REAGERER: TVs hockeyekspert Erik Follestad Johansen er lite imponert over Domsutvalget i Norges Ishockeyforbund.
REAGERER: TVs hockeyekspert Erik Follestad Johansen er lite imponert over Domsutvalget i Norges Ishockeyforbund. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix.

Slakter disiplinærutvalget: – De kaster muligheten rett ut av vinduet

TV 2s hockeyekspert Erik Follestad Johansen forstår ikke hvordan lørdagens «overfall» i Askerhallen, og søndagens slåsskamp på Hamar kan dømmes likt.

Helgens to slåsskamper har fått mye oppmerksomhet, og reaksjonene har heller ikke latt vente på seg etter at Disiplinærutvalget i Norges Ishockeyforbund ga tre kampers karantene til de involverte spillerne i begge sakene.

– Et overfall må dømmes mye strengere

TV 2s hockeyekspert mener det er stor forskjell på å kaste seg over en spiller bakfra, og slå mens spilleren ligger nede - noe som var tilfellet i Askerhallen.

Sammenlignet med søndagens situasjon der både Storhamars Kodie Curran og Vålerengas Tallak Lyngset viste vilje til å slåss på jevnt grunnlag.

– Et overfall der man slår en spiller som ligger nede gjentatte ganger, må dømmes mye strengere enn en fair fight der begge er villige til å slåss. Et overfall der man går etter å ta, og skade en spiller er mye mer alvorlig. Her hadde de en ypperlig mulighet til å utvise skjønn, vise forskjellen på disse situasjonene, og ikke minst beskytte spillerne. Også kaster de den muligheten ut av vinduet, sier Follestad Johansen.

Tirsdag skrev TV 2 en sak om de to situasjonene, der også Sportssjef i Norges Ishockeyforbund, Petter Salsten, mente det var tydelig forskjell på de to situasjonene. Han sitter imidlertid ikke i Disiplinærutvalget som behandler sakene, og avgjør eventuelle karantener.

– Gidder ikke å skille sakene

TV 2 har vært i kontakt med dommersjef Geir Thomas Olsen som ikke ønsker å kommentere Follestad Johansens uttalelser direkte.

– Han må få mene hva han vil. Disiplinærutvalget består av sju personer som vurderer de ulike situasjonene på individuelt grunnlag, ut ifra videobilder og dommerrapporter. Min jobb er å følge regelboka. Begge disse situasjonene kvalifiserer til matchstraff, og karantener i etterkant. Det er ikke lov med slåssing i norsk ishockey. Vi jobber hele veien med å styrke alle deler av sporten, også disiplinærvurderingene, sier Olsen til TV 2.

– Men forstår du at folk reagerer?

– Det vil jeg ikke kommentere.

Svaret fra dommersjefen imponerer ikke TV 2s ekspert.

– Det er jo bare en forlengelse av hele suppa. Disiplinærutvalget har et frynsete rykte fra før, for det har vært så mye rare saker. Nå hadde de endelig en ypperlig mulighet til å rette opp i det, men det gidder de ikke. Det stusser jeg over, understreker han.

Disiplinærutvalgets begrunnelse for Lyngset/Curran-karantenene:

Saken gjelder Storhamar sin spiller nummer 4 Kodie Curran, og Vålerenga sin spiller nummer 27 Tallak Lyngset.

Disiplinærutvalget har basert sitt vedtak på dommerrapporten og videoklipp fra hendelsen. Etter avblåsning oppstår en gruff-situasjon mellom flere spillere, de mest aktive er VIF spiller nr 20 og nr 35 samt Storhamars spiller nr 22. Storhamars Kodie Curran og Tallak Lyngset oppsøker denne situasjonen. De to holder først fast i hverandre men det hele eskalerer raskt til en slåsskamp der begge spillerne kaster hanskene. Slagsmålet vurderes som voldsomt og med betydelig skaderisiko. Begge spillere slår gjentatte ganger målrettet mot motstanders hode.

Spillereglene er klare når det kommer til slåssing og det skal idømmes direkte matchstraff når en spiller starter et slagsmål. Norges ishockeyforbund samt det internasjonale ishockeyforbundet har en klar policy om at man ikke skal tillate slåssing og at dette er handlinger man ønsker vekk fra sporten. Dette ansvaret ligger på alle parter, men må først og fremst utøves på isen slik at vi kan unngå disse hendelsene.

Begrunnelse for Humphries-saken:

Disiplinærutvalget har basert på dommerrapporten og tilgjengelige videobilder konstatert at Spencer Humphries utviser en oppførsel og respekt for motstander, og spillet som ikke er forenlig med måten Norsk ishockey ønsker å fremstå.

Spilleren slår mot motstander sitt hode gjentatte ganger, og viser liten vilje til å stoppe selv etter at motspiller ligger nede og kampens dommere kommer til. At spilleren velger å fortsette anses som skjerpende.

Norges ishockeyforbund samt det internasjonale ishockeyforbundet har en klar policy om at man ikke skal tillate slåssing, og at dette er handlinger man ønsker vekk fra sporten.