Slik blir Tour de France-løypen i 2018

Gjensyn med brostein, Alpe d'Huez og lagtempo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag ble Tour de France-løypen for 2018 presentert i Paris. Sykkel-interesserte kan glede seg til en brosteinsetappe, målgang på Alpe d'Huez og en potensielt svært avgjørende lagtempoetappe.

– Arrangøren har vært kreative. Det er en fantastisk variert løype. Det er en tøffere løype enn i 2017, sier TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad.

21,7 km med brostein og fjellavslutning på Alpe d'Huez blir noen av høydepunktene i neste års Tour.

– Jeg tror løperne fortsatt er i sjokk, men jeg tror at Chris Froome først og fremst tenker på de 21,7 kilometerne med brostein inn til Roubaix, sier Kaggestad.

Selv tror Froome at han vil klare seg bra på brostein.

– Jeg ser frem til det. Personlig liker jeg å sykle på brostein. Det jeg ikke liker er usikkerheten rundt mekaniske problemer, sier han til TV 2.

Team Sky-kapteinen mener neste års Tour blir beintøff.

– Men det er noe vi må tilpasse oss. Denne utgaven har sine utfordringer. De første åtte-ni dagene i Nord-Frankrike kan bli svært nervøse og farlige, spesielt siden det vil skille lite i sammendraget. I tillegg har vi brostein og grus. Det vil kreve mye forberedelser og hjemmelekser for å bli klar for neste års Tour de France, sier Froome til TV 2.

Lagtempo i Cholet
Neste års Tour de France begynner først 7. juli for ikke å krasje med fotball-VM i Russland. Rytterne starter treukersrittet på Noirmoutier-en-l'Île. Øyen er mest kjent for Passage du Gois, en brolagt sandbanke på 4,5 kilometer som forbinder Noirmoutier-en-l'Île med fastlandet. Passasjen oversvømmes av tidevannet to ganger i døgnet.

Deretter venter en spurtetappe før en 35 kilometer lang lagtempoetappe i Cholet.

Den første dagene skal rytterne holde seg i Bretagne-området. Etappe seks med målgang på Mur de Bretagne (2 km med stigningsprosent på 6,9) blir et av høydepunktene den første uken. Både i 2011 og 2015 var det målgang på den beryktede muren.

Deretter beveger sirkuset seg nordover. På den 9. etappen skal Tour-feltet sykle flere av brosteinspartiene fra Paris-Roubaix. Hele 15 brosteinsektorer (til sammen 21,7 km) skal sykles, noe som garantert vil by på underholdning og dramatikk.

Etter litt risting på brosteinene vender rytterne snuten mot Alpene. Der blir det fjelletapper til Le Grand-Bornand og skistasjonen La Rosière-Montvalezan. På etappen til Le Grand-Bornand venter den seks kilometer lang klatringen Plateau des Glières. Den har en stigningsprosent på elleve og består blant annet av to kilometer på en grusvei.

Legendariske Alpe d'Huez står på programmet på den 12. etappen. På den etappen skal rytterne totalt sykle 5000 høydemeter.

Etter Alpene sykler Tour-stjernene vestover mot Pyreneene. På grensen til Spania blir det flere tøffe fjelletapper, blant annet en beintøff etappe på kun 65 kilometer til Saint-Lary-Soulan.

– Det er ganske crazy. Det er en etappe på 65 kilometer med tre tøffe klatringer. Vi har aldri gjort noe lignende før, så jeg forventer at den etappen blir ekstremt intens, sier Froome.

Kaggestad tror flere av de beste spurterne vil komme utenfor tidsgrensen på akkurat den etappen.

– Tøffeste Tour de France-løypen jeg noensinne har sett
Vinneren blir kåret etter fjelltempoetappen til Espelette på nest siste etappe.

Som vanlig avsluttes Touren opp paradegaten Champs-Élysées. 29. juli er datoen. Mark Cavendish er blant dem som tviler på at han vil spurte om seieren der.

– Jeg ser ikke mange spurtetapper i uke to og tre. Det er den tøffeste Tour de France-løypen jeg noensinne har sett. Jeg må tenke på hvordan jeg skal gå ned i vekt. Jeg tror ikke jeg klarer å fullføre Tour de France. Det må et mirakel til for at jeg skal nå Paris, sier Mark Cavendish til TV 2.

Til sammen er det åtte flate etapper, fem kuperte etapper, seks fjelletapper og tre etapper som avsluttes på toppen av et fjell.

Johan Kaggestad mener det er norske seiersmuligheter på seks av de ni første etappene.

– Den første og andre etappen passer de norske rytterne bra. Ellers har vi gode muligheter på 4. etappe, 7. etappe og 8. etappe. Vi har gode brosteinsryttere i Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff på den 9. etappen. Slik jeg ser det har vi seks muligheter de første ni dagene. Jeg er veldig fornøyd med dere, Christian Prudhomme og løypesjef Thierry Gouvenou, sier Kaggestad.

PS! Nytt av året er en mulighet til å ta henholdsvis 3, 2 og 1 bonussekund mot slutten av samtlige etapper før den første hviledagen. Dette gjør arrangøren for å belønne angrep og aktivitet mot slutten av etappene.

Alle etappene:
Etappe 1 - Noirmoutier-en-l'Ile – Fontenay-le-Comte, 189km
Etappe 2 - Mouilleron-Saint-Germain – La Roche-sur-Yon, 183km
Etappe 3 - Cholet – Cholet, lagtempo, 35km
Etappe 4 - La Baule – Sarzeau, 192km
Etappe 5 - Lorient – Quimper, 203km
Etappe 6 - Brest – Mur de Bretagne, 181km
Etappe 7 - Fougeres – Chartres, 231km
Etappe 8 - Dreux – Amiens, 181km
Etappe 9 - Arras – Roubaix, 154km
Hviledag i Annecy
Etappe 10 - Annecy – Le Grand Bornand, 159km
Etappe 11 - Albertville – La Rosiere, 108km
Etappe 12 - Bourg-Saint-Maurice – L'Alpe d'Huez, 175km
Etappe 13 - Bourg d'Oisans – Valence, 169km
Etappe 14 - Saint-Pauol-Trois – Chateaux-Mende, 187km
Etappe 15 - Millau – Carcassonne, 181km
Hviledag i Carcassonne
Etappe 16 - Carcassonne – Bagneres-de-Luchon, 218km
Etappe 17 - Bagneres-de-Luchon – Saint-Lary-Soulan, 65km
Etappe 18 - Tries-sur – Baise-Pau, 172km
Etappe 19 - Lourdes – Laruns, 200km
Etappe 20 - Saint-Pee-sur-Nivelle – Espelette, tempo, 31km
Etappe 21 - Houilles – Paris Champs-Elysees, 115km