FJERNET: Anne Frank-kostymet som var til salgs på Halloweencostuymes.com har utløst raseri. Nå er den fjernet fra nettsiden.
FJERNET: Anne Frank-kostymet som var til salgs på Halloweencostuymes.com har utløst raseri. Nå er den fjernet fra nettsiden.

Dette er kostymet som skaper raseri i USA

Å kle ut barnet sitt som Anne Frank til Halloween kanskje ikke den beste ideen? Nettstedet som solgte kostymet får massiv kritikk, og har nå fjernet annonsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kostymet som skulle friste foreldre til å kle ut barna sine som Anne Frank til Halloween, er forseggjort. Den består av en blå kåpe, en grønn beret, en veske og en navnelapp, lik den som deporterte barn måtte bruke under andre verdenskrig.

«Med denne kan barna spille rollen som en helt fra andre verdens krig» stod det i den originale teksten på nettstedet.

På Twitter uttrykker mange sin vrede over at det kan gå an å bruke Anne Frank på denne måten, skriver CBS News. En rekke amerikanske medier har omtalt saken.

– Jeg finner dette respektløst og krenkende. Hva mener du?, twitrer NBC-reporteren NBC12.

En av de som reagerer er Carlos Galindo-Elvira, som engasjerer seg i arbeid mot ærekrenkelse.

En annen er en talsperson for Anne Franks senter for gjensidig respekt som uttalte at kostymet var støtende.

Anti-semittismesenter: – Støtende

Også ADL, et amerikansk senter mot antisemittisme, gir sterkt uttrykk for motstand mot kostymet.

– Det er vanskelig å se hvordan denne krenkende ideen kom så langt, men heldigvis er kostymet nå trukket fra markedet, twitret ADL fra sin offisielle konto.

Anne Frank døde under Holocaust, 15 år gammel, og har blitt et ikon fordi dagboken hun skrev mens familien gjemte seg for å unngå deportasjon til jødiske fangeleire, har blitt oversatt til over femti språk.

Fjernet annonsen

En pressetalsmann for nettstedet som solgte kostymet har forsøkt seg på en forklaring, og sier de selger kostymer, ikke bare for Halloween, men også til andre anledninger, som for eksempel skoleprosjekter og skuespill.

De har imidlertid valgt å fjerne annonsen etter reaksjonene.

Men noen tar også til motmæle mot kritikken. En mamma skriver på twitter at hennes jødiske datter ville elsket å ikle seg klær som skulle forestille Anne Frank. «Jeg hater Twitter», avslutter hun.

Det er ikke første gang folk raser mot Halloween-kostymer. Tidligere denne måneden fjernet Amazon.com kostymer de hadde for salg. Blant annet «French maid» i størrelser ned til fem år, som ble beskrevet som sexy i teksten, skriver The Sun.