Legenden avslører hvorfor Liverpool havnet i bakevjen:

– Spillerne våre trengte at noen trente dem, slik Ferguson gjorde med United

John Barnes forteller om treningskulturen i Liverpool som gjorde at de ikke klarte å holde følge med erkerivalene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Liverpool-Manchester United på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium lørdag 13.30. Sendestart 12.45

Her får du tilgang

I dag er Manchester United det laget som har vunnet den engelske ligaen flest ganger, med 20 i tallet. Nummer to i rekken er Liverpool, med sine 18.

Da de største klubbene i England brøt med resten av lagene i landet og skapte nyvinningen Premier League i 1992, var dog status en betydelig annen.

På det tidspunktet hadde Manchester United kun vunnet ligaen sju ganger, mens Liverpool også da stod med 18 bevis på at de hadde vært Englands beste lag over en hel sesong.

Liverpool-legenden John Barnes gir nå sin del av forklaringen på hvorfor Liverpool ikke klarte å opprettholde suksessen de hadde hatt på 70- og 80-tallet da erkerivalene virkelig begynte å bite fra seg igjen utover 90-tallet. Det handlet nemlig om treningskultur.

– Hele greien med Liverpool da jeg kom (i 1987, journ.anm.) var at man ikke instruerte på treningene. Det var ingen trenere som foretok noen trening. De delte opp i to lag og sa til dem med røde overtrekk at de skulle spille til dem med røde overtrekk. Det gikk fint, fordi vi hadde store spillere med stor erfaring.

– Da jeg kom til Liverpool hadde jeg spilt nesten fem år på landslaget, og blitt nummer to i ligaen med Watford. Peter Beardsley kom inn etter fem års erfaring i Newcastle, og andre store spillere som Ray Houghton hadde også spilt på høyt nivå. Spillerne som kom til Liverpool var erfarne landslagsspillere. Man forventet et stabilt, høyt nivå, forteller Barnes i den nye programserien «Gary Neville's Soccerbox».

Se Barnes fortelle sin historie i videovinduet øverst!

– Spillerne våre trengte at noen trente dem, slik Ferguson gjorde med United
I det programmet møter Manchester United-legenden Neville andre store fotballspillere, og snakker løst og fast med tidligere storkamper som setting. Praten rundt Liverpool-Manchester United fra 1994 dreier raskt over i en samtale der Barnes forteller om Liverpools treningskultur, som altså gikk fint helt til klubben plutselig mistet mange erfarne spillere på en gang, og erstatterne var i andre enden av karriereskalaen.

– Vi hadde en ny gruppe med unge spillere som kom inn, og de trengte veiledning. De trengte at noen trente dem, slik jeg hadde blitt trent i Watford og slik Alex Ferguson gjorde med Manchester United. En kan ikke fortelle unge spillere som har vært der i seks måneder at de bare skal gå utpå og spille. Hele metoden med å spille fritt, fordi vi var de beste spillerne, fungerte ikke. Vi hjalp ikke de unge spillerne nok, fordi det «var ikke en Liverpool-ting» å gjøre. Derfor havnet vi i bakevjen, forteller Barnes.– Mange mislikte at vi ikke kunne dra på McDonald's før kamp
Legenden, som ble kåret til engelsk fotballs beste spiller to sesonger som Liverpool-spiller, tar allikevel Graeme Souness, mannen som erstattet Kenny Dalglish på Anfield i 1991 og har fått mye av skylden for nedturen, noe i forsvar.

– Det kan ha vært rett person til feil tid. I Liverpool forfremmet vi gjerne managerne internt, og selv om han kom fra Rangers så hadde han vært i Liverpool som spiller. Han var en «Liverpool-mann». Han hadde mange gode idéer. Han hadde også vært i Italia, og kom inn med et nytt syn på mat og drikke, som er vanlig i dag. Men på den tiden var det mange som mislikte at vi ikke kunne dra på McDonald's og KFC og spise før kampene, ler Barnes.

Enighet om at Manchester Uniteds spillere var mer profesjonelle
Liverpools unggutter klarte dog aldri å være dem som hevet de røde fra Merseyside mot en ny dominerende tid, men i stedet var det Manchester Uniteds gyldne «class of 92» som skulle prege engelsk fotball det neste tiåret.

