Europasuksess for engelske klubber: – Klubber og forbund har tatt grep

Etter halvspilt gruppespill topper alle fem engelske lag sine Mesterliga-grupper. Det overrasker ikke TV 2s Premier League-ekspert Petter Myhre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste årene har Mesterligaen og engelske klubber vært en dårlig kombinasjon.

Forrige sesong var Leicester eneste engelske lag i kvartfinalen, der de til slutt måtte gi tapt for Atletico Madrid.

Tottenham røk på sin side ut allerede i gruppespillet, mens Manchester City og Arsenal forsvant ut i åttendelsfinalene.

Tallenes tale er nedslående: I de siste fem sesongene har kun fire av 20 engelske lag blitt blant de åtte beste. Chelsea er siste engelske vinner, da de slo Bayern München på straffer i 2012.

Det er nitrist lesning for en liga som liker å slå seg på brystet og smykke seg med tittelen «verdens beste».

Men denne sesongen kan det virke som om engelsk fotball er i ferd med å slå tilbake. Etter halvspilt gruppespill topper alle fem engelske lag sine grupper og virker alle å være i rute til avansement.

Se Liverpool herje med stakkars Maribor i videovinduet øverst.

Tar man i tillegg med at Manchester United vant Europaligaen forrige sesong, ser det lysere ut for engelsk fotball enn det har gjort på mange år.

En varslet forbedring

Det overrasker ikke TV 2s Premier League-ekspert Petter Myhre. Allerede i september varslet han på sin blogg en forbedring ute i Europa for de engelske lagene.

Myhre mener at det er mange faktorer som ligger bak Premier League-lagenes Europa-form, og han hevder at den slett ikke er plutselig selv om den først har gitt seg til kjenne denne sesongen.

– Først og fremst kommer den fordi de engelske lagene gjorde en erkjennelse for en tre-fire år siden om at det de drev med ikke var bra nok, sier han på TV 2 Nyhetskanalen.

– Etter det har de hatt ekstremt mye penger å bruke på overgangsmarkedet, og de klubbene som nå deltar i Mesterligaen har managere som er i verdenstoppen. Alle de managerne som er der har vært i sine klubber i minimum én sesong, og har fått tre overgangsvinduer å jobbe på.

– Premier League er like viktig

Myhre mener at en potensiell ligatittel tidligere kanskje har vært vel så viktig som suksess i Europa.

– Selv om Mesterligaen er viktig så er Premier League like viktig for disse lagene. Det vi har sett er at så lenge lag kun har kunnet konsentrere seg om hjemlig liga, slik som Leicester for to år siden, og Chelsea i fjor, så har de et stort konkurransefortrinn, sier Myhre til TV 2.

I år virker det imidlertid som ganske sikkert at vinneren av Premier League også deltar i Europa. Da hjelper det at Det engelske fotballforbundet (FA) endelig har fått øynene opp for viktigheten av å tilpasse kamprogrammet.

– FA har gått inn og tilpasset kampprogrammet slik at de lagene som skal ut i Europa spiller på lørdager. De har tatt hensyn til terminlisten og gitt lagene en optimal inngang til disse kampene, og det har ikke vært vanlig i Premier League. Således har klubbene og FA i fellesskap skjønt at dette må prioriteres for at de skal kunne hevde seg mot de beste i verden.

– Avstanden har blitt større

Til tross for den positive utviklingen anser Myhre likevel ikke de engelske lagene som favoritter i turneringen.

– Samtidig må man også tenke på hvilke lag de har møtt. Nå så man at Chelsea hadde store problemer med Roma i går (onsdag). Så det er ikke noe tre som vokser inn i himmelen dette her. De engelske lagene trenger fortsatt tid for å hevde seg mot de aller, aller beste lagene, sier Premier League-eksperten og fortsetter:

– Men avstanden i gruppespillet mellom de dårligste og de antatt beste lagene, som de engelske lagene jo bør tilhøre, har blitt så stor. Jeg hadde ikke tippet at Liverpool skulle vinne 7-0 mot Maribor, men jeg var ganske sikker på at de skulle kjempe i toppen av sin gruppe.

Myhre mener at man ikke kommer utenom de engelske klubbenes stadig voksende finansielle muskler når man analyserer suksessen i Europa.

– Det er ingen tvil om at man må ha de beste trenerne for å bli best i Europa. Men de beste trenerne trenger også de beste spillerne. Pep Guardiola og José Mourinho, som vi liker å omtale som to av de beste managerne i verden, er også de to managerne i verden som har brukt mest penger siden 2010. De er avhengige av gode nok spillere de som alle andre managere, avslutter Myhre.