DRØM: «Nå eller aldri» har fulgt Trine Knudsen (43) og Endre Solem (44), som drømmer om å drive sin egen vingård i Italia. Foto: Kåre Sponberg
DRØM: «Nå eller aldri» har fulgt Trine Knudsen (43) og Endre Solem (44), som drømmer om å drive sin egen vingård i Italia. Foto: Kåre Sponberg

Nå eller aldri:

Trine (43) og Endre (44) satser alt for å oppfylle drømmen om egen vingård i Italia

Etter innspillingen av TV 2-programmet «Nå eller aldri» har det oppstått problemer for samboerparet fra Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I TV 2s nye program «Nå eller aldri» fikk Trine Knudsen (43) og Endre Solem (44) hjelp til å satse på sin store drøm: Å drive en vingård i Italia.

Samboerparet fra Bergen var lei av kontorjobber og dårlig vær, så de ønsket å satse alt for å kunne kjøpe sin egen vingård.

Med kameraene på slep var paret på flere visninger av eiendommer i regionen Piemonte i Nordvest-Italia.

Til slutt endte de med å kjøpe en vingård (ekstern lenke) med muligheter for utleieleiligheter, til tross for at oppstartslos Erik Larsen fra DNB mente det var en økonomisk risiko.

For å finansiere vingården, var de avhengige av investorer som kunne bidra med minst 500.000 kroner. Da programmet ble filmet ferdig for fire måneder siden, hadde de flere mulige investorer og alt gikk som planlagt.

Trenger investorer

Men i ettertid av innspillingen har samboerparet støtt på problemer: Investorene har trukket seg fra prosjektet av ulike årsaker, og kostnadene har steget.

– Nå satser vi selv uten investor, men det hadde blitt enda bedre om vi hadde hatt med en investor. Vi kommer til å bruke opp alle våre penger, og vi skulle helst hatt to millioner kroner til, for å kunne gjøre alt vi har lyst til med vingården, sier Endre Solem til TV 2.

Paret planlegger blant annet å bygge et basseng, og de trenger penger til markedsføring og flere driftsmidler, som vil kunne få fart på vinproduksjonen raskere.

– Vi er også åpne for investorer som vi kan spille på lag med, som for eksempel har bakgrunn innen vinmiljøet eller design. Vi skal jo utvikle et helt nytt produkt, så vi kan trenge innspill på flere områder, sier han.

Flytter neste år

Det er nærmest kun pengene som gjenstår nå, før paret kan starte produksjonen av sin egen vin for fullt.

De har leid en ekstra vinmark hvor det skal produseres vin neste år, og arbeidet med å bygge utleieleiligheter på vingården har startet. Allerede nå har de begynt å ta imot bestillinger av folk som ønsker å leie leilighetene, som etter planen skal være ferdig i mai.

Til våren planlegger paret forlate Bergen og flytte til Italia for godt.

– Vi vil selge huset i Bergen etter nyttår, og i april vil vi si opp jobben eller ta permisjon, sier Solem, som jobber som IT-utvikler i Sparebanken Vest.

I april må de nemlig være på plass i Italia for å jobbe på vinmarken som de har leid.

– Vi har allerede fått prøvd oss litt på vinmarken, og det er veldig kjekt arbeid. Nå har vi fått en god innføring av andre, og neste år skal vi gjøre all jobben på vinmarken selv, sier Trine Knudsen, som jobber som økonom.

Etter en innkjøringsperiode med hjelp av andre de første årene, vil vinen med årgang 2020 være laget av dem selv.

NORDVEST-ITALIA: Vingården samboerparet har kjøpt ligger i Piemonte i Italia. Foto: Anti TV
NORDVEST-ITALIA: Vingården samboerparet har kjøpt ligger i Piemonte i Italia. Foto: Anti TV

Har angret til tider

Før samboerparet startet jakten på en egen vingård, kunne de ikke mye italiensk. Fortsatt har de problemer med språket.

– Det er fremdeles vanskelig med italiensken, men det går sakte fremover. Vi har vært på språkkurs i Bergen, men problemet er at vi har lite tid til å øve. Vi satser på at det vil gå raskere når vi flytter dit, sier Solem.

Bergensparet forteller at de fortsatt har stor tro på prosjektet, men at de til tider har angret på valget de tok om å satse alt for å realisere drømmen om en egen vingård.

– Det går i bølgedaler – noen ganger er vi veldig klare på at dette skal gå bra, mens enkelte dager anger vi. Men nå har vi brukt så mye penger og inngått så mange avtaler, så om vi ikke prøver dette, så går vi i hvert fall konkurs. Vi er forbi det punktet hvor vi kan snu, sier Solem.

– Nå har vi satses alt på at vi skal få en investor. Hvis ikke vi gjør det, så må vi se hvor lenge det går, sier Knudsen.

BYTTER YRKE: Økonom Trine Knudsen (43) og IT-utvikler Endre Solem (44) planlegger å forlate livet i Bergen og drive sin egen vingård i Italia. Foto: Anti TV
BYTTER YRKE: Økonom Trine Knudsen (43) og IT-utvikler Endre Solem (44) planlegger å forlate livet i Bergen og drive sin egen vingård i Italia. Foto: Anti TV

Følge drømmen

I «Nå eller aldri» møter programleder Elin Ruhlin Gjuvsland (42) nordmenn som vil forfølge sine store drømmer og endre livet sitt.

De får alle tips av et ekspertpanel om hvordan de kan nå sine mål, og deretter må de ta valget om de skal satse alt og gå for drømmen, eller la være.

Se «Nå eller aldri» på TV 2 tirsdager klokken 20.00. Du kan også se programmet på TV 2 Sumo.