RASER: Calle Halfvarsson kan ikke forstå at middels fotballspillere tjener like mye som langrennsløpere. Her er Petter Northug i bakgrunnen.
RASER: Calle Halfvarsson kan ikke forstå at middels fotballspillere tjener like mye som langrennsløpere. Her er Petter Northug i bakgrunnen. Foto: Junge, Heiko

Svensk skistjerne raser mot lønnen: – Hvordan kan en middels spiller i Allsvenskan tjene like bra som jeg?

Calle Halfvarsson (28) kan ikke forstå at spillere i Allsvenskan tjener like mye som langrennsstjernene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Prisene i verdenscupen i langrenn kommer til å bli omfordelt denne sesongen.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har bestemt at de toppseedete utøverne skal tjene mindre, og at prispengene skal deles på flere langrennsløperne.

Svensk stjerne: – Urettferdig!
Avgjørelsen har fått skarp kritikk – blant annet av Norges store profil Martin Johnsrud Sundby.

– Vi må vel være det eneste yrket i verden som har gått ned i lønn/premiepenger fra 1995 og fram til i dag, konstaterer Martin Johnsrud Sundby, som står med to Tour de Ski-seirer, til NRK tidligere denne uken – og fikk støtte av landslagskamerat Emil Iversen.

MISFORNØYD: Calle Halfvarsson er ikke fornøyd med lønnen til langrennsstjernene
MISFORNØYD: Calle Halfvarsson er ikke fornøyd med lønnen til langrennsstjernene Foto: Jonathan Nackstrand

– Det blir latterlig å ta fra dem som presterer best for å gi til dem som presterer ok, mente han.

Nå tar Sveriges langrennsstjerne Calle Halfvarsson et kraftig oppgjør med lønnen utøverne mottar i langrennssirkuset.

– Man skal helst ikke sammenligne ulike sporten, men iblant kan man ikke unngå å diskutere slike saker. Og jeg kjenner at det er urettferdig, sier Calle Halfvarsson til svenske Expressen.

Nekter å røpe egen lønn
Før han fortsetter:

– Hvordan kan en allsvensk fotballspiller, som egentlig ikke er noe særlig god, tjene like mye som jeg – til tross for at jeg er en av de beste i verden i min sport? Jeg mener, hvor god er egentlig en middels fotballspiller i Allsvenskan? Han er vel ikke blant de 10.000 beste i verden en gang, sier Halfvarsson og rister på hodet.

Halfvarsson vil selv ikke røpe hvor mye han tjener som profesjonell langrennsløper.

– Det avhenger av hvor bra jeg gjør det. Visst, det er bra sum i bunnen også – men mye er bonusrelatert, sier svensken, som svarer følgende på spørsmål fra Expressen om hvor mye han tjener om han tar OL-gull i Pyeongchang til vinteren:

SLÅR TILBAKE: Jesper Mathisen, fotballekspert Eiteserien.
SLÅR TILBAKE: Jesper Mathisen, fotballekspert Eiteserien. Foto: TV 2

– Da blir jeg millionær!

Fotballekspert: – Langrennseliten får plass i en skolebuss!
TV 2s fotballekspert og tidligere Start-spiller, Jesper Mathisen, mener Halfvarsson ikke har et helt klart bilde om hva som er de store idrettene.

– Dette er jo ikke noe nytt. Det skjer ofte at andre idretter klager over at det for mye penger i fotballen. Men sånn fungerer markedet. Fotball får mest oppmerksomhet og er den største idretten i verden. Langrennseliten får plass i en skolebuss sammenlignet med hvor mange som spiller fotball, forteller Jesper Mathisen til TV 2 Sporten, og legger til:

– Jeg kan på en måte forstå frustrasjonen til Halfvarsson med tanke på hvor mye treningstimer han legger ned og hvor seriøs han er med idretten sin. Men jeg har aldri sett en skoleelev som går på ski i skolegården i friminuttene. De spiller fotball. Og jeg har aldri sett supportere løpe rundt med Halfvarsson-trøyer. Langrenn er stort for oss i norden, men ikke i resten av verden. Der har du forklaringen. Og jeg er samtidig sikker på at om Calle Halfvarsson hadde hatt sjansen til å bli en av de beste fotballspillerne i Sverige, så hadde han ikke vært i nærheten av en langrennsstadion, slår Mathisen fast.