RUINER: En soldat fra de syriske demokratiske styrker (SDF) sitter på ruinene i Raqqa tirsdag, da byen ble erklært beseiret. Byen har vært IS' hovedsete siden 2014.
RUINER: En soldat fra de syriske demokratiske styrker (SDF) sitter på ruinene i Raqqa tirsdag, da byen ble erklært beseiret. Byen har vært IS' hovedsete siden 2014. Foto: Erik De Castro

Eksperter:

– Derfor vil IS angripe mer i tiden fremover

IS er presset ut av sin hovedsete Raqqa. Men blir terrorgruppa svakere av den grunn?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag kom nyheten om at amerikansstøttede styrker sier de har tatt kontroll over hele byen Raqqa i Syria.

Byen har vært terrororganisasjonen IS' hovedbase de siste årene, og er blitt beskrevet som IS' siste skanse.

– Alt er ferdig i Raqqa. Våre styrker har tatt full kontroll over byen, sa SDFs (Syriske demokratiske styrker) talsmann Talal Sello til AFP.

Seieren ble erklært etter over fire måneder med kamper mot IS i den nordsyriske byen. Raqqa har vært IS' hovedsete siden 2014.

– Flere angrep

Selv om seieren har vært svært viktig for IS' motstyrker, er ikke ekspertene sikre på om Raqqas fall vil svekke IS som terrororganisasjon.

– IS vil gå over til flere terrorangrep når de ikke lenger har territorium. Det vil bli en videreføring, og trolig en forsterkning, av angrep, sier Midtøsten-ekspert og professor ved Universitetet i Bergen, Knut S. Vikør, til TV 2.

Vikør sier det er vanskelig å si akkurat hvor stor oppsving av angrep man eventuelt vil se, både i Midtøsten-regionen og i den vestlige verden.

EKSPERT: Knut S. Vikør, professor i Midtøsten-historie ved Universitetet i Bergen og ekspert på terrorgruppen IS.
EKSPERT: Knut S. Vikør, professor i Midtøsten-historie ved Universitetet i Bergen og ekspert på terrorgruppen IS. Foto: Universitetet i Bergen

– Men det vil etter hvert bli viktigere for IS å vise at de fortsatt er i verden, sier han.

Vikør understreker at flere angrep i Europa de siste årene er utført av personer som har en uklar tilknytning til IS. For slike angripere vil ikke Raqqas fall ha stor betydning.

Praktisk funksjon

Vikør forklarer likevel at Raqqa har hatt stor betydning for IS, både symbolsk og rent praktisk.

– Det viktigste er at denne staten var en slags magnet som trakk folk til seg. Man fikk en effekt med at folk reiste til byen og vervet seg. Sånn sett blir det vanskeligere å få gitt instruksjoner og planlegge angrep, sier han.

Han tror IS vil forsøke å finne nye områder å ta kontroll over.

– Det er sannsynlig at de vil prøve. Også blir det et spørsmål om de får det til, sier han.

– Det er dessuten viktig å huske at IS fortsatt har områder igjen, og det vil de fortsette å ha. Vi snakker om noen måneder, kanskje et år, før IS har mistet alt territorium, mener Vikør.

Tror på flere angrep

Kristian Søby Kristensen er forsker i sikkerhetspolitikk og strategi ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet i Danmark. Han tror også på flere angrep i etterkant av Raqqas fall.

– Ideen om Islamsk Stat, altså ideologien bak denne bevegelsen, som både var i stand til å være en terrororganisasjon og være en stat, er der fortsatt, sier han til TV 2 i Danmark.

Han tror derfor at IS vil nå dette målet med nettopp flere terrorangrep.

– Vi kan dermed forestille oss at terror begått eller inspirert av IS vil stige. Både i regionen, i andre land i Midtøsten, så vel som i Europa, sier Søby Kristensen.

I ruiner

Raqqa ligger i ruiner etter de siste måneders kamper. Hjem, skoler og sykehus er utbombet.

Minst 3.250 mennesker er drept siden SDF-opprørerne innledet sin offensiv, 1.130 av dem sivile, ifølge den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Mange IS-opprørere har flyktet fra byen, mens andre er drept i angrep eller likvidert etter å ha blitt tatt til fange. Selv om SDF har erklært seier, anslås det fortsatt at IS har flere hundre krigere skjult i byen.

– Opprørere som skjuler seg blant sivile som flykter, er et stort problem, sier Aymenn al-Tamimi, som er tilknyttet Middle East Forum.

Noen av opprørerne kan etablere sovende celler som kan gjennomføre angrep og aksjoner, frykter han.