Northug gjør alt for å unngå ny høydesmell: – Det viktigste er det som blir gjort i ettertid

Petter Northug fikk hele forrige sesong ødelagt etter å ha gått på en smell i høyden. Nå trener skistjernen i høyden igjen.

Petter Northug har nå gjennomført to av fire uker med trening i høyden.

Northug, treningskamerat Chris Jespersen og trener Vidar Undebakke var de første ukene i det over én måned lange høydeoppholdet i Livigno og Stelvio, før de nå beveger seg videre til Val Senales i de to siste ukene.

Forrige sesong gikk imidlertid Northug på en skikkelig smell. Da han var tilbake i Norge og lavlandet, følte skistjernen seg i superslag og trente for hardt – selv om både Northug og trener Stig Rune Kveen kjenner godt til den gylne regelen om at trening i perioden etter et høydeopphold skal være rolig.

Se hva Petter Northug sa om høydesmellen forrige sesong i videovinduet øverst!

OPPDATERER: Trener Stig Rune Kveen sier at Northug gjør alt for å unngå ny høydesmell.
OPPDATERER: Trener Stig Rune Kveen sier at Northug gjør alt for å unngå ny høydesmell. Foto: Pedersen, Terje

– Det viktigste er det som blir gjort i ettertid
Det ødela hele sesongen for Northug. Derfor har trener Stig Rune Kveen sammen med skistjernen nå lagt en plan for å unngå å havne i samme situasjon denne sesongen.

– Alt er gått som planlagt etter at de to første ukene i høyden er tilbakelagt. Han var én uke i Livigno og Stelvio, før han nå skal videre til Val Senales de neste 14 dagene, forteller trener Kveen til TV 2 Sporten, før han forteller hvordan Norges kanskje største skistjerne skal unngå en ny høydesmell:

– Vi er enda mer påpasselige med intensiteten i treningene. Det skal være roligere økter, samtidig som det skal være kvalitet på hardøktene. Det viktigste i løpet av høydeoppholdet er intensitetsstyring, samtidig som han tar det rolig. Dette er en totalting som blir gjort etter boken, men det viktigste er de som skjer i ettertid med hvile blir gjort riktig, konkluderer skitreneren.

Stortrives i høyden
Petter Northug har den siste tiden lagt ut mange morsomme varianter på sosiale medier fra sitt høydeopphold.

Kveen avviser imidlertid at 31-åringen har det kjedelig på høydesamling.

– Petter stortrives i høyden og har ingen problemer med å trene der. Men denne gang har vi lagt inn noen forandringer for at han skal få mer variasjon. Han skal trene både i Livigno, Stelvio og nå Val Senales for å få litt forandring, påpeker Kveen.

Det er imidlertid ikke bare Petter Northug som har fått trent godt i flere tusen meter over havet.

– Se opp for Chris Jespersen
Treningskameraten Chris Jespersen viser også fremgang.

– Chris Jespersen hadde mye sykdom i starten, men har bidratt bra de siste månedene. Han har tatt mange steg i riktig retning og er en god treningspartner for Northug. Chris virker skarp og har høye ambisjoner denne sesongen, fastslår Stig Rune Kveen.

På nyåret venter Petter Northugs største mål for sesongen: OL i Pyeongchang.

– Akkurat nå er han i rute med tanke på det som skal skje til vinteren. Det er fortsatt en jobb som skal gjøres, og det er over en måned til det første skirennet på Beitostølen. Men Petter har større ambisjoner enn å bare kvalifisere seg til vinter-OL. Medaljer i mesterskapet er målet, slår Stig Rune Kveen bestemt fast.