KREVD FOR 4987,50: Alf Vidar Jakobsen har liten tro på at fakturaen som ble sendt til hans firma ved en feiltakelse. Foto: Privat
KREVD FOR 4987,50: Alf Vidar Jakobsen har liten tro på at fakturaen som ble sendt til hans firma ved en feiltakelse. Foto: Privat

Alf Vidar fikk faktura på 5000 kroner – uten å ha bestilt noe

Katalogtjenesten Bedriftsarkivet.no har sendt ut hundrevis av fakturaer til firmaer som ikke er kunder hos dem.

Firmaet hevder i en epost til TV 2 at utsendelsen skyldes en feil.

– Ved en feil ble over 700 bedrifter fakturert for tjenester de aldri har bestilt. Dette er en feil som vi har rettet opp, og vi har også utstedt kreditnotaer til alle. Selvfølgelig fakturerer vi ikke bedrifter som ikke er kunder av oss, det sier seg selv, skriver firmaet.

Trygg Handel, et firma som selger tjenester for å beskytte næringsdrivende mot uryddig markedsføring og svindel, er ikke enig i at dette dreier seg om en glipp. De har mottatt klager på selskapet siden 2015.

– Når det dreier seg om såpass mange klager, må vi konkludere med at det er svindel. En seriøs aktør driver ikke på denne måten. Jeg skulle gjerne hatt en kommentar til hvordan hundrevis av bedrifter har havnet på kundelisten, sier Øyvind Waardal, support- og informasjonsansvarlig i Trygg Handel AS.

Fattet mistanke

Produktet som er påført fakturaen er «Videreføring av uthevet profilering. Varighet 60 mnd. Ingen automatisk fornyelse etter denne perioden.»

Ut fra teksten er det rimelig å anta at de som mottar fakturaen, tidligere har kjøpt et produkt fra Bedriftsarkivet. Det hadde ikke Alf Vidar Jakobsen på Kvaløya utenfor Tromsø. Han driver det beskjedne firmaet Affen Maskin.

– Det er et bittelite firma, egentlig en hobby jeg har, sier Jakobsen til TV 2.

Han ble mistenksom da e-fakturaen fra Bedriftskatalogen dukket opp i nettbanken.

– Jeg skjønte fort at det var noen som prøvde seg. Jeg har aldri hatt kontakt med dem eller drevet business med dem.

Modellbyråvirksomhet

Jakobsen ble heller ikke beroliget av et søk i Brønnøysundregisteret. Firmaet Rasmussen Media & Marketing står bak Bedriftsarkivet. Enkeltpersonforetaket oppgir at de driver med modellbyråvirksomhet, men pusler også med internet-marketing og annonsesalg.

– Jeg skrev mail om at de ville bli politianmeldt hvis de ikke slettet fakturaen. Jeg fikk en mail tilbake hvor de opplyste at de ved en feil hadde sendt ut 780 fakturaer i stedet for 10. De beklaget og la seg flate.

– Hva synes du om forklaringen?

– Den er tynn. Jeg tror heller den er et resultat av trusselen om politianmeldelse. Hvorfor skulle de ha meg i sin kundedatabase når de ikke har hatt noe med meg å gjøre, spør Jakobsen.

Han har tidligere fått fakturaer der det står «tilbud om betaling». Fakturaen fra Bedriftsarkivet hadde betalingsfrist. Da fremstår det som om man har inngått avtale med avsenderen av kravet.

Får «topplassering»

TV 2 sendte en epost med flere spørsmål til gmail-adressen som er oppgitt som kontaktinformasjon til Bedriftsarkivet. Et av spørsmålene er hva slags tjeneste de leverer til firmaer som betaler 4987,50 kroner for «uthevet profilering».

Svaret er at disse kundene får «full profilering med topplassering i søkeresultatene hos Bedriftsarkivet, samt at vi jobber med SEO mot søkemotorene for disse bedriftene».

Bedriftsarkivet opplyser at fakturaene ble sendt ut ved en feil til bedrifter som egentlig skulle fått et tilbud på mail.

