NY BOK: TV-profil Petter Nyquist og forfatter Eivind Hofstad Evjemo har skrevet boka «Petter Uteligger. En fortelling fra gata».
NY BOK: TV-profil Petter Nyquist og forfatter Eivind Hofstad Evjemo har skrevet boka «Petter Uteligger. En fortelling fra gata». Foto: Kagge Forlag

Petter Uteligger gir ut bok

Petter «Uteligger» Nyquist (39) debuterer som forfatter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helt siden han forlot familie og hjem for å leve 52 dager på gata i 2014, har han jobbet for å bevisstgjøre folk om hva livet som rusavhengig handler om.

Gjennom flere TV-serier i Petter Uteligger-segmentet har han både vist oss livet på gata, hvordan det er å være pårørende og fått frem menneskene bak avhengigheten.

– En interessant reise

Nå kommer Petter Nyquist (39) med bok. Sammen med den skjønnlitterære forfatteren Eivind Hofstad Evjemo (34) har han forfattet boka «Petter Uteligger. En fortelling fra gata» som kommer i butikkene 30. oktober.

– Eivind og jeg har jobbet godt over et år med denne boka. Det har vært veldig gøy, men samtidig veldig utfordrende. Jeg er en person som ser i bilder, men som ikke så flink til å skrive om det, så der har jeg lært mye, sier Nyquist til TV 2 og legger til:

– Samtidig har Eivind også hatt nytte av å være med på noen av møtene for å forstå litt mer av miljøet, og ikke minst lære meg å kjenne, for det er mine opplevelser som fortelles. Det har vært en interessant reise for både ham og meg.

Kjente og ukjente skjebner

At Petter Uteligger-universet skulle havne mellom to permer var ingen ny idé.

– Bokprosjektet tenkte jeg egentlig på lenge før jeg dro ut for å leve på gata, men la det litt til side da jeg jobbet med alle TV-prosjektene, forteller Nyquist

I boka møter vi flere ulike skjebner. Noen av dem har vi møtt tidligere, mens andre forteller historien sin for første gang.

Forfatteren understreker at de der ute som tror at de har sett eller hørt historiene fra før, må tro om igjen.

– Jeg har jo møtt og snakket med enormt mange mennesker i utfordrende situasjoner de siste tre årene. Mennesker som har gitt meg en bredere innsikt og har vært med på å endre meg – mine holdninger, syn og verdier. Det var mange historier som ikke ble med i TV-serien, men som absolutt var verdt å fortelle – menneskemøter som jeg synes kan gi et mer utfyllende bilde av et liv med rusavhengighet, forklarer han.

Vi får blant annet et gjensyn med Gro Anita Sakstad og får følge hennes utvikling det siste året. Vi møter også Wivian som mistet datteren sin i en overdose og =Oslo-selgeren Morten som har fått boliglån og egen leilighet først etter fylte 52 år.

– Boka handler om en rekke sterke historier om det å være rusavhengig, om det å være pårørende, om vennskap som utvikler seg, om kjærlighet, lyspunkter og håp i en utfordrende hverdag – sett igjennom mine øyne, sier Petter.

– 4,2 millioner flere å nå

Nyquist håper og tror at boka kan bidra til at enda flere får et innblikk i en hverdag fjernt fra deres egen.

– For å si det sånn: Selv om TV-serien fra da jeg bodde på gata er sett av over 800.000 nordmenn, er det fortsatt 4,2 millioner flere å nå, sier han optimistisk.

– Hva kommer folk til å sitte igjen med etter å ha lest boka?

– Leserne får ta del i en reise som viser en forandring i meg og for de jeg møter. Samtidig vil de få en forståelse for hvordan små ting kan være med å gjøre en forskjell. Det viktigste: At de lærer seg å kjenne menneskene og personlighetene bak rusen og blir oppmerksom på måten vi som medmennesker møter dem på, hvordan vi bruker stemmene og blikkene våre, forklarer han.

Gir tilbake

Til tross for at 39-åringen har lagt mye tid og arbeid i boka, har han ingen intensjoner om å tjene noe på den selv.

– Alle de pengene som tilfaller meg, går til Stiftelsen Petter Uteligger og tilbake til de som bor på gata, konstaterer Nyquist.

For ham er det betaling nok å se resultatet av å bry seg litt ekstra.

– Jeg gjør det fordi jeg er engasjert. Jeg prøver å bidra med det jeg kan for å gjøre en forskjell for de som lever i det, avslutter han.