Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Viruset «Kovter» spredte seg tidligere denne måneden på verdens største pornonettsted, PornHub.

Det var ifølge The Guardian ha vært hackergruppa KovCoreG som stod bak angrepet, hvor de blant annet brukte geografibaserte filtre for å angripe ønskede brukere.

Det var brukere i USA, Canada, Storbritannia og Australia som ble rammet av viruset.

Etter at PornHub fikk bukt med problemet, spredte viruset seg til Yahoo!

Falsk oppdatering

De som blir rammet av «Kovter», som har dukket opp med jevne mellomrom siden 2015, blir gjerne møtt med en falsk hjemmeside som tilbyr en oppdatering av et program de gjerne har fra før av, som for eksempel Google Chrome, Firefox og Flash.

KRITISK OPPDATERING: Denne siden kunne brukerne av PornHub og Yahoo! møte, hvor de ble bedt om å oppdatere Google Chrome. Foto: Skjermdump
KRITISK OPPDATERING: Denne siden kunne brukerne av PornHub og Yahoo! møte, hvor de ble bedt om å oppdatere Google Chrome. Foto: Skjermdump

Når brukeren oppdaterer programmet, blir dataens system infisert med «Kovter». Denne type virus blir ofte kalt malvertising, som innebærer at viruset selv laster ned andre typer virus.

En såkalt clickbot kan også ta styring over dataen, og dermed «klikke» på reklamer uten at eieren av datamaskinen er klar over dette.

Bakmennenes mål med virusspredningen er ofte å tjene penger gjennom klikk på falske reklamer.

Installerer andre virus selv

Microsoft advarte mot «Kovter» i 2015, og skrev at det kan stjele din personlige informasjon og laste ned enda mer malware – eller å gi en hacker tilgang til datamaskinen din.

«Denne malwarefamilien er kjent for å være vanskelig å oppdage og å fjerne på grunn av sin filløse design etter smitte. De infiserer PC-ene dine slik at malwaretilhengere kan utføre klikkfeil og installere ekstra malware på maskinene dine», skrev de på sine nettsider.

Oppsøker ikke hjelp

Eksperter i sikkerhetsfirmaet Proofpoint oppfordrer alle sine brukere til å få sine datamaskiner undersøkt.

Sikkerhetsekspert Mark James sier dette til australske News:

– Når angrepene blir målrettet mot sider som PornHub, blir sjansen for suksess mye høyere fordi brukerne har mindre kontroll på sikkerheten, da det fra før er et mørkt sted å surfe rundt på nettet. Utover dette, er brukerne mindre tilbøyelige til å søke hjelp, da de ikke ønsker at andre ser deres internettvaner. Dette vet de kriminelle.

Får full panikk når glassbroen begynner å knase: