Deilig glutenfri ostekake

Prøv deg på en ekte amerikansk ostekake!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Wenche byr på et lite stykke New York. Denne fantastiske ostekaken kan man også lage i en glutenfri variant, bare se lengre ned i oppskriften.

Ingredienser

Bunn:

150 g havrekjeks eller digestive kjeks, usøtet. Eller en glutenfri erstatning.

75 g mykt smør

½ dl sukker

1 ts kanel

Ostefyll:

700 g kremost naturell, romtemperert

1 ¼ dl sukker

frø av ½ vaniljestang

4 egg

Skallet av ½ sitron, kun det gule, finrevet

Topping:

5 dl crème fraiche eller seterrømme

½ vaniljestang

1 dl sukker

finrevet skall av ½ sitron

Fremgangsmåte

Bunn

Knus kjeksene og bland med smeltet smør, sukker og kanel. Ha blandingen i en springform på 26 cm. Dekk bunnen med bakepapir. Press massen godt ned mot bunnen og ut i kantene. Sett formen i kjøleskapet, mens fyllet lages. Om man ønsker en glutenfri variant bytter man ut kjeksene i oppskriften med glutenfri, usøtede, grove kjeks. Eller like deler malte mandler og lettstekte, glutenfri havregryn.

Varm stekeovnen til 150 grader.

Bland sammen myk kremost, sukker, frø fra ½ vaniljestang, eggene og revet sitronskall. Bland til en glatt masse. Hell røren i formen med den avkjølte bunnen og stek i varm stekeovn i 35-40 min. Ostekaken skal fortsatt være "skjelven" når den tas ut av stekeovnen. La stekeovnen fortsatt stå på, siden den skal brukes mer senere. Sett ostekaken til avkjøling på en rist i ca 15 min.

Topping

Bland sammen rømme eller crème fraiche, sukker, finrevet sitronskall og skrap ut frøene av ½ vaniljestang. Fordel blandingen forsiktig over den avkjølte ostekaken i springformen, pass på at den forstekte ostekaken ikke «sprekker”.

Sett formen med kaken tilbake i den varme stekeovnen, og stek i 5 min.

Avkjøl kaken, sett den så i kjøleskapet. La den stå i kjøleskapet 6-8 timer før den serveres. Pynt med frisk frukt eller bær.