VIL SELGE NEWCASTLE: Eier Mike Ashley sammen med klubbdirektør Lee Charnley.
VIL SELGE NEWCASTLE: Eier Mike Ashley sammen med klubbdirektør Lee Charnley. Foto: Ian Macnicol

Kontroversiell eier legger Newcastle ut for salg

Mike Ashley vil ut av Premier League-klubben.

Newcastle United bekrefter på sine nettsider at klubben er til salgs.

– For å gi Newcastle United den beste muligheten til å sikre posisjonen og investeringen som klubben trenger for å ta det neste steget, har det nåværende eierskapet bestemt at det er i klubbens og fansens interesse at klubben blir lagt ut for salg, skriver eierselskapet St. James Holdings i en pressemelding.

Nå begynner prosessen med å finne den rette kjøperen, som gjør at klubben kan nå ambisjonene.

Eier Mike Ashley og co ønsker å ha et salg gjort før jul, men ønsker å være fleksibel både på sum og betalingsmåte.

Det blir mulig å kjøpe Newcastle på avbetaling.

– For å gi en innkommende eier maksimal fleksibilitet til å gjøre meningsfylte investeringer i klubben, inkludert i spillertroppen, vil man i salget gi interesserte parter mulighet til å utsette betydelige utbetalinger, står det i uttalelsen.

– Veldig spennende

Newcastle-fansen gleder seg over meldingene som kommer fra Newcastle, men nøyer seg med å legge champagnen på kjøl foreløpig.

Det er tredje gangen at Ashley prøver å selge Newcastle, både i 2008 og 2009 måtte han imidlertid gi opp forsøket.

– Det er veldig spennende nyheter som kommer fra England, selv om det ikke er første gang Mike Ashley har hintet om salg. Når det er sagt, så kan det virke som det ligger litt mer alvor bak denne gangen. Hvor lang tid prosessen eventuelt vil ta, gjenstår jo å se. Jeg tar med andre ord på langt nær noe for gitt foreløpig, sier Audun Hageskal i Toon Army Norge til TV 2.

– 9. desember markerer Newcastle sitt jubileum, da klubben fyller 125 år. Ashleys advokat har sagt til Sky at et salg før nyttår er ønskelig. Så man kan jo håpe at det blir to grunner til å sprette champagnen i Newcastle før jula ringes inn.

Klubblegende Alan Shearer legger ikke skjul på hva han mener om at Ashley forsøker på nytt.

Mangedoblet i verdi

Mike Ashley kjøpte Newcastle i juli 2007, i en investering som kostet ham 134 millioner pund - etter dagens kurs 1,4 milliarder kroner. Engelskmannen reddet klubben fra potensiell ruin da han slettet gjelden Newcastles tidligere eiere hadde påført dem, men etter det ble det mindre rosenrødt.

Ifølge Mirror er fire potensielle kjøpere allerede interessert, og milliardæren har redusert sitt krav fra 450 millioner pund (4,8 milliarder kroner) til rundt 380 millioner pund (4 milliarder).

Ashleys eierskap har vært kontroversielt. Klubben har rykket ned fra Premier League to ganger, både i 2008/2009 og 2015/2016, og fans har protestert mot eieren på grunn av manglende investeringer og ansettelsen av mislykkede managere.

UPOPULÆR: Dette bildet er fra 19. april i 2015 og viser en Newcastle-fan som protesterer mot Mike Ashley.
UPOPULÆR: Dette bildet er fra 19. april i 2015 og viser en Newcastle-fan som protesterer mot Mike Ashley. Foto: LINDSEY PARNABY

Senest i sommer var det misnøye rundt investeringen i spillertroppen etter opprykket til Premier League.

– Ashley har vært en upopulær mann i en årrekke nå, og det er flere årsaker til det. Men en av hovedgrunnene er manglende midler til spillerkjøp. Så om man skal ønske seg noe av en ny eier, så er det først og fremst en med nok økonomisk kraft til å hevde seg på overgangsfronten. Nå står det egentlig ikke på penger hos Ashley heller, men viljen til å kjøpe spillere som koster mer enn en brøkdel av det man ser toppklubbene i ligaen gjør, har vært svært liten, sier Hageskal.

– Nå går dessverre utviklingen i fotballen mer og mer i retning av at man er nødt til å vise økonomiske muskler for å henge med i toppen. Så hvis Newcastle skal kjempe blant topp 4 som de gjorde på starten av 2000-tallet, er man avhengig av å få en eier som er med på den tankegangen.

Han tror uansett ikke at ting kan bli stort verre. Det eneste måtte være om samarbeidet med suksessmanager Rafa Benitez havarerer.

– Noe negativt med et salg kontra dagens eierskap er vel vanskelig å forestille seg, men det er selvsagt risikoen for at noen Benitez ikke klarer å samarbeide med kommer inn. Klubben har endelig en manager som er i stand til å utrette store ting. Det ville vært utrolig trist om et eierbytte førte til at det endrer seg. På den annen side kan man jo få inn en eier som fungerer enda bedre sammen med Rafa, noe som ville vært et pluss.

Spekulasjonene rundt et potensielt salg tiltok i styrke etter at forretningskvinnen Amanda Staveley ble fotografert på tribunen under Newcastles kamp mot Liverpool 1. oktober, men ifølge Daily Mail har det ikke vært ytterligere kontakt mellom de to partene.

Staveley har uttalt at han har ambisjoner om å kjøpe en Premier League-klubb.

Vil støtte Benitez om salget lar vente på seg

53-åringen skapte sin formue gjennom sportsforretningsgiganten Sports Direct.

Gruppen rundt Ashley har gjort det klart at dersom et salg ikke er gjennomført før januar, så vil de støtte manager Rafa Benitez på overgangsmarkedet.

– Det har vært mye spekulasjoner rundt Mikes intensjoner med klubben. Gjennom årene har det vært gjort store investeringer, og man sitter kanskje med en følelse av at alt som kan bli gjort, er blitt gjort. Dette er sannsynligvis bare en anerkjennelse av at det er på tide med en endring, sier advokat i St. James Holding, Andrew Henderson til Sky.