GAVE: Hunden var en gave fra Turkmenistans president Gurbanguly Berdimuhamedov i anledning Putins 65-årsdag.
GAVE: Hunden var en gave fra Turkmenistans president Gurbanguly Berdimuhamedov i anledning Putins 65-årsdag. Foto: Maxim Shemetov/AFP

søt-alarm!

Putin fikk valp i bursdagsgave

Russlands tøffe president viste seg fra en myk side da han kysset valpen han fikk i bursdagsgave.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hunden var en gave fra Turkmenistans president Gurbanguly Berdimuhamedov i anledning Putins 65-årsdag.

Valpen er en sentralasiatisk gjeterhund. Lokalbefolkningen kaller rasen alabai.

Ut fra bildene som ble tatt under tilstelningen i Sotsji ser hunden ut til å finne seg vel til rette i Putins armer, og Putin selv ga hunden et kyss på hodet.

Fikk kamel

Det skjer ikke så ofte at statsledere gir hverandre dyr i presang, men nyhetsbyrået AP har lagd en gjennomgang av noen minneverdige firbente som har blitt gitt i årenes løp.

Frankrikes daværende president Francois Hollande fikk en kamel under et besøk i Mali 2013. Kamelen var visstnok ganske bråkete, så ikke ut til å like Hollande noe særlig og var sikkert vanskelig å frakte hjem til Paris.

Hollande bestemte seg for å overlate dyret til en lokal familie. Det er ikke kjent om familien misforsto oppdraget, men uansett ble dyret slaktet og endte opp som gryterett.

Balkan of Gorannadragonov

I 2005 fikk USAs daværende president George W. Bush en to måneder gammel bulgarsk gjeterhund med det feiende flotte navnet «Balkan of Gorannadragonov» i gave fra Bulgarias president Georgi Purvanov.

LUFTER HUNDEN: Tidligere president George W. Bush og stabssjef Josh Bolten lufter presidentens hund Barney på Camp David i 2007, etter at presidenten hadde blitt operert. Gjeterhunden presidenten fikk i gave, endte opp hos en venn i Maryland. Foto: Eric Draper, UPI/White House Press Office/Stella Pictures
LUFTER HUNDEN: Tidligere president George W. Bush og stabssjef Josh Bolten lufter presidentens hund Barney på Camp David i 2007, etter at presidenten hadde blitt operert. Gjeterhunden presidenten fikk i gave, endte opp hos en venn i Maryland. Foto: Eric Draper, UPI/White House Press Office/Stella Pictures

Hunden hadde en anslått verdi på 430 dollar (3400 kroner etter onsdagens kurs) og var dermed for kostbar til at presidenten kunne ta imot hunden personlig, uten å bryte reglene for hva en president har lov til å motta fra utenlandske gjester.

Samtidig ville det vært pinlig både for giver og mottaker ikke å ta imot gaven, heter det i USAs føderale gaveregister.

Kjøpte hunden selv

Verdifulle gaver settes vanligvis på lager i nasjonalarkivet. Det kunne selvsagt ikke gjøres med den sorte og hvite valpen, som for enkelhets skyld bare ble kalt «Balkan».

President Bush løste dette ved å kjøpe hunden for egne penger fra finansdepartementet.

Ekteparet Bush vurderte å la hunden bo på ranchen deres i Texas, men var bekymret for om klimaet der rett og slett ville bli for varmt for den bulgarske gjeterhunden. Til slutt ga Bush hunden til en venn som hadde en gård i Maryland.