REAGERER: Cato Zahl Pedersen er nærmest sjokkert over avsløringene som ryster idrettsmiljøet i Storbritannia.
REAGERER: Cato Zahl Pedersen er nærmest sjokkert over avsløringene som ryster idrettsmiljøet i Storbritannia. Foto: Scanpix/TV 2

Britiske paralympics-profiler mobbet og sjikanert for vekten: – Fullstendig uhørt!

Norges Paralympics-sjef Cato Zahl Pedersen reagerer kraftig på avsløringene i britisk presse.

Utøvere på det britiske paralympics-landslaget ble mobbet og sjikanert – blant annet for deres vekt. Opplysningene ryster idrettsnasjonen England.

Det er den engelske avisen The Times som avslører påstander om en fryktkultur bestående av mobbing og sjikanering på det britiske paralympics-landslaget i svømming under ledelse av Robert Greenwood og Chris Furber.

Avisen skriver at lederne utelukkende fokuserte på å skape resultater. Landslagsutøverne ble straffet økonomisk hvis de ikke oppfylte målene som trenerteamet krevde.

Det kommer også frem påstander om at landslagsutøverne ble mobbet og sjikanert av ledelsen – blant annet for vekten. Landslagssvømmerne skal ved flere anledninger ha forlatt samlingene i tårer etter en militæraktig disiplin på laget.

Zahl Pedersen: – Fullstendig uhørt!
Norges sjef for Paralympics under sommer-OL i Rio i fjor sommer, Cato Zahl Pedersen, reagerer kraftig på påstandene som er kommet frem i britisk presse.

– Jeg kjenner ikke saken inngående, men generelt sett er dette uhørt – enten det gjelder paralympics-utøvere eller andre idrettsutøvere. En voksen person som trener skal forsøke å støtte utøverne til å bli best mulig. Slik som dette er fremstilt, med påstander om mobbing og sjikanering, så er det selvsagt langt, langt over streken, sier Zahl Pedersen til TV 2 Sporten.

Det britiske svømmeforbundet, British Swimming, har allerede beklaget på det sterkeste overfor utøverne som ble rammet.

– På vegne av British Swimming vil jeg gjerne unnskylde til utøverne og deres familier for at de har opplevd denne helt uakseptable oppførselen. Jeg har skrevet til dem og deres familier. I jakten på suksess ble vi oppmerksomme på at det var en feil i kulturen og kommunikasjonen i britisk paralympics-svømming. Dette har vi nå endret på for vi er bevisste på å sikre en sterk velferd i vår idrett, sier Maurice Watkins, som øverste sjef i det britiske svømmeforbundet, ifølge BBC.

Forlot stillingen før undersøkelsen startet
Paralympics-treneren Robert Greenwood forlot sin stilling i 2013 – like før undersøkelsene om påstandene startet.

13 utøvere og ti medlemmer av trenerteamet og støtteapparatet ble intervjuet av en uavhengig komité i forbindelse med undersøkelsen.

– Disse trenerne har selvsagt vist en oppførsel som er uhørt. At disse trenerne nå er ute av systemet er en fornuftig reaksjon, sier Zahl Pedersen.

Storbritannias svømmelandslag i paralympics oppnådde enorm suksess i OL i Rio i fjor. De tok hele 47 medaljer totalt av 152 mulige – blant dem 16 gull og åtte nye verdensrekorder.