– Vi har full forståelse for at folk kan oppfatte dette som et svindelforsøk, men det er også en fordel å ta kontakt med utsender hvis man får en faktura men ikke skjønner noe av. Da ville også disse bedriftene fått informasjonen før om at dette er en feil fra vår side, heter det i eposten til TV 2.

Selskapet hevder de har kontaktet og kreditert alle som har fått faktura uten å ha bestilt noe. TV 2 har sett epostkorrespondanse hvor et firma opplyser at de ikke har hørt noe fra Bedriftsarkivet bortsett fra fakturaen som dukket opp. Korrespondansen er datert 18. oktober 2017.

Svartelistet

Eposten er signert en kvinne som også er oppført som saksbehandler på fakturaen. Vedkommendes navn er ikke på Facebook, gir ingen treff hos Google, er ikke oppført med noe telefonnummer og figurerer ikke i skattelistene.

En som det finnes spor av på nettet, er Kenneth Oliver Rasmussen. Rasmussen er registrert som innehaver av Rasmussen Media & Marketing, foretaket som står bak Bedriftsarkivet.

Rasmussen driver også firmaet Varebilsentralen og sto dessuten bak Blumedia.no. Dette firmaet ble slått konkurs 13. juni 2017.

Blumedia figurerte også på svartelisten til Trygg Handel. En rekke firmaer mottok fakturaer uten at de hadde bestilt noe fra Blumedia. Regningen på 12.439 kroner ble opplyst å dekke «Annonsering 12 mnd.».

TV 2 har flere ganger ringt telefonnummeret som er oppgitt til Bedriftsarkivet. Der er det en telefonbeskjed om at ingen kan ta telefonen akkurat nå.

Det samme skjer når TV 2 ringer to mobilnummer som er oppført i Rasmussens navn på 1881.no. Et tredje nummer besvares av en kvinne som er tydelig på at hun ikke har noe med Rasmussen å gjøre.

Ikke MVA-registrert

Seniorrådgiver Arne Røed Simonsen i Næringslivets sikkerhetsråd sier til TV 2 at markedsføringsloven har tydelige regler rundt det å sende ut fakturaer.

– Sender man ut fakturaer uten forutgående bestilling eller avtale, vil det være et brudd på markedsføringslovens paragraf 11. Om det ligger moms i fakturaen og firmaet ikke er registrert i MVA-registeret, så er det også et brudd på moms- og avgiftsreglene, sier Simonsen.

Rasmussen Media & Marketing er ikke registrert i merverdiavgiftsregisteret, ifølge handlehvitt.no, som drives av Samarbeid mot svart økonomi.

Arne Røed Simonsen sier Næringslivets sikkerhetsråd har fått langt færre henvendelser om fakturasvindel etter at TV 2 i en serie saker i fjor høst omtalte virksomheten til selskapet 1801 Nummeropplysninga i Trondheim. Politiet mottok over hundre anmeldelser fra folk som mente de var lurt, og to av lederne i firmaet ble pågrepet og siktet for grovt bedrageri.

– Å få dette opp i lyset har en forebyggende effekt, sier Simonsen.

Red flags

Næringslivets sikkerhetsråd har via siden Varslingslisten utarbeidet en rekke tips for hvordan firmaer skal unngå å bli lurt av tvilsomme salgsfremstøt.

Det kan være lurt å sjekke nettsiden til firmaet som sender faktura. Om nettsiden ikke har en «om oss»-side med kontaktinformasjon, organisasjonsnummer og andre praktiske opplysninger, er det grunn til å være mistenksom.

– Det er noen «red flags» man kan se etter. Blant annet kan det være lurt å sjekke organisasjonsnummeret. Er det lagt på moms, skal firmaet være registrert i MVA-registeret, sier Simonsen.

Om du er i tvil om fakturaen, kan du som mottaker også kreve at leverandøren legger fram dokumentasjon på at en avtale er inngått. Det er leverandørens ansvar.