KAN HACKES: Disse tre klokkene klages inn til Datatilsynet for manglende sikkerhet
KAN HACKES: Disse tre klokkene klages inn til Datatilsynet for manglende sikkerhet Foto: Forbrukerrådet.

Advarer mot GPS-klokker: – Fremmede kan spore barnet ditt

Forbrukerrådet mener flere GPS-klokker for barn aldri skulle funnet veien til norske butikkhyller.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forbrukerrådet har avdekket alvorlige sikkerhetsbrister i smartklokker for barn.

Tester av klokker som selges i norske butikker viser at fremmede enkelt kan ta kontroll over GPS-klokker og bruke dem til å spore eller avlytte barn, skriver Forbrukerrådet i en pressemelding.

– Det er svært alvorlig at produkter som skal gjøre barn tryggere, i praksis kan sette dem i mer fare. Importører og butikker skal vite hva de tar inn og tilbyr. Disse klokkene hører ikke hjemme i butikkhyllene, og enda mindre på en barnearm, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

Testene er gjennomført i samarbeid med sikkerhetsselskapet Mnemonic, og konkluderer med at flere klokker har upålitelige trygghetsfunksjoner og manglende forbrukervern.

Så enkelt kan hackere ta kontroll på GPS-barneklokkene

– Nok en gang ser vi at internettilkoblede produkter ikke ivaretar forbruker- og personvernet. Her har både bransje og myndigheter et ansvar for å sikre at forbrukere ikke utsettes for utrygge produkter, sier Flesland.

Les hele rapporten her.

I dag klager Forbrukerrådet tre produsenter inn for Datatilsynet for brudd på personvernet. Produktene det gjelder er smartklokker av merket Xplora T1 med mobilapplikasjonen T1, Viksfjord med tilhørende mobilapplikasjon SeTracker og Gator 2 med applikasjonen Gator, kommer det frem i klagebrevet signert forbrukerdirektøren.

– Det som avsløres i denne testen er sterkt urovekkende. Ikke minst fordi dette er produkter rettet mot barn. Jeg vil ta tak i hvordan vi kan sikre det digitale personvernet og sikkerheten til forbrukerne. Næringslivet og offentlige myndigheter må sammen finne løsninger på dette. Det kan for eksempel være gjennom nye retningslinjer eller bransjenormer. Dette blir et viktig tema i forbrukerpolitikken fremover og i den nye stortingsmeldingen om forbrukerpolitikk som vi nettopp har begynt arbeidet med, sier forbrukerminister Solveig Horne.

Ifølge Forbrukerrådet vil forbrukerorganisasjoner både i Europa og USA følge opp funnene overfor sine myndigheter både nasjonalt og på EU-nivå.

Dette er sviktene Forbrukerrådet fant

Alvorlige sikkerhetsbrister
remmede kan med enkle grep ta kontroll over klokkene for å spore, avlytte og kommunisere med barnet. Det er også mulig for uvedkommende å spore hvor barnet beveger seg eller gi inntrykk av at barnet er et annet sted. Data sendes og oppbevares også ukryptert.

Falsk trygghet
OS-funksjonen i Gator 2, og listen over godkjente telefonnummer i Viksfjord, er særlig dårlig implementert

Ulovlige og manglende vilkår
Enkelte av appene som er knyttet til klokkene mangler brukervilkår. Det er heller ikke mulig å slette egne data eller brukerkonto. Dette er opplagte brudd på både markedsførings- og personopplysningsloven.

Urimelig binding
Pepcall lar ikke brukere av Xplora-klokken bytte til annet telefonselskap etter 12 måneder. Det er ellers svært vanskelig å skifte SIM-kort i Gator 2, noe som gjør terskelen for å bytte operatør høy.

Kilde: Forbrukerrådet.