– Trump kommer til å erklære at atomavtalen ikke lenger tjener USAs nasjonale sikkerhetsinteresser. Men han skal ikke be Kongressen om å gjeninnføre sanksjoner mot Iran umiddelbart, uttalte utenriksminister Rex Tillerson tidligere torsdag.

Ikke lenge etter holdt president Donald Trump en pressekonferanse, der han langet ut mot Iran.

Han mener det iranske regimet har begått mange brudd på avtalen, og at han har bedt om en grundig evaluering av avtalen og Irans handlinger, atom-planer og mulige finansiering av terror, for å se om avtalen kan bestå.

Bekrefter sanksjoner

Under pressekonferansen bekreftet presidenten at han innfører sanksjoner mot Irans revolusjonsgarde.

– Vi innfører sanksjoner mot hele revolusjonsgarden, sa Trump om Iran og landets atomprogram.

Trump opplyste også at hans regjering ikke lenger kan bekrefte at Iran overholder avtalen om landets atomprogram. Den amerikanske Kongressen får nå en viktig rolle i å avgjøre om nye sanksjoner som skal innføres mot landet.

60 dager

I stedet for å forlate avtalen, kommer det altså til å innføres sanksjoner som treffer «selve finansstrukturene og bestemte personer, og som straffer folk som har støttet denne typen aktiviteter».

Før Trump holdt sin tale om Iran og atomavtalen presenterte utenriksminister Rex Tillerson hovedpunktene i regjeringens nye Iran-strategi. I tillegg til sanksjoner mot revolusjonsgarden innebærer den at Kongressen skal vurdere nye sanksjoner i løpet av 60 dager.

– Hvis vi ikke kan komme til enighet i kongressen og med våre allierte, vil avtalen bli terminert, uttalte Trump under pressekonferansen.

Men Trump trekker altså ikke USA fra atomavtalen som ble inngått i 2015 i denne omgang. Tidligere har presidenten kalt avtalen en av de verste USA har inngått noensinne.

(NTB)