L FOR LURING: L-tasten skjuler to smarte snarveier. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2
L FOR LURING: L-tasten skjuler to smarte snarveier. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2

PC-triksene du skulle ønske du kunne for lenge siden

«Lunsj»-knappen vil gjøre arbeidsdagen mye enklere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svært mange tilbringer arbeidsdagen foran en datamaskin, men bruker mye tid og energi på unødvendig klikking og tasting.

Mange kjenner nok til de mest brukte snarveiene, som Ctrl+C, Ctrl+V, Ctrl+A og Ctrl+X. Men operativsystemene har en rekke smarte snarveier som mange ikke vet om.

Trikset er å kunne de beste snarveiene.

L for lunsj

TV 2 har samlet noen fine funksjoner som fungerer i nyere Windows operativsystemer. En kjempesmart snarvei har redaksjonen døpt «lunsj»-knappen.

Når man forlater maskinen, for eksempel for å spise lunsj, vil alle IT-avdelinger i verden fortelle deg at du må låse maskinen. Måten det har blitt gjort på i alle år, er å bruke tastekombinasjonen Ctrl+Alt+Del. Da får man opp flere alternativer og må bruke musa for å klikke på «Lås denne datamaskinen».

NYTTIG: Windows-knappen fungerer til mye mer enn bare å hente opp startmenyen.
NYTTIG: Windows-knappen fungerer til mye mer enn bare å hente opp startmenyen.

Hele operasjonen kan løses med to tastetrykk: Windows+L. L står trolig for «Lock», men «lunsj» gjør det superenkelt å huske.

Ctrl+L

L har enda en fin funksjon. Når du bruker kommandoen Ctrl+L, markerer du adressen i nettleseren du har oppe. Dette er kjempenyttig når du skal skrive inn en ny adresse i nettleseren – du slipper musebevegelsen og klikket som trengs for å markere adressen til nettstedet som er oppe.

UNDERVURDERT: Tab-knappen kan spare deg for mange museklikk.
UNDERVURDERT: Tab-knappen kan spare deg for mange museklikk.

Trenger du en ny fane i nettleseren? Det fikser Ctrl+T-snarveien. Nok en musebevegelse er unngått, og nok en mulighet for å imponere mindre datakyndige kolleger er i boks.

Skrivebord i ekspressfart

Om du har mange programmer oppe og trenger å se på noe på skrivebordet, er snarveien Windows+D. Slik unngår du å bruke musa for å minimere masse programmer.

For å få opp en liste over alle åpne programmer, er snarveien Windows+Tab. Tab er for øvrig en veldig fin tast å bruke når man skal hoppe mellom ulike felt i en nettside. Kjekt for eksempel når du fyller ut et skjema, bestiller noe eller bruker nettbanken. Shift+Tab gjør at du hopper bakover.