reagerer kraftig: – Avtalebrudd!

Regjeringen signerte avtale om å redusere matsvinn – 16 dager senere kuttet de støtten

NHO og Virke mener regjeringen vil svekke innsatsen mot kasting av mat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Organisasjonen Matvett stod bak en historisk avtale mellom regjeringen og mat-Norge om satsing mot matsvinn.

På vegne av fem ulike departementer, undertegnet klima - og miljøminister Vidar Helgesen en historisk omfattende avtale for å bekjempe matsvinn. Det skjedde 26. september nå i høst.

16 dager senere ble de fratatt støtte til arbeidet mot matsvinn.

– Uanstendig

På den andre siden av bordet satt 12 ulike bransjeorganisasjoner fra hele mat-Norge; produsenter, distributører, butikkjedene, hoteller, restauranter og arbeidsgiver- organisasjonene Virke og NHO. De hadde jobbet hardt for å få sine medlemsbedrifter med på denne avtalen. For mange av dem ville det bety en risiko for svikt i omsetningen.

Men avtalen kom på plass, og Helgesen uttalte da følgende om matsvinn:

– Det er uanstendig, fordi verden trenger den maten vi produserer, for å kunne fø en voksende befolkning.

Kaster 350.000 tonn

Helgesen refererte til at vi i Norge kaster svimlende 350.000 tonn fullt brukbar mat, hvert eneste år. Avtalen tar mål av seg til å halvere matsvinnet innen 2030, men det forutsetter at alle parter gjør en ekstra innsats.

Og likevel; i statsbudsjettet som ble fremlagt torsdag, 16 dager etter at avtalen ble underskrevet, går det frem at regjeringen fjerner støtten til Matsentralen som deler ut overskuddsmat til fattig, og til Matvett som var arkitekten bak matsvinnavtalen regjeringen undertegnet.

SE OGSÅ: – Deler ut mat til fattige – fortviler over budsjettkutt

– Dårlig start på samarbeidet

NHO og Virke kan ikke skjønne at regjeringen vil gjennomføre dette, og fortviler på vegne av de medlemmene de overtalte til å bli med på avtalen drøye to uker tidligere.

– Det er veldig spesielt at man velger å fjerne så mye økonomisk støtte til det arbeide nesten før blekket er tørt på de avtalene som er inngått. Det er en veldig dårlig start på et samarbeid, sier direktøren for NHO Mat og drikke, Petter Haas Brubakk.

– Avtalebrudd

Også arbeidsgiverorganisajonen Virke synes det blir vrient å forsvare avtalen for sine medlemsbedrifter når regjeringen med å trekke støtten signaliserer en svekkelse av arbeidet snarere enn en satsing.

– Det er jo vanskelig å tro at de vil gjennomføre dette. For hvis de gjøre det, vil jo det være et avtalebrudd, sier Ingvill Størksen som er direktør for dagligvarehandel i Virke.

Dale avviser kritikken

Regjeringen sparer 30 millioner kroner i statbudsjettet ved å kutte støtten til ikke-statlige organisasjoner. Støtten til matsvinnarbeidet som nå forsvinner kom fra Landbruks – og matdepartementet.

Matstatsråd Jon Georg Dale mener arbeidet mot matsvinn ikke blir svekket av at støtten fjernes.

– Jeg er helt sikker på at Matsentralen og frivillige organisasjoner, sammen med den bransjeavtalen vi nå har gjort og de grepene regjeringen har gjort for å få ned kostnadene på mat som blir delt ut, er viktige grep som kommer til å fortsette å redusere matsvinnet i Norge.

Men NHO og Virke mener likevel dette må være en feil, og at feilen må rettes opp.

–Arbeidsulykke

– Det er under to og en halv uke siden vi skrev under denne avtalen om hvordan vi sammen, alle sammen, skulle bidra til å redusere matsvinnet, så da forutsetter jeg at dette er noe som må rettes opp, sier Størksen i Virke.

NHO-direktøren slutter seg til det kravet.

– Jeg er fristet til å tro at dette er en arbeidsulykke og at dette må komme på plass igjen slik at dette viktige arbeidet opprettholdes, sier Haas Brubakk.