Oslo 20171010.
Aksel Lund Svindal (f.v), Kjetil Jansrud og Henrik Kristoffersen på pressetreff i forbindelse med presentasjonen av OL-genseren med alpinlandslaget og langrennsløpere. Den trekkes nå fra markedet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20171010. Aksel Lund Svindal (f.v), Kjetil Jansrud og Henrik Kristoffersen på pressetreff i forbindelse med presentasjonen av OL-genseren med alpinlandslaget og langrennsløpere. Den trekkes nå fra markedet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Trekker strikkeoppskrift på omstridt genser som prydes av nazitilknyttede symboler

Alpinstjernene Aksel Lund Svindals og Kjetil Jansruds representasjonsplagg prydes av symboler som også er blitt benyttet av nynazister. Nå trekker strikkefirma trekker oppskriften.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alpinlandslagets strikkegenser kan gi naziassosiasjoner, skriver VG.

Genseren prydes av symboler som har blitt brukt blant annet under den nylige nazidemonstrasjonen i Göteborg.

Nå har firmaet House of Yarn bestemt seg for å trekke oppskriftene med symbolene som brukes i representasjonsplaggene fra markedet.

Trekker strikkeoppskriften
– Vi trakk strikkeoppskriftene fra markedet med fanene fra nazidemonstrasjonen i Kristiansand friskt i minne. Det er stadig mer oppmerksomhet rettet mot nazidemonstrasjoner, og vi ønsker ikke å fronte et design som kan bli tatt til inntekt for slik virksomhet, sier Margaretha Finseth, design- og brandmanager i House of Yarn, til VG.

TREKKES: Alexander Aamot Kilde og Aksel Lund Svindal t.h. på pressetreff i forbindelse med presentasjonen av OL-genseren med alpinlandslaget og langrennsløpere.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TREKKES: Alexander Aamot Kilde og Aksel Lund Svindal t.h. på pressetreff i forbindelse med presentasjonen av OL-genseren med alpinlandslaget og langrennsløpere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

– Det er helt uaktuelt for oss å assosieres med, og kanskje til og med bli tatt til inntekt for, denne typen holdninger og symboler, sier hun.

– Kun bruk av runetegn
Dale of Norway, som designer og leverer industristrikk av representasjonsgenserne, forteller at firmaet ikke tenkte på at runetegnene på genserne kunne knyttes til nynazister før de ble produsert.

– Det er bare bruk av runetegn, som er et gammelt skriftspråk brukt i århundrer blant annet under Vikingtiden. Runen det henvises til er kun en pil og står for bokstaven T. De er brukt i alpin-genserne som symboler fra Vikingtiden, fordi alpinlandslaget kaller seg «Attacking vikings», sier sjef for Dale of Norway, Hilde Midthjell, til VG.

Skiforbundet er informert om saken av Dale of Norway. Kommunikasjonssjef Espen Graff i Skiforbundet opplyser at de forholder seg til de vurderingene Dale of Norway har gjort i forbindelse med situasjonen.