Her snakker østfoldingen (27) norsk i propaganda-video for IS

PST vet ikke hvem av de norske Syria-farerne som fortsatt er i live, etter at IS-hovedstaden falt tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rundt 100 personer dro fra Norge for å bo i kalifatet til den såkalte Islamske staten. Minst ti av dem var norske kvinner. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vet ikke hvem av de norske Syria-farerne som er drept, og hvem som er i live.

Én av fremmedkrigerne fra Norge som tidlig reiste til Syria, er en etnisk norsk konvertitt fra Østfold. Kim André Ryding dro til Syria i 2013, og poserte sommeren 2014 på bilder fra terrororganisasjonen, etter at de hadde tatt kontroll over flere militære kjøretøy i Irak. Han skiftet også navn til Abdul Hakim Ryding, og var i en periode aktiv på Facebook med propaganda-meldinger om terrorgruppen.

I 2016 ble han etterlyst internasjonalt via Interpol med navn og bilde, mistenkt for å være medlem av terrororganisasjonen.

Snakker norsk på propaganda-video

PST har også fått tilgang til en propagandavideo fra terrorgruppen som ble publisert i 2015, der Ryding snakker han varmt om hvordan det er å leve i det såkalte kalifatet, på norsk. Blant annet skryter Ryding av at terrorgruppen har klart å lage sin egen myntenhet.

«Dette viser kun hvor sterke Dawla al-Islamiya (Islamsk stat, red.anm.) er. Hele verden står imot dem, samlet, og allikevel så klarer vi å komme ut og klarer å lage vår egen mynt», sier Ryding.

I videoen har østfoldingen på seg pistol-hylster over skuldrene, og mener at terrorgruppen vil beseire verden. Nå har ingen hørt noe fra ham på ett år.

«Og insh allah (hvis Gud vil, red.anm.) vi skal knuse kuffar (de vanntro, red.anm.) på begge fronter», forteller han i videoen, som først ble omtalt av Nettavisen.

Ryding er ikke den første norske fremmedkrigeren som har figurert i en propaganda-video for det såkalte kalifatet. Sommeren 2014 dukket norsk-chilenske Bastian Vasquez fra Skien opp i en video, der han på engelsk beskriver hvordan han og andre fra terrorgruppen drepte irakiske soldater i kampen om en grensestasjon.

Lokket med prangende videoer

IS´ erklærte kalifatet sitt i 2013, og hovedstaden deres var byen Raqqa i Syria, der videoen med Ryding også er spilt inn. Terrorgruppen lokket fremmedkrigere fra hele verden, med prangende videoer som viste et broderlig samhold.

Virkeligheten var annerledes. IS sprengte shia-muslimenes moskeer, de drepte alle som ikke konverterte, og fanger som ble tatt på slagmarken ble henrettet på brutalt vis.

Tirsdag falt terrorgruppens hovedsete, etter intense kamper mellom terrorgruppen og SDF (Syriske demokratiske styrker) de siste fire månedene. Raqqa har vært en av byene der det skal ha vært mange fremmedkrigere fra Norge, men deres skjebner er uviss.

Vet ikke hvem som lever

Både norsk etterretningstjeneste og PST følger situasjonen nøye for å få informasjon om de norske borgerne.

– Det er et kaotisk og uoversiktlig bilde på bakken i Raqqa i dag, og PST har ikke en god oversikt over tilstanden til de norske, sier seksjonsleder i PST, Arne Christian Haugstøyl, til TV 2.

Dermed vet ikke norske myndigheter hvem av de rundt 100 personene som har reist fra Norge som fortsatt lever, og hvem som er drept.

– Av disse, så har ca 40 returnert, ca 20 er drept og ca 40 er igjen der nede. Av disse kan selvfølgelig noen være drept, som vi ikke har oversikt over, sier Haugstøyl.

Alle de kvinnelige Syria-farere har fått barn med jihadister

TV 2 vet at minst ti kvinner er blant de som har reist ned fra forskjellige steder i Norge.

Alle har i perioder oppholdt seg i Raqqa, og alle har fått ett eller flere barn med jihadister.

PST vil vurdere hva de skal gjøre, dersom noen av disse skulle komme tilbake.

– Da vil PST gjøre en individuell vurdering. Enkelte av dem kan risikere å bli siktet for brudd på terrorlovgivningen, mens andre vil kunne få en annen form for forebyggende oppfølging.