Ella og Leah (10) må stresse ned med yoga

– Jeg blir litt skremt når barna ber om å få slappe av, sier barneyoga-instruktør Mette Dybwad Torstensen.

Venninnene Leah Louise Steene og Ella Dybwad vet – til tross for at de bare er 10 år gamle – godt hva stress er.

– Det er ganske mye stress. Jeg blir ofte stresset når jeg har dårlig tid. Eller når jeg har alt for mye ting å gjøre på en gang, og alle maser på meg, sier Ella til God morgen Norge.

Både hun og Leah går på yogakurs for barn på fritiden. Det føler de hjelper på hverdagsstresset i en hektisk hverdag.

– Jeg blir roligere, sier Ella.

– Kroppen blir mye roligere av yoga. Det hjelper veldig mot stress og sånt, sier Leah.

– Motsats til fotball og langrenn

Mette Dybwad Torstensen, Ellas mor, har introdusert jentene for yoga.

– For fire år siden ble jeg veldig syk og fant yoga selv. Jeg har derfor brukt det til å bygge meg selv opp de siste årene, forteller hun.

– I tillegg mener jeg vi trenger en motsats til trening som fotball, håndball, langrenn og så videre. Vi trenger en annen type trening også, sier hun.

YOGA-GLAD: Ella Dybwad sier yoga hjelper mot stresset i en tiårings hverdag. FOTO: TV 2
YOGA-GLAD: Ella Dybwad sier yoga hjelper mot stresset i en tiårings hverdag. FOTO: TV 2

I dag driver Mette kurs for barn som vil utforske yoga. Mange av barna vil gjerne komme tilbake for mer.

– Jeg trodde kanskje at det var selve yogaen som ville fenge, men jeg opplever at meditasjonen er det barna kanskje ber mest om, sier hun.

– Er det ikke litt deprimerende utgangspunkt, nemlig at barn er stresset?

– Barna skal prestere på så veldig mange områder. Yoga handler mye om at du er den du er, og du kommer dit du kommer. Men jeg blir også litt skremt når barna ber om å få slappe av. De ber om å få slappe av og være rolig, sier hun.

– Kan virke alternativt

Rebekka Nøkling er medisinsk og terapeutisk yogainstruktør. Hun erkjenner at det kan virke merkelig å introdusere barn for yoga.

– Yoga kan virke alternativt, eller noe som mammaer med grønne juicer gjør i yoga-tights. Men det er egentlig det mest fantastiske stressmestringsverktøyet man kan bruke, mener hun.

Nøkling er medisinsk genforsker i bunnen og understreker at hun selv er «knallhard realist». Likevel er hun og barna yoga-frelst.

– Jeg og mine barn gjør yoga fordi det er så gode resultater mot stress, bedre søvn og alt det man typisk kan finne i en hektisk hverdag.

Tror stress er normalt

Gjennom jobben har Nøkling flere ganger vært på skoler og snakket med elever. Der opplever hun at mange er stresset.

– Når man spør «har du vondt i nakken?» Eller, «har du migrene?», så rekker alle opp hånden og tror det er normalt. Det sier ganske mye om hvor langt vi er kommet, mener hun.

Helsemessige fordeler

Nøkling hevder at yoga og meditasjon kan ha en rekke helsemesige fordeler i tillegg til stressmestring.

– Det kan gi bedre søvn, bedre immunforsvar og få ned betennelsesreaksjoner i kroppen. I tillegg får man faktisk bedre hukommelse, sier hun.

En studie fra University of California (UCLA), publisert i 2016, viste at yoga kan forbedre kognitive evner og hukommelse.

En annen studie har vist at yoga kan ha en dokumentert effekt for å forhindre hjerte- og karsykdommer. En studie fra Goldsmiths University of London, publisert i år, viste også at yoga, selv utført i små mengder, kan gi økt energi og selvfølelse.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook