TV 2 HJELPER DEG TESTER:

Ser du alle med refleks på dette bildet?

SYNLIG: Her står det faktisk seks personer med seks forskjellige refleksprodukter, men kun fem er synlige. Den siste personen står lengst til venstre.
SYNLIG: Her står det faktisk seks personer med seks forskjellige refleksprodukter, men kun fem er synlige. Den siste personen står lengst til venstre. Foto: TV 2 hjelper deg
TV 2 HJELPER DEG (TV 2): Vi testet seks ulike refleksprodukter – med svært forskjellige resultater.

Se innslaget i TV 2 hjelper deg torsdag kl. 20.30!

Høsten er for lengst over oss, og vinteren er like om hjørnet. Med begge årstider følger også mørkere kvelder, og behovet for å være synlig øker.

Men er det kun en standard refleksbrikke eller refleksvest som gjør jobben, eller kan andre refleksprodukter være nok for å unngå farlige situasjoner?

Vi testet ut seks forskjellige refleksprodukter for å finne ut av nettopp dette.

Vi tok med refleksklistremerker, refleksspray, lue med LED-lys, refleksbånd med LED-lys, i tillegg til en bøff til halsen og et pannebånd, som begge skal være godt synlige med reflekselementer i mørket.

Se testproduktene i faktaboksen til høyre!

Øvrevoll Hosles ski- og fotballgruppe hjalp oss med testen. Idrettslaget trener ute store deler av året og er godt vant til å bruke refleksvest på joggeturer på kveldstid. I denne testen ble det imidlertid utstyrt med de seks forskjellige produktene, samtidig som to av ungdommene skulle sitte med i bilen for å teste synligheten.

Vi sjekket synligheten både på en mørk skogsbilvei i regnvær, der bilsjåføren og passasjerene ikke visste hvor personene med refleksprodukter sto, samt en mørk parkeringsplass på cirka 300 meters avstand, for å se når hvert produkt ble synlig.

Og forskjellene var ganske store.

Lua med LED-lys skilte seg markant ut, ved å være den eneste som var synlig på 300 meters avstand på parkeringsplassen. Den var også godt synlig på skogsbilveien.

Refleksklistremerkene var også godt synlige både på skogsbilveien og på parkeringsplassen.

Produktet som skilte seg negativt ut, var pannebåndet fra Craft. Den svenske produsenten hevder at pannebåndet «har reflekstrykk som gir god synlig ved løping i mørket».

DISSE BLE TESTET: Pannebånd med refleksdetaljer fra Craft (f.v.), reflekslue med LED-lys fra Unikia, refleksspray fra Holmenkol, refleksbånd med LED-lys fra Nite Ize, refleksklistremerker fra SeeMe og bøff med refleksdetaljer fra Nike.
DISSE BLE TESTET: Pannebånd med refleksdetaljer fra Craft (f.v.), reflekslue med LED-lys fra Unikia, refleksspray fra Holmenkol, refleksbånd med LED-lys fra Nite Ize, refleksklistremerker fra SeeMe og bøff med refleksdetaljer fra Nike.

Dette stemte ikke.

For pannebåndet var hverken synlig på skogsbilveien eller parkeringsplassen. Faktisk var pannebåndet det eneste produktet som ikke var synlig på 200 meters avstand på parkeringsplassen.

Les vurderingen av hvert produkt under!

Reflekslue med LED-lys (Unikia Xcap):

Den var lett å se tidlig på skogsbilveien, og fremsto «som en lommelykt», ifølge våre testere. Lua er også den første vi ser på 300 meter på parkeringsplassen. Lua var den eneste av to produkter som var godt synlige på avstand både på skogsbilveien og parkeringsplassen.

Refleksklistremerker fra SeeMe:

Klistremerkene var tidlig synlige på skogsbilveien, og synes også veldig godt på parkeringsplass på 200 meters avstand. Klistremerkene var de eneste av to produkter som var godt synlige på avstand både på skogsbilveien og parkeringsplassen.

Fem gode refleksråd:

  1. Heng refleksen i knehøyde. Da mottar den mest mulig lys fra billyktene.
  2. Velg reflekser som beveger seg når du bruker dem, de synes best.
  3. Fest refleks i lommer på alle jakker, vesker og bagger
  4. Refleks er forbruksvare, og slitasje og riper svekker refleksjonen. Det er derfor lurt så skifte ut refleksen når den begynner å få mye riper. Det samme gjelder refleksvesten.
  5. Du får kjøpt reflekser på nettet, i sportsbutikker, på apotek eller i bokhandelen.

Kilde: Trygg Trafikk

Refleksbånd med LED-lys (Nite Ize Slaplit):

Båndet var synlig på skogsbilveien, men hadde et svakt lys. Testpanelet mente personen ville vært mer synlig hvis hun hadde flere bånd på kroppen. Refleksbåndet var også synlig med sitt røde LED-lys på 200 meters avstand på parkeringsplassen.

Bøff fra Nike (Therma-FIT Neckwarmer):

Bøffen var godt synlig på skogsbilveien, men litt mindre synlig på 200 meters avstand på parkeringsplassen. På 50 meter var den imidlertid godt synlig.

Refleksspray (Holmenkol):

Dette produktet har vært kontroversielt siden det ble lansert for noen år siden. Trygg Trafikk har blant annet gått ut og advart mot å bruke det. I vår test gjorde produktet det beskjedent, med liten synlighet på skogsbilveien. Sjåføren kjørte nesten forbi før han så personen, og mente synligheten var dårlig. Den ene passasjeren synes imidlertid sprayen var godt synlig. På parkeringsplassen var ikke sprayen synlig på 300 meter, men såvidt synlig på 200 meter.

Pannebånd fra Craft (Brilliant 2.0):

Dette produktet strøk på begge testene. Båndet hadde ingen synlighet på skogsveien, faktisk så liten at sjåføren nesten ikke så personen. «Jeg så glidelåsen på jakka før refleksen», sa han. På parkeringsplassen hadde ikke båndet noen synlighet, heller ikke frem til 50 meters avstand — som eneste produkt i testen.

Crafts påstand om at produktet «har reflekstrykk som gir god synlig ved løping i mørket» stemte altså ikke i vår test.

Craft sier til TV 2 hjelper deg at pannebåndet kan øke synligheten, men at de ikke kan garantere dette. De sier videre at de har grundige kvalitetssjekker, men at de skal undersøke om det likevel har skjedd en produksjonsfeil.

Se alle våre programmer — når du vil — på TV 2 Sumo!

Her ser du kun fem av seks personer med refleksprodukter.
Her ser du kun fem av seks personer med refleksprodukter.
...og her er den sjette markert, iført reflekspannebånd.
...og her er den sjette markert, iført reflekspannebånd.
Lik TV 2 Nyhetene på Facebook