Saftige elgkarbonader og nystekte sveler

Wenche har tatt turen til Markajentene på Finnerud i Sørkedalen. Her har hun laget norsk tradisjonsmat - nemlig elgkarbonader til middag og sveler til dessert.

Server ekte høstmat denne uka! Her finner du oppskrift på sveler og elgkarbonader servert med pannestekte regnbuerøtter, rømme-og tyttebærdressing.

Elgkarbonader

nok til 4 store karbonader

Ca 600 g kaldt grovkvernet kjøtt av elg, hjort eller rein, se tips. Karbonadedeig kan også brukes.

1 ½ ts salt

Grovmalt pepper

1 ts tørket timian

Ca. 1 dl iskaldt vann

Tips: Frosset elg eller reinsdyr-hakk kan også brukes. Ha i en foodprocessor. Kjør sammen med salt, krydder og vann til en grov masse. Synes du kjøttet er for magert kan du tilsett ca. 100 g. medisterdeig, eller et par kokte, moste poteter. Men ikke tilsett begge deler - man må velge mellom medisterdeig eller potetene.

Fremgangsmåte: Arbeid sammen kvernet kjøtt, salt, krydder og iskaldt vann. Stek en liten prøvekarbonade for å sjekke smak og konsistens. Form til runde karbonadekaker og stek i smør.

Granskuddglaserte rotgrønnsaker

1 ss granskudd sirup (kan erstattes med 1 ts honning, 1 ts brunt sukker og 1 ts vann)

4-5 regnbuerøtter (kan erstattes med 2-3 gulrøtter)

2 skiver sellerirot

1 persillerot.

Skrell og del grønnsakene i biter eller staver. Stek de møre i en stekepanne tilsatt 2-3 ss smør, salt, pepper, tørkede urter og ½ dl vann. Når grønnsakene er knapt møre og vannet er kokt inn, tilsett granskuddsirupen (eventuelt honningblandingen). Stekes til grønnsakene er møre.

Rømmedressing med tyttebær og granskuddsirup

Smak til rømmen med timian, salt, pepper og rørte tyttebær. Tilsett litt granskuddsirup eller flytende honning med ørlite brunt sukker.

Nystekt: Ingenting lukter bedre enn nystekte sveler. Foto: Wenche Andersen
Nystekt: Ingenting lukter bedre enn nystekte sveler. Foto: Wenche Andersen

Sveler

Så må man ikke glemme desserten! Her er oppskrift på deilige sveler.

3 egg

½ dl sukker, eller 2-3 ss honning

½ ts natron

½ ts hornsalt

3 dl kefir/ kulturmelk

Ca. 4 dl hvetemel (kan også tilsette litt grovt mel eller havregryn dersom man ønsker en litt sunnere variant)

1 karm salt

Tips: Tilsett litt smeltet smør i røren, eller bruk smør under steking)

Slik gjør du: Visp egg, sukker/honning, natron og hornsalt godt sammen. Tilsett melk, og dryss i mel blandet med salt. Visp til en glatt røre.

La røren stå og svelle i 15-20 min.

Legg en stor skje røre på takken, eller i stekepanne penslet med litt smeltet smør. Stek svelene lys brune på hver side på middels varme. Det utgjør ca. 3-4 min på hver side, men husk at steketiden er avhenging av tykkelse. Ferdigstekt skal de ha en tykkelse på ca. ½ cm.