VEKTFORSKJELL: Rema 1000 sin bestselger hadde store vektavvik da Matkontrollen kontrollveide. Her står programleder Solveig Barstad foran produksjonsanlegget til Nordjord Kjøtt i Loen, hvor konge-entrecoten blir produsert.
VEKTFORSKJELL: Rema 1000 sin bestselger hadde store vektavvik da Matkontrollen kontrollveide. Her står programleder Solveig Barstad foran produksjonsanlegget til Nordjord Kjøtt i Loen, hvor konge-entrecoten blir produsert. Foto: Renold T. Christopher

Biff-bestselger veid og funnet for lett

Matkontrollen (TV 2): Får du det du betaler for når du kjøper biff? Matkontrollen har veid, og kan avsløre at en av produsentene skiller seg ut i negativ forstand.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tor Keiser er en ivrig Matkontrollen-seer, og mener han ikke får det han betaler for.

Han har kontrollveid flere pakker med Rema 1000 sin bestselger "konge-entrecote". Den skal veie 400 gram, men han får aldri nettovekten til å stemme.

— Det er klart det kan være pluss minus et par gram, men det er aldri i min favør. Jeg har aldri fått en entrecote som er over 400 gram. Som kunde liker jeg ikke å bli lurt, for det blir jeg faktisk. Jeg betaler for 400 gram, ikke for 370 gram, sier han til Matkontrollen.

Veide flere kilo entrecote

Matkontrollen har fått hjelp fra Justervesenet, som er statens eget kontrollorgan og er eksperter på å veie og måle.

For å sammenligne har Matkontrollen sjekket vekten på både "konge-entrecote" fra Rema 1000 og "Jacobs utvalgte entrecote" som blant annet selges på Kiwi og Meny. Begge disse er kjedenes dyrere biff-typer. På Rema 1000 sin entrecote er det oppgitt en standardvekt på 400 gram, mens Jacobs Utvalgte har oppgitt ulik vekt fra pakke til pakke.

BIFFGLAD: Tor Keiser liker å grille. Han er irritert over at kjøtt han kjøper ikke inneholder vekta pakken lover. Foto: Ingvill Sunnby
BIFFGLAD: Tor Keiser liker å grille. Han er irritert over at kjøtt han kjøper ikke inneholder vekta pakken lover. Foto: Ingvill Sunnby

Justervesenet kontrollveide ti pakker av hvert produkt på oppdrag fra Matkontrollen.

Ti av ti Rema 1000-pakker inneholdt mindre kjøtt enn det de er merket med. Det største avviket var på 32 gram, og flere pakker hadde 20 gram mindre kjøtt enn oppgitt på pakken. På "Jacobs Utvalgte" var det mer kjøtt enn oppgitt på pakken på samtlige produkter.

Snittet bør være på 400 gram

Regelverket som forvaltes av Justervesenet aksepterer en toleranse på pluss minus 12 gram når det er en vekt på 400 gram. Hvis det er minus to ganger denne toleransegrensen, er det ikke innafor regelverket, ifølge dem. I Matkontrollens sjekk veide ingen av biffene det som stod oppgitt på pakken, og to av biffene hadde over 24 gram vektavvik.

FORKLARER: Nordfjord Kjøtt AS som produserer Rema 1000 sin Konge-Entrecote forklarer Matkontrollens funn av vektavvik. Foto: Renold T. Christopher
FORKLARER: Nordfjord Kjøtt AS som produserer Rema 1000 sin Konge-Entrecote forklarer Matkontrollens funn av vektavvik. Foto: Renold T. Christopher

— Jeg er ikke veldig overrasket, men det er selvfølgelig litt skuffende. Normalt når vi er ute og gjør tilsyn kontrollerer vi vekten på pakketidspunktet, og da ser det gjerne bedre ut. Men her har de nok knepet litt på vekta, sier Bjørn Fjeldstad, senioringeniør i Justervesenet til Matkontrollen.

Ingen av de ti Rema 1000-biffene var over 400 gram.

— Det er vanskelig å treffe akkurat på 400 gram, men det bør være fordelt slik at snittet er på 400 gram, sier Fjeldstad.

— Riktig vekt på pakketidspunktet

Dette produktet selges bare hos Rema 1000. Matkontrollen blir henvist til produsenten Nordfjord Kjøtt, som holder til i Loen i Sogn og Fjordane.De forklarer vektavviket slik:

— Kjøtt er et levende produkt. Det forandrer seg over tid og slipper litt vann under lagringsprosessen. Matkontrollen har veid produktet langt ut i holdbarhetstiden, og da har en del av blodet fra produktet trekket ut og inn i absorbenten som ligger i pakken, sier Randi Støyva, kvalitetssjef i Nordfjord Kjøtt AS.

Støyva sier at de forholder seg til regelverket.

— Som vi har forstått regelverket er det vekten på pakketidspunket vi går utifra. Hvis det er en annen forståelse av regelverket, så skal vi selvfølgelig rette oss etter det, sier hun til Matkontrollen.

Hun er enig i at ingen får kjøpt dette produktet på pakketidspunktet, men står fast på at de forholder seg til regelverket.

— Når produktet kommer ut av våre produksjonslokaler har vi ikke mer kontroll på det. Det er mye som kan påvirke vekten på produktet, som for eksempel temperatur eller om det blir presset nederst i handleposen. Men vi forholder oss til at kjøttet har 400 gram på pakketidspunktet, sier Støyva.

Hun sier det veldig beklagelig hvis kunder føler seg lurt.

— Vi er helt avhengig av tilliten til forbrukerne, og vi ønsker at kundene skal være fornøyde, sier hun til Matkontrollen.