Williams flukt fra fengselet har vært et mysterium i 45 år – nå avslører sønnen hva som skjedde

ETTERLYST: Slik så etterlyst-bildene amerikanske myndigheter sendte ut etter at fengselsinnsatte William Van Scoten plutselig var som sunket i jorda.
ETTERLYST: Slik så etterlyst-bildene amerikanske myndigheter sendte ut etter at fengselsinnsatte William Van Scoten plutselig var som sunket i jorda. Foto: AP
– Det er som tatt ut av en film, sier Dave Hudson Jr. etter at hans far avslørte sin ekte identitet.

12. juli 1972 var William Van Scoten én av mange innsatte i fengselet State Correctional Institution-Dallas som hjalp til etter at en orkan hadde herjet i Wyoming Valley.

Van Scoten, som var 43 år gammel og fra New Jersey i USA, ble satt til å hjelpe til på et kjøkken.

Plutselig var han borte.

Store politistyrker lette dag og natt etter Van Scoten, men han var som sunket i jorda.

Forsvinningen har vært en av de største mysteriene i det amerikanske politiets historie, men nå er mysteriet trolig løst. Det melder AP.

Det er kanadiske Dave Hudson Jr. som letter på sløret, og forteller at han er William Van Scotens sønn.

DEKKNAVN: William Van Scoten avbildet rundt 1980, da han gikk under navnet Dave Paul Hudson. Foto: APi
DEKKNAVN: William Van Scoten avbildet rundt 1980, da han gikk under navnet Dave Paul Hudson. Foto: APi

– Jeg er ikke Dave Sr.

For 15 år siden, i 2002, inviterte hans far, som han hele livet sitt hadde trodd het Dave Paul Hudson Sr., med seg sønnen til en innsjø i den kanadiske byen Waterford.

– Han sa: «Du vet at du er Dave Jr., og at du er oppkalt etter meg?». Så sa han: «Men jeg er ikke Dave Sr.», sier sønnen til lokalavisa Norfolk News.

– Han sa at hans riktige navn var William Van Scoten, og at han var fra New Jersey.

Videre forteller han at faren tok seg en øl før praten.

– Etter å ha drukket en øl, kastet vi stein i sjøen, og faren min så på meg og begynte å prate. Han bad meg om å ikke hate ham. Jeg fortalte at det ikke var noe han skunne si som kunne få meg til å hate ham. Det var ikke mulig. Jeg hadde så mye respekt for ham, og han var faren min, sier Dave Jr.

Flyktet over innsjø

Faren fortalte at han hadde flyktet fra et fengsel i Pennsylvania etter å ha sonet to år av en fengselsstraff, som kunne ha vart mellom 10 og 20 år, for innbrudd og tyveri.

PÅ FLUKT: William flyktet fra Wyoming Valley, som ligger rundt 30 mil fra den kanadiske grensa, som du ser øverst til venstre i bildet. Foto: Google Maps
PÅ FLUKT: William flyktet fra Wyoming Valley, som ligger rundt 30 mil fra den kanadiske grensa, som du ser øverst til venstre i bildet. Foto: Google Maps

Han fortalte at han svømte over Eriesjøen som ligger mellom USA og Canada, og at han endte opp med å slå seg ned i den lille byen Waterford.

– Han stanset ikke å svømme før han var i Canada, sier Dave Jr.

– Jeg kunne se det på blikket han hadde i øynene, og på tårene hans, at han fortalte meg sannheten. Jeg ga ham bare en klem og fortalte ham hvor mye jeg elsket ham, sier Dave Jr.

Ett år senere døde faren, etter å ha slitt lenge med lungeemfysem og hjertesykdom.

– Det var virkelig som noe som var tatt ut av en film. Det er en utrolig historie. Da han fortalte det til meg, var det som om det ble løftet en tung byrde fra skuldrene hans. Da han døde, kunne han endelig hvile i fred, sier sønnen.

Klatret over fengselsmuren

Dette var den andre gangen at William Van Scoten rømte fra et fengsel. Første gang klatret han over murveggen som omringet Trenton State Prison, før han et par år senere ble tatt i New York.

SAVNET: William Van Scoten var som sunket i jorda. Slik så plakatene som ble distribuert i store deler av USA ut. Foto: AP
SAVNET: William Van Scoten var som sunket i jorda. Slik så plakatene som ble distribuert i store deler av USA ut. Foto: AP

Da han flyktet fra kjøkkenet, var han fast bestemt på å aldri bli funnet igjen. Han tok navnet Dave Paul Hudson Sr., og møtte senere kvinnen som skulle bli hans kone. Sammen startet de en melkegård og fikk to sønner.

På ett tidspunkt måtte de brått flytte til Wawa i Ontario.

– Jeg tror vi gjorde det fordi faren min trodde at det var noen som var på sporet av ham. Det var morsomt, nå som jeg tenker tilbake på det. Han pleide alltid å se «Americas Most Wanted». Han gikk aldri glipp av en episode, og tok opp serien. Nå vet jeg hvorfor. Han ville være sikker på at han ikke var med, sier David Jr.

Vil at faren skal være fri

Denne uka møttes David Jr. de føderale politimyndighetene for å lukke saken om forsvinningen.

– Det var på tide å fortelle min fars historie. Folk spør hvorfor jeg har ventet 14 år på å gjøre det. Jeg gjør det ikke for å renvaske navnet hans. Jeg vet at det han gjorde var galt, sier sønnen.

Og:

– Jeg kunne ha tatt hans hemmelighet med meg i graven, men jeg ønsker at alle skal huske ham som den fyren vi alle kjente ham som. Ved å gjøre det, vil jeg sikre meg om at han kan være fri det stedet han er nå, sier han.

U.S. Marshals Service er en amerikansk føderal politietat underlagt Justisdepartementet. De opplyser overfor AP at kanadiske myndigheter vanligvis tar fingeravtrykk av de som dør.

– Det er viktig at offentligheten og rømlinger vet at vi aldri slutter å lete etter de som forsøker å unnslippe loven, sier Martin J. Pane i U.S. Marshals Service til nyhetsbyrået.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook