Lun villsaugryte

Ingenting smaker bedre enn en lun viltgryte på en mørk høstdag. I denne oppskriften kan du velge kjøtt ut fra smak og tilgang.

Wenche har brukt villsau fra Smøla som en smakfull råvare til denne langkokte villsaugryta. Blir det litt for vanskelig å få tak i kan du bruke kjøtt fra lokale lam der du bor - eller annet vilt slik som elg, hjort eller rein.

Til 4-5 personer:

Ingredienser

Ca 800 g benfritt kjøtt i litt store terninger (ca 3x3 cm)

Smør til steking

Salt, grovmalt pepper

1 ts tørket timian eller 2-3 stilker frisk timian

1 løk eller 2- 3 sjalottløk

3 skiver sellerirot (kan byttes ut med 1 persillerot)

3 gulrøtter

2 ½ -3 dl øl (gjerne mørkt øl). Dette kan eventuelt spes ut med litt kraft eller vann

4-5 ss seterrømme

1 dl rørte tyttebær (ikke for søte)

Jevnes med 2-3 ts maisennamel eller 1 ss hvetemel rørt ut i litt kaldt vann

Sopp

Timian

Slik gjør du

Brun kjøttet i smør. Brun små porsjoner av gangen. Ha over i en gryte. Dryss over salt, pepper og krydder. Tilsett øl (og eventuelt litt vann/kraft) til det står i underkant av kjøttet. Kok opp og la kjøttet trekke ca 1 ½ timer.

Tips: Øl gir en fin og fyldig smak til gryteretten. Du kan velge det ølet du liker best, med eller uten alkohol. Alkoholen vil uansett koke bort. For et glutenfritt alternativ kan du erstatte øl med syrlig eplemost, som man jevner ut med maisennamel.

Rens og del grønnsaker i store biter, tilsett i gryten og la retten trekke videre i 20-30 min til kjøtt og grønnsaker er møre. Tilsett rømme de siste 15 min.

Jevn gryteretten med maisennamel eller hvetemel, som er utrørt i litt vann. Tilsett rørte tyttebær og smak til med salt, pepper og timian.

Server med ovnsstekte små morenepoteter (eller potetbåter), stekt sopp og rosenkål.