Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Veldig mange av oss forbinder politibiler med Volvo. Ikke så rart, kanskje. De svarte og hvite Volvoene var et vanlig innslag på norske veier i en årrekke. Det samme i de legendariske Olsen-banden-filmene fra barndommen.

De siste årene har de blitt litt lengre mellom Volvo-politibilene på veiene her hjemme. Men i Sverige derimot holder de, ikke helt overraskende, liv i tradisjonen om politibiler fra nettopp Volvo.

V90 Cross Country har nå gjennomgått det svenske politiets harde og omfattende tester sammen med fem (ikke navngitte) konkurrenter. Volvoen får høyest karakter og er alene om to 10-poengere. De er for simulert uttrykningskjøring og for de beste bremsene.

Ekstremt tøffe krav

V90 Cross Country får en gjennomsnittlig poengsum på 8,8 og et sluttresultat på 44 av 50 mulige poeng. Det er best i klassen av de nylig testede bilene. Den aktuelle modellen er en V90 Cross Country med D5-dieselmotor og AWD (firehjulsdrift).

Volvo V90 Cross Country i polis-utgave.
Volvo V90 Cross Country i polis-utgave.

– De svenske politikravene er ekstremt tøffe. Vi ser derfor testresultatene vi mottar som en anerkjennelse på at vi leverer en konkurransedyktig og svært kompetent bil, sier Stephan Green, som er markedsdirektør på Volvo Car Special Vehicles.

Politiets test består av fem kategorier. Det er bremsetester, kjøring i simulert utrykning, slalåmprøve, og brems med unnamanøver.

I sine merknader om bremsetest skriver blant annet politiet: "Bremseegenskaper kan sies å være best i klassen, i forhold til alle biler i samme klasse ": Og i sitatene i testen simulert utrykning: God motor-ytelse og sikre kjøreegenskaper. Bilen løser oppgaven helt eksemplarisk ".

Test: Les vår test av Volvo V90 Cross Country her

Nesten 90 års erfaring

Volvo V90 Cross Country i politibilutførsel er spesielt utviklet for politiets behov. Ekstra kraftig chassis, forsterkede bremser og fullt utstyrt med alt politiet trenger i sitt arbeid.

– Vi strekker oss langt for å tilfredsstille politiets krav og har erfaring siden 1929 til å levere biler til det svenske politiet. Det gjør oss trygge i arbeidet vårt, sier Green.

De første Volvo V90 Cross Country-politibilene er allerede levert til svenske politiet. Interessen for dem er stor.

Bilene bygges på Volvo-fabrikken i Torslanda, før de konverteres til politibiler i en egen fabrikk. Den ombyggingen tar omtrent en uke, før kjeltringenes nye skrekk trilles ut av fabrikkportene og er klar til tjeneste.

Les også: De skal lage verdens tøffeste SUV

Video: Se Volvo V90 Cross Country på isbane