Å røyke i bilen kan koste deg minst 20.000 kroner

Mange får en lite hyggelig opplevelse.

Å få bort røyklukt i en bil kan være både tidkrevende og kostbart, derfor påvirker dette også innbytteprisen.
Å få bort røyklukt i en bil kan være både tidkrevende og kostbart, derfor påvirker dette også innbytteprisen.

Å røyke i bilen har blitt langt mindre vanlig enn tidligere. Likevel er det fortsatt mange som gjør det, de kan få seg en lite hyggelig opplevelse den dagen bilen skal byttes inn.

– Når vi blir tilbudt en innbyttebil som er godt innrøykt, reduserer vi innbytteprisen med minst 20.000 kroner.

Det sier Kjell Rese, bruktbilansvarlig i Bertel O. Steen Detalj, som omfatter Bertel O. Steens egeneide forhandlere, og som omsetter 14.000 brukte biler årlig.

Setter seg i klimaanlegget

– Vi gjør ikke dette for å være slemme, men tobakksrøyk er svært kostbart å bli kvitt, og det er nesten umulig å få det helt bort fra en bil der det har vært røkt mye. Vi ser også tydelig at kunder skygger unna biler det lukter røyk i - disse er svært vanskelige å selge, sier han.

Kjell Rese, bruktbilansvarlig i Bertel O. Steen Detalj.
Kjell Rese, bruktbilansvarlig i Bertel O. Steen Detalj.

– Selv etter å ha kostet på store beløp vil det nesten alltid henge litt igjen, noe som særlig merkes godt hvis det er ekstra kaldt - eller ekstra varmt. Da dukker umiskjennelige dunster opp igjen, sier Rese.

Det hjelper nemlig ikke å vaske og rense interiøret. Har det vært røyket mye i bilen, vil lukten også sette seg i klimaanlegget, i slanger og dyser.

Å rense dette på en fullgod måte, krever en omfattende og kostbar jobb.

Dette er årets beste bil-interiør

Fyrte opp ny røyk

– For enkelte ser det likevel ut som verditapet ikke betyr noe. Vi hadde en slik kunde hos en av forhandlerne våre på Vestlandet nylig. Han leverte inn en skikkelig innsauset bil, og innbytteprisen sank med 20.000 kroner. Det var helt greit - det første han gjorde da han svingte ut fra forhandleren med ny bil, var å fyre opp røyken, forteller Kjell Rese.

Han legger til at folk er blitt flinkere til å ta vare på bilene sine, også når det gjelder å unngå røyking.

– Likevel er det noen ting vi kjenner igjen, og det er nok slik at de som er minst interessert i bil generelt, også har lettest for å bruke bilen som askebeger eller trillebår. Og terskelen for dette blir merkbart lavere når bilen passerer fireårs-alder, sier han.

Verditap: Derfor stuper noen biler i pris

Bjarne Brøndbo realiserte drømmebilen - se den her: