Fra knust drøm til hyllest av Zlatan

Tobias (25) lever en annerledes fotballdrøm.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se reportasjen om Tobias øverst.

En ung Tobias Brandal Busæt hadde planen klar. Han trente mye og skulle bli fotballproff.

– Jeg var helt klar på at jeg skulle bli profesjonell fotballspiller og la stort press på meg selv, sier Brandal Busæt til TV 2 Sporten.

Men i 14-årsalderen innså han det samme som de fleste unge gutter med drømmer om store penger, fin-fine biler og fullsatte arenaer. Det kom ikke til å gå. Han var plaget med skader og fotballen var ikke forbundet med den samme gleden som tidligere.

– Da det ikke gikk, mistet jeg selvtilliten og ble mye mer sårbar, sier han.

Selv om han var ferdig som fotballspiller, likte han fremdeles å leke med ball. Inspirert av blant annet Zlatan Ibrahimovic i de klassiske Joga Bonita-reklamefilmene begynte han å trikse.

– Fotballtriksingen gav meg selvtilliten tilbake. For meg er det en type meditasjon, sier 25-åringen.

Triksing er som meditasjon, sier Tobias.
Triksing er som meditasjon, sier Tobias.

Triks fra YouTube

Fra å være et undergrunnsfenomen begynte triksere å dukke opp over hele verden. Nye triks dukket opp på YouTube med jevne mellomrom. Samtidig som Brandal Busæt forsøkte å utvikle sine egne triks. I 2012 reiste nordmannen til Lecce i Italia hvor det ble arrangert konkurranse for verdens beste triksere. Trikserne i det som kalles “freestyle fotball” konkurrerer mot hverandre i såkalte “battles”. På amfien kom det et nytt vendepunkt.

– Fra å holde på i bakgården til mamma og pappa, måtte jeg nå prestere foran tusenvis av tilskuere. Jeg kjente på hvordan jeg fungerte under press, og skjønte at jeg hadde en fremtid innen fotballtriksing. Jeg så for meg hvordan sporten kom til å vokse og tenkte dette kunne være noe å leve av.

Vrient triks i flotte omgivelser.
Vrient triks i flotte omgivelser. Foto: Tobias Brandal Busæt

Brandal Busæt vant ikke i Lecce. Men årene med trening i bakgårder, fotballbaner og idrettshaller gav raskt resultater. Premiehyllen på kontoret er stappfull av premier.

– Jeg har fem VM medaljer og to EM-titler, sier Brandal Busæt. Som forklarer at den største gleden ikke er å vinne en konkurranse, men å klare et triks en har trent på i uker, måneder og år på.

– Det er en ubeskrivelig følelse.

Zlatan

For å drive med sporten er Busæt Brandal avhengig av sponsorer, samtidig som han driver sitt eget firma (4Freestyle) som selger triksesko, fotballer og klær. Gjennom en felles sponsor fikk han i sommer møte og vise seg frem foran et av sine barndoms idoler: Zlatan Ibrahimovic. Foran svensken viste Brandal Busæt hva han kan. Dommen fra Zlatan var klar: (Artikkelen fortsetter under reklamen).

– Det er dere som skal lære meg å spille, ikke jeg, dere, sa Zlatan, tydelig imponert.

– Det er kult å få annerkjennelse fra en person som en har sett så opp til. Vi fikk pratet med han i en time. Han var genuint interessert i freestyle fotball og vår historie, sier Tobias.

Landslaget i freestyle fotball på tur.
Landslaget i freestyle fotball på tur.

Triksingen har gitt Oslo-gutten venner i land på alle kontinenter. Han har opptrådd på noen av fotballens største arener. Selv om hverdagen består av reiser verden over og ser glamorøs ut, er det ikke nødvendigvis et liv han anbefaler for alle.

– Hvis folk ser meg på sosiale medier kan det se ut som jeg tjener kjempebra og reiser hele tiden. Men det er ikke bare, bare. Fotballtriksing er ikke noe du skal gjøre for å bli rik. Du må ha en genuin interesse. Og dette er noe jeg elsker å gjøre.