Southampton-legenden var sin egen rival i kåringene av «sesongens mål»

Matthew Le Tissier scoret 100 mål på 270 Premier League-kamper for bunnlaget Southampton. To av hans vakreste kom i samme kamp mot Newcastle i 1993.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Southampton-Newcastle på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 17.00!

Her får du tilgang

Southampton er inne i sin sjette sesong på rad på øverste nivå av engelsk fotball etter opprykket i 2012.

Sørkystklubben var også en av klubbene som befant seg i Premier League da ligaen fikk sin oppstart i 1992, og tilbrakte perioden fra 1978 til 2005 blant den ypperste eliten.

De fleste av årene på 90-tallet kjempet de dog med ryggen mot veggen gjennom hele sesongen, og ved flere anledninger reddet de plassen helt mot slutten.

En av hovedgrunnene til at det gikk veien var superstjernen Matthew Le Tissier, som scoret totalt 100 Premier League-mål på 270 kamper og totalt 161 ligamål på 443 ligakamper for klubben han tjente fra 1986 til 2002. Teknikeren hadde tilbud fra flere storklubber, men ble værende i sin ungdomsklubb gjennom hele sin profesjonelle karriere.

Les også: Premier League-legende avslører at han var offer for seksuelt overgrep

Le Tissier ble toppscorer for Southampton i fem av de seks første utgavene av Premier League, og det utrolige var at mange av hans scoringer var av den svært spektakulære sorten. I den nye programserien «Gary Neville's Soccerbox» mimrer nå 49 år gamle Le Tissier (hadde bursdag lørdag) om noen av dem.

– Du var din egen rival til «årets mål» i flere sesonger, sier Neville på et tidspunkt i programmet.

Se programmet i vinduet øverst!

To av de vakreste kom i en og samme kamp mot nettopp denne helgens motstander Newcastle, og det er denne 2-1-kampen fra oktober 1993 som brukes som ramme for det nyeste programmet i Manchester United-legenden Nevilles programserie.

– Jeg hadde blitt vraket i fem kamper på rad, og da jeg scoret det første målet var jeg egentlig i ferd med å bli byttet ut, sier Le Tissier.

Se alt fra Gary Neville Soccerbox - med norske tekster - på TV 2 Sumo!

Enorm teknikk, ro og treffsikkerhet
Målet er av den helt spektakulære sorten, da Le Tissier først flikker ballen med seg med hælen, deretter vipper den med seg forbi en forsvarer, så chipper den helt over en annen, for så å kontrollert trille den i nettet.

– Jeg prøvde å være rundt Iain Dowie i situasjoner der han stusset, men man visste aldri hvor ballen kom, så jeg var klar for alt. Da den kom bak meg, var jeg ikke overrasket. Og så var det en ganske bra chip der, forteller han.

Newcastles storscorer Andrew Cole utligner i 2. omgang, men det er Southampton og Le Tissier som fullstendig utslitt og helt mot spillets gang kan feire seier etter nok et kunstverk av en volley fra like utenfor 16-meteren. Målscoreren selv ble bare stående og ta imot hyllest.

– Jeg orket ikke å feire. Også var det nok et stikk til treneren, som hadde vraket meg, sier han.

I tillegg til selve kampen tar Neville utover i programmet også fram fjernkontrollen og viser frem noen av Le Tissiers vakreste perler i Premier League-historien. Blant annet en kreativ variant av «Start-vippen» på et frispark mot Wimbledon.

– Jeg hadde vært mannsmarkert hele kampen, og nesten ikke hatt ballen. Da vi fikk den der på slutten av kampen. banket jeg den i hjørnet og vi vant 1-0. Men jeg forsøkte aldri det samme igjen. Tanken slo meg aldri igjen, forteller han.

Se også scoringen Le Tissier rangerer som sin beste i karrieren, samt flere andre i videoen øverst!

Rykket aldri ned: – Så fram til kampene fordi det var en sjanse til å bli helt
I løpet av legendens tid i klubben rykket Southampton aldri ned, og Le Tissier innrømmer at det var en spesiell situasjon å skulle belage seg på å redde plassen i siste runde ved flere anledninger.

– Det var naturligvis nervepirrende. Selv om du har tro på deg selv og tror at du kan vinne alle kamper, så avhenger det av hele laget. En eneste feil, på et hvilket som helst tidspunkt, kunne ført til at vi rykket ned. Det var angstfylt, men jeg så også fram til de kampene fordi det var en sjanse til å bli helten.

I programmet ser du også Southamptons kanskje største legende fortelle hvordan det at VM-vinner Alan Ball kom til klubben gjorde at Le Tissier selv opplevde sin beste periode i karrieren.

Se programmet i vinduet øverst!

Les også: TV 2s kommentator rangerte PL-historiens beste frisparkskyttere

Se Southampton-Newcastle på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 17.00!