ENKEL FIX: Hans-Petter Nygård-Hansen viser hvordan du fortsatt kan bruke den gamle FM-radioen til digitalradio-sendinger.
ENKEL FIX: Hans-Petter Nygård-Hansen viser hvordan du fortsatt kan bruke den gamle FM-radioen til digitalradio-sendinger. Foto: TV 2 Hjelper deg

Slik blir FM-radioen digital for kun 70 kroner

TV 2 hjelper deg tester radioapper til din mobiltelefon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det finnes millioner av FM-radioer i norske hjem og biler som nå kastes rett på søppeldynga etter innføringen av DAB. Men de kan få et nytt liv.

Det er nemlig mulig å bruke mobilen som radio. Hvis du for eksempel har en gammel Tivoli-radio (over 500.000 er blitt solgt), kan du koble en minijack-kabel fra mobilen til aux-inngangen på radioen.

Med radioappene på mobil får du da en digital radio uten skurring, som gratis bruker wifi-nettet hjemme. Kostnaden er kun 70 kroner for kabelen. For trådløs radio styrt fra mobilen, kan man koble Google Chromecast Audio (369 kr) i aux-inngangen.

Men hvor lett er det å bruke mobilapper? TV 2 hjelper deg tester 12 forskjellige typer som viser at det er stor forskjell på kvalitet og brukervennlighet.

Gratis med reklame

Vår ekspert er kommunikasjonsrådgiver, dataekspert og foredragsholder Hans-Petter Nygård-Hansen. Han er DAB-kritiker med stor sans for radio-apper.

Hans personlige favoritter er to internasjonale aktører: TuneIn Radio og myTuner Radio. Med reklame på appen er disse gratis å bruke.

– De er ganske like. Grensesnittet er pent og lydkvaliteten er upåklagelig. Dessuten har du et større utvalg av radiokanaler og podcaster fra det store utland, sier Nygård-Hansen.

INTERNASJONALE APPER: TuneIn og myTuner har større utvalg av radiokanaler og podcaster.
INTERNASJONALE APPER: TuneIn og myTuner har større utvalg av radiokanaler og podcaster.

TuneIn har også en bilfunksjon som gjør det enklere å få radiostasjoner og podcaster fra Norge og resten av verden i bilen.

Fra svært dyr til svært billig

Det finnes også en premium versjon av TuneIn uten reklame med sportssendinger fra NFL og MBA, musikk uten reklame og lydbøker. Men denne servicen er svært dyr og koster 1050 kroner i året.

For å få reklamefri MyTuner Radio må man bare betale en engangssum på 33 kroner. Da får man både equalizer og en smart innloggingsfunksjon. Det gjør den til vinneren blant de internasjonale appene.

— Da kan du sitte på laptopen og lage en spilleliste bestående av radiokanaler, podcaster og musikk du liker og ta med deg spillelisten på mobilen på tur i bilen, sier Nygård-Hansen.

IKKE KVALITETSSTEMPEL: Norsk flagg betyr ikke nødvendigvis at appen er bra.
IKKE KVALITETSSTEMPEL: Norsk flagg betyr ikke nødvendigvis at appen er bra.

Mye reklame i norske apper

Det er kommet en rekke norske apper. Noen er dessverre litt dårlige, og har irriterende mye reklame.

— Man skulle tro at radioapper med norsk flagg var et kvalitetsstempel i seg selv. Men sånn er det ikke. Jeg liker grensesnittet på Radio Norge (ikke radiostasjonens app). Det er veldig enkelt å velge ut forskjellige kanaler, men det er ofte tidsforskjeller, lydkvaliteten er lavere og du får store reklameboards som forstyrrer brukeropplevelsen i hopetall, sier Nygård-Hansen.

Man har også en app som heter Radio med norsk flagg. Den har bare noen få radiokanaler og har enda mer reklame.

– Prøv heller radiostasjonenes egen felles app, Radio.no. Den mangler en del av de store nærradioene som Metro og Radio 102 i Haugesund, men har alle stasjonene til Radio Norge, NRK og P4. Der er det ryddig grensesnitt og mye informasjon om de forskjellige radiokanalene.

— NRK har en fantastisk app

NRK, P4 og Radio Norge har også sine egne apper, som gir enda mer informasjon om programmene og musikken som blir spilt. Ulempen med disse appene er at de bare har kanalene til de respektive radiostasjonene.

— NRK har en fantastisk god app. Her kan man velge hørespill og andre programmer fra et arkiv som strekker seg herfra til himmelen. Den har også en effektiv spolefunksjon som mange er blitt veldig glad i, sier Nygård-Hansen.

Dermed kan du høre hele P3morgen selv om du er B-menneske og står opp inntil 3 timer senere enn sendingen.

TESTKJØRER: Henning Solberg.
TESTKJØRER: Henning Solberg.

For å teste ut radioappene som er spesielt beregnet på bil fikk vi rallykjører Henning Solberg til å teste på svingete vei i over 100 kilometer i timen på Vålerbanen.

Slik gikk Solbergs bilradio-test:

P4s app har bilmodus, men Henning synes det var vanskelig å sveipe seg til riktig stasjon og måtte lete lenge etter favoritten, P4.

• På Radio.no-appen får man sine fire favoritter opp på skjermen.

– Fordelen er at man kommer rett inn på de kanalene man har lyst til å høre på. Men det er litt for små knapper, sier han, mens bilen plutselig skrenser og nesten forlater veien.

VINNEREN: Bilradio er Henning Solbergs favoritt.
VINNEREN: Bilradio er Henning Solbergs favoritt.

• Appen Skurring koster 33 kroner, men da får du store knapper hvor du selv velger hvilken kanal som skal være på hvilken knapp.

– Det er lett å trykke på og kanalene kommer med en gang, sier Solberg.

• Appen Bilradio koster også 33 kroner. Her kan man også velge størrelsen og antall knapper. Dessuten er bakgrunnen hvit, slik at det er enklere å se de forskjellige stasjonene på appen.

Henning Solbergs favoritt i stor hastighet på Vålerbanen er appen Bilradio.

Det er ikke gratis å streame radio i bil, men kostnaden vil i mange tilfeller være lavere enn å skifte til DAB-radio eller -adapter.

Du kan streame 85 timer radio (128 Kbit/s) eller 170 timer (64 Kbit/s) i måneden med et dataforbruk på 5 GB. Så har du et abonnement med mange GB, får du radio i bilen som en bonus. Hjemme bruker du wifi-nettverket, så da blir det gratis.