møte med en tilhenger.

– En jente kom opp til meg og sa: "Jeg må bare si tusen takk for den du er - du har reddet livet mitt". Hun ble mobbet på grunn av vekten sin, og hadde vurdert å ta livet sitt. Men så begynte hun å følge meg på sosiale medier. Jeg er ikke kjempe tynn eller kjempe trent - Jeg er litt fyldig. Hun synes det var så motiverende, så hun turte å legge ut bilder av seg selv på sosiale medier og møtte mobberne sine, forteller Dajana.

Det ble et emosjonellt møte.

– Jeg gråt, hun gråt, Sophie Elise gråt.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook