PROFILER: Harry Kane og Mauricio Pochettino.
PROFILER: Harry Kane og Mauricio Pochettino. Foto: Ian Kington

Tottenham tordner etter påstander om rasisme

– Det er helt usmakelig, skriver klubben. Nå beklager artikkelforfatteren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag møter Tottenham Real Madrid borte i Champions League.

Sportsavisen Marca dekker «Los Blancos» tettere enn de fleste, og som et ledd i oppladningen til kampen har de skrevet en sak der de presenterer London-klubben som kommer på besøk.

I artikkelen skriver Marca at Tottenhams tilknytning til det jødiske miljøet har bidratt til å gjøre dem ekstra mislikt av rivalenes supportere:

– Åpenbart feil

«Grunnlagt av unge business-menn av jødiske opprinnelse fra området har klubben måttet bære vekten av å være klubben fremfor noen fra det hebraiske miljøet.

Gjennom historien har de blitt sett ned på av tilhengerne til andre London-klubber, hovedsaklig av erkerival Arsenal, men også av de som følger West Ham og Chelsea, samt hovedstadsklubber ansett som mindre klubber. Fiendtligheten har spredd seg til resten av landet, og det er vanlig å høre øredøvende sang «stand up if you hate Tottenham» når laget går på banen.»

Påstanden om at jødehat ligger bak vakte sterke reaksjoner på sosiale medier, og har også fått Tottenham til å reagere.

– Vi er forbauset over at en publikasjon som Marca, som hevder å være en kilde til profesjonell journalistikk, har sett det hensiktsmessig å publisere en slik artikkel som er åpenbart feil og helt usmakelig, skriver Tottenham i en uttalelse ifølge Daily Mail.

Beklager

Artikkelforfatter Enrique Ortega poengterte også at klubben den dag i dag har jødiske eiere.

Oppstandelsen har ført til at Ortega har kommet med en beklagelse på Marcas nettsider.

– Artikkelen har blitt kontroversiell i England på grunn av en feiltolkning av begrepet «hat» som også brukes i teksten. At Tottenham lider spesielt på grunn av dette «hatet» skyldes særlig radikale og rasistiske grupper som er skjult i supportergrupperingene, særlig i Chelsea og West Ham. Åpenbart representerer disse gruppene ikke engelske fotballfans generelt eller samfunnet for øvrig, skriver Ortega.

– Jeg angrer forvirringen som er oppstått i den forbindelse. Hensikten var ikke å skape bildet av Tottenham. Det er en klubb vi respekterer, setter pris på og beundrer. Vi ønsker ikke å tjene som en høyttaler for disse rasistiske minoritetene som florerer i fotball.