– Det var ingen stor nivåforskjell mellom lagene, men jeg vil si at vi var mer profesjonelle på den tiden. Det var to-tre av Liverpools spillere som var litt vel glade i å hygge seg. Er det det du antyder? spør Gary Neville i programmet.

– Absolutt. Hadde det ikke vært for Ferguson... Ryan Giggs likte jo å gå på byen, vel alle gutta likte å gå på byen, men Ferguson holdt ham i ørene, sier Barnes.

Liverpool-legenden forteller også om hvorfor han selv klarte seg så bra som han gjorde.

– Jeg hadde flaks, for jeg var seks år i Watford som ung spiller. Jeg hadde Graham Taylor som trener, i et veldig profesjonelt miljø. Det betydde mye for mitt syn på fotball, og jeg lærte meg disiplin. Da jeg kom til Liverpool som 23-åring, med flere års erfaring fra landslaget, var jeg en voksen mann, forteller Barnes.

Endelig kan Liverpool-legenden si sannheten om hvem som var favorittspilleren

Tidenes mest målrike Liverpool-United-kamp i Premier League
Selve episoden av «Gary Neville's Soccerbox» - en programserie der United-legenden Neville møter gamle med- og motspillere for å se på og snakke om utvalgte kamper fra Premier League-historien - dreier seg egentlig om storoppgjøret mellom Liverpool og Manchester United fra januar i 1994. 3-3-kampen er den i Premier League-sammenheng som har inneholdt flest scoringer disse to lagene imellom.

Se alt fra Gary Neville's Soccerbox - med norske tekster - på TV 2 Sumo!

I oppgjøret i 1994 spilte nemlig Liverpool-legenden Barnes for vertene, og sammen med Neville mimrer den tidligere engelske landslagsspilleren om det utrolige oppgjøret fra 23,5 år tilbake i tid.

Neville var selv på tribunen sammen med Manchester United-fansen, mens Barnes spilte en sentral rolle i et utrolig comeback. Steve Bruce, Ryan Giggs og Denis Irwin sendte gjestene foran 3-0 i løpet av første halvdel av 1. omgang, før alt snudde.

– Heldigvis scoret vi rett etter det tredje målet. Hadde det gått fem-seks minutter, ville publikum mistet motet. Vi fikk publikum i ryggen igjen, fordi det skjedde like etter. Vi fikk håpet tilbake, sier Barnes mens Nigel Cloughs 1-3-scoring vises på TV-skjermene.

– Det var det beste United-laget jeg møtte
Clough scoret deretter ett mål til før pause, før Neil Ruddock utlignet da drøyt ti minutter av kampen gjenstod etter et vakkert innlegg fra Stig Inge Bjørnebye.

– Det var det beste United-laget jeg møtte, på grunn av balansen. De hadde Paul Ince og Roy Keane på midten, som begge var tøffe og kompromissløse og som kunne være med fremover, og Andrej Kantsjelskis og Ryan Giggs som la inn fra hver sin side. De mestret både det flamboyante, det aggressive og det stilfulle, forteller Barnes.

Se også Barnes om den utrolige Liverpool-Newcastle-feiden:

Det blir også tid til å snakke om tronskiftet i engelsk fotball, fra Barnes' og Liverpools glansdager til erkerivalene fra Manchesters dominans. På tidspunktet for den aktuelle kampen, var det allerede gått tre sesonger uten at Liverpool - den daværende kjempen i engelsk fotball - ikke hadde vunnet ligaen.

– Tronskifter skjer når et annet lag avløser ti år med dominans. På dette tidspunktet hadde Manchester United kun vunnet ligaen én gang, så det føltes ikke som et tronskifte, men de hadde blitt laget som man måtte slå, forteller Barnes.

I programmet ser du også Barnes om hvordan han forlenget karrieren etter at legene hadde avskrevet ham, og mye, mye mer!

Se alt fra Gary Neville's Soccerbox - med norske tekster - på TV 2 Sumo!

Sett disse historiske øyeblikkene?

Vis mer